Alles over indoor fietsen.
De Tacx Flux S is de goedkoopste direct drive trainer van Tacx. De prestaties zijn wel minder goed in vergelijking met de duurdere trainers. Hij kan een maximaal vermogen leveren van 1500 watt en simuleert hellingen tot 10%. Dit zijn wel al mooie cijfers en zullen aan de noden van meeste amateur fietsers voldoen. Met een nauwkeurigheid van 3% kun je hem nog een nauwkeurige fietstrainer nomen.
Het is wel een zwaar toestel dat moeilijk op te bergen is. Dit is vooral te wijten aan de niet in te klappen zijsteunen.
Bij aankoop krijg je een maand volledige toegang tot de Tacx Training Software.
De Tacx Flux S is te gebruiken met fietsen uitgerust met volgende assen: race 130mm, MTB 135mm. Voor assen van 142x12mm & 148x12mm moet je eerst afzonderlijk een adapter kopen. Deze is niet meegeleverd met de fietstrainer. Wieldiameters van '26 tot en met '29 net als schijfremmen of een lange kooi vormen geen probleem om de fiets op de Tacx Flux S te monteren.
De Tacx Flux S is al een tijdje op de markt en heeft zijn degelijkheid bewezen. Hij was de opvolger van de eerst Tacx Flux. Hij kan dezelfde prestaties leveren als de Flux, maar was erop voorzien om fietsen met een achterderailleur met lange kooi. Daarom de S achter de naam.
De Tacx Flux S is al een verbeterde versie van de eerste Flux. Hij kan dan niet de beste prestaties voorleggen, maar prijs/kwaliteit is het een fietstrainer die niet zal teleurstellen. Omdat hij al lang op de markt is, ben je ook zeker van de betrouwbaarheid van de fietstrainer.
De fietstrainer kan een nauwkeurigheid van 3% voorleggen wat standaard is in zijn prijsklasse. 3% is nauwkeurig genoeg om een goed beeld te krijgen van je geleverde inspanningen en binnen de marges te blijven bij gestructureerde trainingen.
Naast de nauwkeurigheid is het geluid, of ontbreken van geluid 1 van de grote troeven van de Tacx Flux S. Geen zeurende onderburen of gezinsleden als je een training afwerkt. Vibraties kunnen nog wel voor problemen zorgen, maar dit zal dan vooral op een houten vloer tot uiting komen. Een trainermat kan hier een oplossing bieden.
Het is een smart trainer en hij is dus ook te verbinden met fietstrainer apps. Hij kan met meeste gangbare apps verbonden worden. Bij aankoop van de fietstrainer krijg je een maand gratis toegang tot de Tacx Trainings App. De meeste apps bieden ook een gratis testperiode aan voor je moet betalen als lid. Kijk bij de apps besproken op deze site wat ze kosten en wat de gratis mogelijkheden zijn per app.
Verbinden kan via bluetooth of ANT+. Vergeet niet dat je voor ANT+ een dongle zal nodig hebben. Bluetooth is op de meeste toestellen beschikbaar.
Het is ook mogelijk om stand-alone te trainen. Wanneer je de Tacx Flux fietstrainer niet koppelt, simuleert hij een vlakke weg.
De Tacx Flux S is zeker het overwegen waard. Hij heeft zijn betrouwbaarheid bewezen. Voor een betaalbare prijs heb je een stille direct drive fietstrainer. Je moet wel inboeten op vlak van prestatie ten opzichte van de duurdere modellen. 1500 watt en een maximale hellings simulatie van 10% is zeker niet slecht te noemen. Je kunt dit theoretisch vergroten in bepaalde trainer apps door de realiteitsfactor aan te passen. Het is een afweging tussen budget en wensen.
Het niet opvouwbaar zijn is wel een nadeel van de Flux serie. Makkelijk op te bergen staat niet in pluspunt van de Flux. Geen probleem als je een gereserveerde plek in huis hebt waar de fietstrainer kan blijven staan.
De review die je online kan vinden, en dat zijn er heel wat, zijn bijna allemaal positief. Gewicht en niet opvouwbaar komen vaak terug als negatief punt. Niet meegeleverde cassette of adapter voor steekassen wordt ook als negatief ervaren. Over de werking zijn heel weinig negatieve review te vinden.
Weet dat je de cassette zelf moet installeren en hiervoor specifiek gereedschap nodig hebt. Op hobbyfietser vind je een korte uitleg over vervangen en dus ook plaatsen van een cassette.