virtueelfietsen.be

Alles over indoor fietsen. 

Zwift

Inhoud

Delen via:

Wat is Zwift?

Zwift combineert het plezier van videogames met de intensiteit van serieuze trainen en helpt je zo sneller en sterker te worden. De samen fietsen in de virtuele wereld van Zwift motiveert en bezorgt je meer fietsplezier.

Zwift maakt gebruik van kaarten waarin je kan rijden. Binnen elke kaart kun je een route kiezen, maar je bent niet gebonden om op deze route te blijven. Bij elk kruispunt heb je de mogelijkheid om van de route af te wijken. Dit maakt Zwift net dat beetje anders dan zijn concurrenten. Het zijn virtuele werelden al dan niet gebaseerd op echte wegen.

Kies uit trainingsschema's, groepsritten, wedstrijden of vrij rijden. Een kwalitatieve direct drive smart trainer zorgt voor een realistisch fietsgevoel en je zult de stijgingspercentages van de weg ook daadwerkelijk voelen.

Zwift is ook beschikbaar om te gebruiken als loper. De loopband neemt dan de plek in van de fietstrainer.

Enkele kenmerken.

beschikbaar voor Windows, Mac, iOS, Apple TV en Android
Link naar de app: Link
Gratis testperiode: 7 dagen
Gratis te gebruiken: nee
Verbinden: ANT+ of Bluetooth
Welke fietstrainers zijn ondersteund: Link
Mogelijkheden: groepsritten, wedstrijden, trainingschema's, eigen trainingsschema's
Is er een familieaccount beschikbaar? nee
Wat kost het: 14,99/maand

Wat heb je nodig voor Zwift?

Om te kunnen starten met Zwift heb je naast een fiets ook een fietstrainer en een toestel nodig om de app van Zwift op te draaien. De eenvoudigste oplossing is een smart fietstrainer die de geregistreerde gegeven naar Zwift via Bluetooth of ANT+ stuurt. Heb je deze niet dan kan dit via externe sensoren opvangen. Dit kan een vermogensmeter of snelheid en cadanssensor zijn. Met deze laatste optie zal Zwift een virtueel vermogen berekenen. De juistheid van de data laat op deze laatste manier wel te wensen over. Het is wel de goedkoopste setup om gebruik te maken van Zwift.

Bij gebruik van ANT+ heb je nog een dongle nodig die ANT+ kan ontvangen. Bluetooth hebben de meeste computers en mobiele apparaten wel ingebouwd. Wil je als loper gebruikmaken van Zwift dan heb je een loopband nodig die kan communiceren met Zwift via Bluetooth of ANT+. Het aanbod van loopbanden is eerder nog beperkt.

App is beschikbaar voor Windows, Mac, iOS, Apple TV en Android
Verbinden kan via ANT+ of Bluetooth
Lijst ondersteunde fietstrainers en andere sensoren: Link
Link naar de website van de fietstrainer app: Link

Wat is er mogelijk met Zwift?

Verken de virtuele kaarten van Zwift.

Je hebt een keuze uit verschillende kaarten in Zwift. Watopia, een fictieve wereld van Zwift, is altijd een van de drie kaarten. Ze wordt aangevuld met twee andere. Het is een mix tussen volledig fictieve werelden en enkele echte parcours zoals Londen en Innsbruck. Na de keuze van kaart kun je een route kiezen. Je bent tijdens het rijden niet verplicht om deze te volgen. Bij elk kruispunt kun je een keuze maken welke richting je wil rijden.

Zwift biedt een mix tussen volledig fictieve wegen en enkele echte parcours en beklimmingen ingevoerd in de virtuele werelden. Zo kun je een virtuele versie van Alpe d'Huez en de Mont Ventoux beklimmen. Ook is de lokale ronde van het WK in Innsbruck, Yorkshire en Richmond beschikbaar in Zwift. Zin in een beetje Ronde van Frankrijk? Kan ook. De route van het slotcriterium in Parijs over de Champs-Élysées maakt ook deel uit van de kaarten.

Naast het kiezen van een kaart en route kun je ook deelnemen aan een van de vele georganiseerd groepsritten, wedstrijden en trainingen die worden georganiseerd.

Groepsritten in Zwift.

Het aanbod aan groepsritten is groot. Op elk moment van de dag is er wel een groepsrit te vinden die binnen je mogelijkheden past. Bij elke groepsrit kun je de route, duur of afstand en het niveau vinden. Het niveau kan worden bepaald door snelheid, maar meestal wordt dit uitgedrukt in watt/kg. Groepsritten hebben over het algemeen een leider die het tempo bepaald. Niet iedereen houdt zich aan het vooropgestelde tempo, maar als je bij de groepsleider blijft zul je op het einde van de rit wel ongeveer in de buurt komen van het vooropgestelde tempo.

Groepsritten kunnen een sterke motivator zijn om te fietsen aan een bepaald tempo. Je kan gebruikmaken van groepsritten als recuperatie of net als extra motivatie om jezelf net dat beetje verder te pushen.

Meer over groepsritten.

Pace partners in Zwift

Pace partners zijn groepsritten die altijd beschikbaar zijn en waarin je op elke moment van de dag kan instappen. Niet elke kaart heeft pace partners. Op dit moment zijn er 11 Pace Partners beschikbaar in Zwift.  Ze zijn een perfect hulpmiddel om een training af te werken aan een bepaald tempo.

Meer over Pace Partners.

Wedstrijden rijden in Zwift.

Echte wedstrijden zijn ook te vinden in Zwift. Net als groepsritten zijn er op elk moment van de dag wedstrijden waaraan je kan deelnemen. Ze vermelden altijd de categorie van de wedstrijd. Hier wordt ook gebruikt gemaakt van watt/kg om te bepalen tot welke categorie je behoort. In de info van de wedstrijden vind je de categorie en de afstand. Meestal wordt een wedstrijd voor elke categorie georganiseerd. De start kan dan met 1 of 2 minuten tussen zijn per categorie of met z'n allen samen.

Wat kun je nu verwachten van een wedstrijd in Zwift? In Zwift wordt je in wedstrijden tot je limiet gedwongen. De start is altijd snel. Verwacht je aan voluit te gaan gedurende de eerst 5 minuten. Met een beetje geluk kom je dan in een groep terecht die een tempo rijdt wat in de buurt van je sweetspot zit. Het is dan vooral zaak van te volgen en zo weinig mogelijk energie te verspelen om in de slotfase nog wat energie over te hebben om een mooie uitslag te rijden.

Meer over wedstrijden.

Trainen in Zwift.

Tenslotte kun je ook gestructureerd trainen in Zwift. Er is een uitgebreid aanbod aan trainingen beschikbaar. Dit zijn losse trainingen, maar ook hele trainingsprogramma's met een bepaald doel. Bij het uitvoeren van een trainingssessie zal je begeleid worden en krijg je alle nodige instructies om de training correct af te werken.

ERG-mode is beschikbaar zodat je altijd met de juiste vermogens werkt. Dit vraagt wel wat aanpassing om de overgang van laag naar hoog vermogen goed te verwerken. Je moet een beetje anticiperen of je komt op een punt waarop je de pedalen niet meer rond krijgt.
Om de ERG-mode te kunnen gebruiken heb je natuurlijk wel een fietstrainer nodig die deze optie ook ondersteund.

Trainingen kunnen ook in groep worden afgewerkt. Net als voor groepsritten en wedstrijden kan deelnemen aan groepstrainingen. Elke deelnemer werkt dan zijn training af met de voor hem vooropgestelde waarden, maar Zwift zorgt ervoor dat iedereen in groep blijft.

Meer over trainen voor wielrenners in Zwift.

Meer details over de werking.

Meer info over de werking van de fietstrainer apps? Artikelen geschreven na eigen ervaringen met de werking van de apps. Overzicht van alle apps in een lijst die gefilterd kan worden per app en/of op bepaalde functies
Werking van de apps

Extra's in Zwift?

Meet-ups met vrienden.

Je kunt zelf een groepsrit organiseren met vrienden. Iemand neemt dan het initiatief en nodigt de andere uit. De Meet-up zal wel niet worden opgenomen in de lijst met evenementen en je bent beperkt in wie je kan vragen. Wel is er de optie om samen te blijven ongeacht het vermogen dat elke deelnemer levert. De snelheid wordt dan bepaald door de traagste van de groep.

Meer over meet-ups in Zwift.

In het wiel zitten.

Net als in de echte wereld moet je minder vermogen leveren als je in het wiel van iemand zit. Dit effect wordt groter als je in groep rijdt. Aan je avatar kun je ook zien als je dit voordeel hebt. In het wiel zal je avatar zicht oprichten. Deze optie kan van groot belang zijn in wedstrijden. Het sparen van krachten door in het wiel te blijven zitten kun je net dat beetje extra geven in de eindsprint.

De shop van Zwift.

Er is veel keuze om het uiterlijk van je avatar aan te passen. Haar, huidskleur, baard,.... je avatar heeft ook een ruime keuze uit kledij. Dit is bij aanvang beperkt, maar naar mate je langer gebruikmaakt van Zwift zal je kleerkast voller komen te zitten.

Kledij heeft geen invloed op de snelheid in Zwift. Bij de keuze van de fiets ligt dit wel anders. Elke fiets heeft zijn eigenschappen. Een lichte fiets zal beter zijn om bergop te rijden terwijl een aero model dan weer meer snelheid zal geven op het vlakke. Elke fiets is voorzien van een quotering. Er zijn online heuse tests te vinden van alle fietsen die je kan gebruiken in Zwift. De ondergrond bepaald ook welke fiets het snelste zal zijn. Zo zal op verharde weg een mountainbike trager zijn dan een racefiets en tijdritfiets, maar op onverharde ondergrond zullen deze laatsten het onderspit moeten delven. Met een tijdritfiets zal je dan weer geen voordeel halen bij het in het wiel zitten van een andere rijder.

