virtueelfietsen.be

Alles over indoor fietsen. 

Ventilator en indoor fietsen.

Een ventilator bij het indoor fietsen is onmisbaar. Ik kan me niet voorstellen indoor te fietsen op de fietstrainer zonder gebruik te maken van een ventilator. Het gebeurt dat ik de ventilator vergeet aan te zetten en na enkele minuten krijg ik dan wel het gevoel dat er iets niet klopt. Die ventilator gaat dan wel snel aan.

Inhoud

Delen via:

Waarom een ventilator bij het indoor fietsen.

Waarom moet je nu een ventilator gebruiken tijdens het indoor fietsen. Tijdens het sporten of gelijk welke activiteit gaat een deel van de geleverde inspanning verloren aan warmte. Ons lichaam gaat niet zo efficiënt om met onze energie. De efficiëntie ligt maar ronde de 25%. Als we dit vertalen naar indoor fietsen wil dit zeggen dat voor  100 watt die we aflezen op het scherm van onze app er 300 watt verloren gaat aan warmte.

Ventilator zorgt voor afkoeling.

Die 300 watt energie zal er uiteindelijk voor zorgen dat je lichaam gaat oververhitten. Een ventilator zal ervoor zorgen dat er altijd frisse lucht langs je lichaam stroomt waardoor die minder snel zal opwarmen. Indoor is dit van groot belang omdat je stationair bent en er dus geen luchtverplaatsing langs je lichaam stroomt om dit helpen af te koelen. De ventilator zal voor deze luchtverplaatsing zorgen. Je gaat iets minder zweten (zweten zul je zeker doen) en het komt je prestaties ten goede.

Naast de ventilator is voldoende drinken enorm van belang bij het indoor trainen. Afhankelijk van de inspanning  en ondanks gebruik van een ventilator zal je toch zweten tijdens het indoor fietsen. Voldoende drinken is van belang om het vochtbalans van je lichaam op punt te houden. Vul je onvoldoende vocht bij dan kan het bloed verdikken en moet het hart harder werken.

Fietsen met een ventilator is aangenamer.

Naast de duidelijke voordelen voor het lichaam en de prestaties is het ook gewoon aangenamer om die luchtverplaatsing te hebben tijdens het indoor fietsen. Ik heb al vermeld dat ik het onaangenaam vind om die 'bries' niet te hebben.
Het is dus aan te raden een ventilator te gebruiken. Het maakt het indoor fietsen aangenamer en bevordert het goed functioneren van het lichaam.

Virtueel fietsen en gebruik van ventilator

Welke ventilator moet ik kopen?

Het type ventilator is niet zo van belang zolang hij maar voldoende luchtverplaatsing geeft. Je zou ervan versteld staan hoeveel verse lucht er langs je lichaam gaat tijdens het buiten fietsen. In principe moet je die omstandigheden proberen te simuleren. Het is mogelijk om dit te berekenen op basis van het frontaal oppervlak en de snelheid die je rijdt. Het frontale oppervlak is afhankelijk van welke positie je aanneemt. Onder in het stuur (+/- 0,35 m2) is dit kleiner dan dat je met de handen boven op het stuur rust (+/- 0,65 m2).
Het aantal m2/minuut ligt tussen de 100 en 200. Omgerekend naar uur is dit dan 6000 tot 12000 m2/uur. Mooi om te weten, maar dan moeten fabrikanten, winkeliers of online shops deze waarden ook ter beschikking stellen en dat is zeker niet altijd het geval.

Algemeen mag je stellen dat je beter een te krachtige ventilator aanschaft. De meeste zijn voorzien van meerdere standen. Je kunt dan testen wat voor je het aangenaamste is. Niet iedereen heeft nood aan evenveel luchtverplaatsing en dit is ook afhankelijk van de temperatuur waarin je indoor setup is opgesteld. Persoonlijk rij ik in een niet verwarmde ruimte en het verschil tussen winter en een regenachtige zomerdag is enorm. (echt alleen op regenachtige dagen.) In de zomermaanden warm je echt wel veel sneller op en vloeit er een pak meer zweet.

trainermat Wahoo

Extra tips.

Gebruik een slimme stekker.

Als extraatje kun je een slimme stekker gebruiken. Je kunt deze via je smartphone bedienen en zo de ventilator aan- en afschakelen zonder van de fiets te moeten komen. Dit kan handig zijn als je in een koude ruimte fietst en de eerste minuten tijdens het opwarmen een ventilator niet nodig of zelfs onaangenaam is. Je kunt de ventilator inschakelen via een app wanneer dit nodig is. Een slimme stekker is ook geen al te grote investering.

Als alternatie zijn er ook ventilatoren die via een app te bedienen zijn. De kostprijs loopt dan wel op. Voordeel ten opzichte van een slimme stekker is dat de ventilator helemaal te bedienen is. Je hebt toegang to alle functies. 

Meerdere ventilatoren gebruiken.

Het kan ook een goed idee zijn om meer dan 1 ventilator te gebruiken die je dan plaatst om een optimale luchtstroom langs je lichaam te krijgen. Bij het gebruiken van 1 ventilator heb je altijd plekken waar een verminderde luchtstroom is en zal je sneller oververhitten. Je zal dit zelf moeten aanvoelen wat je noden zijn. Voldoende afkoeling tijdens het indoor fietsen is wel belangrijk. Zoals eerder gezegd nemen prestaties gevoelig al bij oververhitting en is dit ook niet zonder gevaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *