virtueelfietsen.be

Alles over indoor fietsen. 

Wedstrijden rijden in Zwift.

Wil je online wielerwedstrijden rijden. Wedstrijden rijden in Zwift is dan zeker iets voor je. Ze staan open voor iedereen een door gebruik te maken van categorieën kan iedereen, van welk niveau ook, deelnemen aan wedstrijden een competitief zijn. Ervaar zelf het gevoel van een online wielerrace.

Inhoud

Delen via:

Hoe zijn wedstrijden in Zwift opgedeeld?

Om een wedstrijd te rijden in Zwift moet je eerst weten in welke categorie je kan deelnemen. Categorieën worden bepaald aan de hand van je FTP of Functional Threshold Power. Om te weten wat dit is en hoe je die kan bepalen, lees je best het artikel over FTP. Er worden meestal vier categorieën gehandhaafd, maar er zijn uitzonderingen.

  • Categorie A: FTP boven de 4 W/kg
  • Categorie B: FTP vanaf 3,2 tot 4 W/kg
  • Categorie C: FTP vanaf 2,5 tot 3,2 W/kg
  • Categorie D: FTP tot 2,5 W/kg

Er zijn een aantal races die gebruikmaken van lijftijd om de categorieën op te splitsen. Ook niet alle races organiseren voor elke categorie. Het is dus altijd belangrijk om te kijken hoe de organisator van de race de categorieën heeft verdeeld en voor welke de race bedoeld is.

Waar kan ik me inschrijven voor een wedstrijd?

Het inschrijven of aanmelden om een wedstrijd te rijden in Zwift gebeurt op dezelfde manier als voor een groepsrit. Je heb de mogelijkheid je aan te melden in de app van Zwift in het startscherm. Een tweede optie is door gebruik te maken van de companion app. Hier heb je betere zoekopties. Je kunt op categorie wat het zoeken eenvoudiger maakt. Als derde optie is er de website van Zwift. Je moet dan wel inloggen en via de kalender van events is het mogelijk je aan te melden voor wedstrijden. Ook hier is kan filteren om het zoeken eenvoudiger te maken.
Alle info van de wedstrijd kun je ook raadplegen en de categorieën waarvoor de race georganiseerd wordt.
Je kunt na het aanmelden via de website ook een iCalendear (.ics) bestandje invoegen in je kalender van outlook, google, Apple of andere.

Voorbereiding van wedstrijden rijden in Zwift.

Voorbereiding is alles. Nu ja, alles is ook overdreven. Het is wel belangrijk dat je de nodige voorbereidingen treft. Zorg voor een handdoek om zweet af te kuisen. Om het zweten te beperken maak je best gebruik van een ventilator. Zeker bij racen is dit een belangrijk punt. De kans op oververhitting is veel groter. Verluchting van het lokaal waar je rijdt, zal ook voor een betere afkoeling zorgen.
Zorg dat je voldoende drinken bij de hand hebt. Voor langer races kun je ook een energiereep of -gel voorzien. Je kunt deze laatste ook vervangen door energiedrank te voorzien.

Starttijden van de online race.

Bij de info van de wedstrijd zal de starttijd van de wedstrijd worden vermeld. Net als bij de groepsritten zal Zwift je 5 minuten voor de race vragen of je al naar de startplek wil gestuurd worden. Dit onder de veronderstelling dat je dan al aan het rijden bent in Zwift. Er zijn ook verschillen in de starttijden van categorieën. Bij sommige races in Zwift starten alle categorieën samen. Er zijn dan wel afzonderlijke startplekken of pens voorzien, maar toch vind ik dit niet zo aangenaam. De intensiteit in de eerste minuten ligt nog hoger dan dat hij is bij een start alleen met je categorie.
Bij andere wedstrijden zit er een tweetal minuten tussen het starten van elke categorie. Op deze manier starten is een pak overzichtelijk. Je gaat niet jagen achter renners van een andere categorie en hebt overzicht over heel je categorie. Dit is veel moeilijker wanneer alle categorieën samen starten.

Ga niet te kort voor de race naar de start. Bij een druk bezette race staan er dan al veel wielrenners voor je en start je al met een achterstand op de kop van het peloton. Je moet die extra meter echt wel maken. Het is niet dat bij de start iedereen op de startlijn staat. Heb je 100 renners voor je dan zul je die ook moeten inhalen. Vroeg genoeg naar de startplek dus.

wedstrijden rijden in Zwift - info op het scherm

De wedstrijd zelf.

Wedstrijden in Zwift kunnen intens zijn. Tussen deze online wedstrijden en echte wedstrijden op de weg is toch nog een groot verschil. Buiten heb je toch nog een deel techniek op de fiets nodig om je plek in het peloton te behouden. Bochten spelen in Zwift ook geen rol en dus is het tempo van een wedstrijd veel egaler. Het steeds terug optrekken met dan nog eens achteraan in een peloton zitten mag je niet onderschatten. Na elke bocht is het sprinten om het wiel niet te verliezen.

De start.

Vanaf het moment dat je klaar staat om te starten krijg je een klokje dat de tijd tot de start aangeeft. Als deze op 0 springt, ben je beter al serieus aan het trappen. Doe je dit niet dan heb je al x-aantal meter verloren. Begin een tiental seconden voor het starten je tempo op te voeren zodat je in de start zelf om en bij je FTP zit. Verwacht je eraan om dit gedurende de eerste paar minuten nog hoger op te voeren om bij de kop van de wedstrijd te blijven. Lukt dit niet dan kom je wel in een achtervolgende groep terecht en kun je daar je wedstrijd rijden.