Naast de fiets heb je ook een keuze uit een uitgebreid aanbod aan wielen. Ook hier weer heeft elke set zijn eigenschappen. Licht of aero zal de prestatie bepalen.

Om bepaalde fietsen en wielen ter beschikking te hebben moet je die aankopen met 'drops'. Deze verdien je door te rijden in Zwift. Hoe meer je rijdt, hoe meer drops op je virtuele rekening zal hebben om aankopen te doen.

Echt sturen in Zwift.

Zwift heeft ook de mogelijkheid om echt te sturen. Dit staat nog in zijn kinderschoenen en wordt niet veel gebruikt. Normaal moet je alleen bij een kruispunt een richting aangeven. Bij het sturen moet je zelf de bochten van de weg insturen en kun je ook niet "door" jet tegenstanders fietsen. De benodigde hardware om te sturen is nog niet wijt verspreid. Er is 1 route waarop je kan sturen door gebruik te maken van de companion app. Hoe dit werkt kan je hier lezen.

Sociaal gegeven in Zwift.

Zwift heeft een groot sociaal element. Net als in Strava kun je andere gebruikers volgen. Tijdens het rijden is er ook de mogelijkheid om met de andere gebruikers te communiceren via een tekstchat.

Companion App.

De companion app is een extra app die Zwift ter beschikking stelt. Je kunt hem gebruiken om je in te schrijven voor groepsritten of wedstrijden. In de app kun je een kalender vinden met al de georganiseerde ritten. Hij is ook handig tijdens het rijden als je een pc of laptop gebruikt. Via de app heb je toegang tot alle opties die tijdens het rijden beschikbaar zijn.

Wat kost Zwift?

Zwift heeft alleen de mogelijkheid om per maand te betalen. Na aanmelden kun je Zwift 7 dagen testen. Je hebt dan toegang tot alle mogelijkheden van Zwift. Na de testperiode van 7 dagen kun je geen gebruik meer maken van Zwift tot je betaald.

Eventueel kun je in de zomerperiode je account op pauze zetten. Al je gegevens blijven dan behouden, maar je moet het maandelijkse bedrag niet betalen tot je terug gebruik wil maken van Zwift.

Zwift beschikt niet over een familieaccount. Elk familielid moet een eigen account hebben als ze hun data afzonderlijk willen bewaren en/of uploaden naar andere apps zoals Strava. Heb je hier geen nood aan dan staat je niets in de weg om met meer dan één persoon een account te gebruiken.

Gratis Zwift gebruiken als loper.

Voorlopig heb je als loper nog gratis toegang tot Zwift. Het lopen zit nog in de testfase en zolang blijft deze optie gratis. Bij het opstarten van Zwift was het fietsen ook gratis zolang dit in testfase was.

Prijs: 14,99/maand
Gratis testperiode: 7 dagen
Familieaccount: nee
Na testperiode gratis (gedeeltelijk) te gebruiken? nee

Conclusie

Zwift is mijn favoriet indoor fietsplatform. Mijn eerste fietstrainer was een tacx en toen was de enige optie om de software van Tacx te gebruiken. De fietstrainer, een tacx i-magic, kon ook alleen communiceren met de software van Tacx. Dit is zo een aantal jaren gebleven tot ik een rit van Laurens ten Dam in Zwift zag op Strava. Mijn interesse was gewekt en niet lang daarna heb ik Zwift getest. Er waren toen veel minder mogelijkheden en de enige route was op Watopia wat nu Hilly Forward heet. Door de jaren heen heb ik nog andere indoor trainingsplatformen geprobeerd, maar ben altijd terug bij Zwift gekomen.

Waarom Zwift?

De hoofdreden om voor Zwift te kiezen is de vrijheid die je hebt tijdens het rijden. Je moet de gekozen route niet blijven volgen. Zin in een klim, dan neem je gewoon een afslag richting Epic Kom of een andere klim. de keuzes van kaarten en mogelijke routes zijn ook groot genoeg voor mij en ik heb niet echt de nood om bekende beklimmingen op de Tacx Neo te rijden.

Moet je Zwift kiezen?

Nee, natuurlijk niet. Wat ik verwacht van een trainingsplatform is niet noodzakelijk hetzelfde als jouw verwachtingen. Als je vooral bestaande beklimmingen wil rijden dan zijn er andere apps om te proberen. Als je echt gestructureerd wil trainen en geen interesse hebt in een virtuele wereld of video, maar alleen de cijfertjes wil zien is Zwift misschien ook niet de meest aangewezen optie.
De gratis testperiode van Zwift is relatief kort en je moet dus redelijk snel een keuze maken of je al dan niet Zwift blijft gebuiken. Het maandelijkse bedrag is niet zo hoog en je kan ook elke maand Zwift opzeggen.

Zwift in beeld.

Promovideo van Zwift

DC Rainmaker over Zwift en Makuri Island

GCN over Zwift

Zwift in beeld - afbeeldingen.

Delen via:

Inhoud

Fietstrainers en Zwift

Artikels over de werking van Zwift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *