virtueelfietsen.be

Alles over indoor fietsen. 

Tacx Flow

Inhoud

Delen via:

De Tacx Flow in het kort.

De Tacx Flow is een ideaal instapmodel. Voor een aantrekkelijke prijs heb je toch al een degelijke fietstrainer. De Flow kan niet de prestaties voorleggen van de duurdere trainers, maar als startertje is hij zeker aan te raden. Het is een weel-on trainer die een maximaal vermogen van 800 watt kan simuleren. De maximale hellingsgraad is 6%.
Met zijn 8,49 kg en inklapbare poten is hij makkelijk te verplaatsen en op te bergen. Zeker een voordeel als je na elke rit als wil opbergen.

Waar kopen

Prestaties van de Tacx Flow in het kort.

Maximaal vermogen: 800 watt
Maximale hellingsgraad: 6%
Nauwkeurigheid: 5%

Welke fiets kan je gebruiken?

De Flow is geschikt voor fietsen met een achteras voor racefietsen 130 mm en MTB 135 mm. Er zijn adapters te koop met andere afmetingen en voor fietsen met een steekas. De Flow is compatibel met wielmaten tussen de '26 en '29.
Schijfremmen vormen geen probleem voor deze fietstrainer.

geschikte assen: Racefiets 130 mm, MTB 135 mm. Adapters voor andere breedtes beschikbaar.
geschikt voor 29": ja
Tacx Flow Smart is actie

Meer fietstrainers.

De mogelijkheden van de Tacx Flow.

Ondanks dat het een instapmodel is met een aantrekkelijke prijs zijn de mogelijkheden van de Flow zeker niet beperkt.

Simuleer echte beklimmingen.

De Flow kan samen met een trainingapp perfect echte beklimmingen simuleren. Je moet wel rekening houden met de beperking van maximaal 6% hellingspercentage die de fietstrainer kan simuleren. Veel apps zullen wel de snelheid ook boven dit percentage aanpassen naar een realistische snelheid voor het vermogen dat je levert. In een app als Zwift kun je dit eventueel compenseren door de 'Trainer Difficulty' op bijvoorbeeld 50% te zetten. Een helling van 12% wordt dan eentje van 6% en met aangepast gebruik van versnellingen vergoot je zo het bereik van de Flow.

Trainen met de Flow.

Gestructureerde trainingen afwerken met de Flow vormt geen probleem. Dit kan ook in ERG-mode als je gebruikte trainingsapp dit ondersteund. Voor de sterke fietsers zonder ons zal de 800 watt wel onvoldoende zijn voor sprinttrainingen. Als je rekening houdt met deze beperking biedt de Flow veel mogelijkheden tot indoor trainen.

Aangepaste achterband gebruiken.

Omdat het een weel-on trainer is waarbij de achterband op een rol wordt gemonteerd kun je beter een aangepaste achterband gebruiken. Een specifiek voor weel-on trainers gemaakte band zal langer meegaan, minder kans op doorslippen en produceert minder geluid. Bandenspanning speelt ook een grote rol in de juistheid van gegevens. Zog voor een bandendruk tussen 7 en 8 bar.

Juiste kalibratie van de Flow.

Voer op regelmatige tijdstippen een kalibratie uit via een spin down. Dit kun je doen in de gratis versie van de Tacx Trainings App. Zorg wel voor de juiste bandenspanning en fiets een 10-tal minuutjes voordat je de kalibratie uitvoert. Pas de spanning van de rol aan als dit nodig is.

Is de Flow luid?

Het geluidsniveau van de trainer zal mee bepaald worden door de gebruikte band. De trainer is voor een weel-on trainer relatief stil, maar bij leveren van hoge wattages gaat het geluidsniveau drastisch de hoogte in. Huisgenoten of onderburen kunnen hier wel eens minder blij van worden. Een trainermat onder de trainer en fiets zal helpen de vibraties op te vangen waardoor er iets minder geluidsoverlast is. Een weel-on trainer zal altijd meer geluid maken dan een direct drive fietstrainer.

Wat zit in de doos?

  • Flow Smart Trainer
  • Voorwielsteun
  • Snelspanner voor racefietsen en mountainbikes (5 mm)

Conclusie.

Door zijn prijs is de Flow en interessant aankoop als eerst fietstrainer.

Moet je de Flow aankopen?

Of je wel of niet voor de Flow gaat zal van enkele zaken afhangen en niet in de laatste plaats je budget. De Tacx Flow is een betaalbare smart trainer die wel doet wat van hem verwacht wordt. Als je niet van plan bent om meerdere keren per week op de fietstrainer te fietsen is de Flow ook het overwegen waard.

Als je een realistisch fietsgevoel wil, zul je naar de duurdere fietstrainers moeten gaan kijken. De Flow geeft je wel een goede fietservaring, maar kan de vergelijking niet aan met een Tacx Neo 2T of een Wahoo KICKR. Deze trainers zijn ook veel krachtiger en meer geschikt om dagelijks te gebruiken.

Heb ik de Flow gebruikt?

Ik heb gedurende lange tijd op een flow gereden. Het is een goede fietstrainer voor zijn kostprijs is. Het rijden met een specifieke band voor fietstrainers kan ik wel aanraden. Ze gaan langer mee en het geluidsniveau is toch wel een stuk lager dan met een gewonde band. Ondertussen rij ik op een Tacx Neo 2T en het dat is toch een andere ervaring. In die mate dat ze moeilijk met elkaar te vergelijken zijn. Het prijsverschil is dan ook aanzienlijk tussen deze fietstrainers.

De Tacx Flow in beeld.

Promovideo van Tacx

Beoordeling door DC Rainmaker

Beoordeling door GPLama

De Tacx Flow in beeld - afbeeldingen.

Specificaties.

Merk: Tacx
Type: Flow
Bestelcode: T2280
Adviesprijs: €299.00
Gewicht fietstrainer: 9 kg
Soort fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: weel-on
Hoe kan je verbinden: ANT+, Bluetooth
Welke gegevens worden verzonden: snelheid, vermogen, omwentelingen
Maximaal vermogen: 800 watt
Maximaal hellingspercentage: 6%
Nauwkeurigheid: 5%
Gewicht vliegwiel: 2 kg
Maximale draaimoment: 15 Nm
Maximale remkracht: 45 N
Hoe kalibreren: spin down
te gebruiken 29" wielen: ja
Geschikte assen: Racefiets 130 mm, MTB 135 mm. Adapters voor andere breedtes beschikbaar.
Delen via:

Inhoud

Waar kopen
Fietstrainer