Het tempo zakt een beetje.

Na een paar kilometer of en kleine 5 minuten zal het tempo wel zakken en kun je rond je FTP gaan rijden. Als je gelukt hebt kun je hier een stukje onder blijven om krachten te sparen. Tijdens de wedstrijd is het van belang te weten dat je in een groep minder energie zult verbruiken. Je moet minder vermogen leveren om dezelfde snelheid te halen als je in het wiel kan zitten. Dit vergt wat oefening, maar eens je dit onder de knie hebt zl je veel verder in de wedstrijd nog kunnen meespelen voor winst of en mooie plaats.

De aankomst.

Vaak eindigen wedstrijden op een sprint met een groep. Weerom is je plaats in de groep belangrijk. Je mag zeker niet te vroeg op kop komen, maar te ver zitten is ook niet ideaal. In de laatste kilometer zou je best derde of vierde in de groep rijden. En op die plek blijven tot de laatste 200 meter om je sprint te rijden als je deze nog in je hebt.
Na aankomt krijg je het resultaat van de race te zien met een paar extra gegevens.

Nog een paar extraatjes.

Zwift heeft nog enkele elementen toegevoegd aan het racen en dan zijn er nog enkele extra's die wel interessant kunnen zijn als je wil koersen in Zwift.

Power ups

Power ups zijn een onderdeel van Zwift. Je krijgt ze aan een spring of op de top van een berg en bij gebruik geven ze je een bepaald voordeel gedurende een zekere tijd. Zo is er een "feather", veer, die je bij gebruik 10% lichter maakt gedurende 15 seconden. Dit geef bergop een groot voordeel. Zo zijn er power ups die je beter laten draften of je aerodynamischer maken. Een juist gebruik op de juiste moment kun je winst opleveren in een race. Bijvoorbeeld het draften gebruiken een 500 meter voor de finish zal je een snelheidsboost geven ten opzichte van je tegenstanders.

De power ups voegen een spelelement toe aan de wedstrijden in Zwift. Er zijn ook wedstrijden die het gebruik van power ups niet toelaten. Je hebt dus nog altijd de keuze om een wedstrijd te rijden met of zonder power ups.

Zwiftpower als tool om wedstrijden te rijden.

Zwiftpower is een website waarop je je kan aanmelden en die dan toegang krijgt tot je ritten in Zwift. Alle resultaten van de ritten in Zwift kun je ook in Zwifpower vinden. Ze werken ook de resultaten bij volgens de categorieën van de race. Iemand die met zijn waardes boven die van de categorie zit, zal uit de uitslag worden verwijderd. Zwiftpower geef in je profiel ook aan in welke categorie je zou moeten rijden. Zij baseren zich hier op de ritten die je gedurende de laatste 90 dagen hebt gemaakt in Zwift.

Gebruik de info op het scherm.

In het lijstje van wielrenners, rechts op het scherm, die in je buurt rijden kun je het vermogen in W/kg van je tegenstanders volgen. Hieruit kun je een beetje afleiden of ze harder moeten werken om in de groep te rijden. In een kleine groep kun je ook op versnellingen anticiperen of je sprint timen aan de hand van wat je ziet in het lijstje.

Uitleg door Zwift over wedstrijden rijden.

Een informatieve video van Zwift over de mogelijkheden om een online wedstrijd te betwisten op hun platform. Hoe aanmelden voor een race tot de keuze van de juiste fiets om een wedstrijd te rijden in Zwift.

GCN verdiept zich in wedstrijd rijden in Zwift.

Een uitleg door Manon Lloyd en James Lowsley-Williams van GCN over koersen in Zwift. Alle aspecten van het racen in Zwift komt aan bod.

Specificaties zwift

beschikbaar voor Windows, Mac, iOS, Apple TV en Android
Link naar de app: Link
Gratis testperiode: 7 dagen
Gratis te gebruiken: nee
Verbinden: ANT+ of Bluetooth
Welke fietstrainers zijn ondersteund: Link
Mogelijkheden: groepsritten, wedstrijden, trainingschema's, eigen trainingsschema's
Is er een familieaccount beschikbaar? nee
Wat kost het: 14,99/maand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen via:

Inhoud

Meer over de werking van Zwift.

Fietstrainers

Welke fietstrainer moet ik kopen?

Tacx Neo 2T

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: direct drive
Maximaal vermogen: 2200 watt
Maximale hellingsgraad: 25 %

Tacx Flow

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: weel-on
Maximaal vermogen: 800 watt
Maximale hellingsgraad: 6 %

Tacx Flux 2

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: weel-on
Maximaal vermogen: 2000 watt
Maximale hellingsgraad: 16 %

Tacx Boost

Type fietstrainer: basis fietstrainer
Aandrijving: weel-on
Maximaal vermogen: 1050 watt

Tacx FLUX S

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: direct drive
Maximaal vermogen: 1500 watt
Maximale hellingsgraad: 10 %

Wahoo KICKR CORE

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: direct drive
Maximaal vermogen: 1800 watt
Maximale hellingsgraad: 16 %