virtueelfietsen.be

Alles over indoor fietsen. 

Groepsritten in Zwift.

Groepsritten maakt en groot onderdeel uit van Zwift. Het online-trainingsplatform is ook uitermate geschikt voor het organiseren van dergelijke evenementen. Voor mij is het een van de mogelijkheden die Zwift interessanter maakt dan zijn concurrenten.

Inhoud

Delen via:

Wat te verstaan onder groepsritten?

Een groepsrit is een rit in groep, zoals de naam al doet vermoeden, zonder een competitief element. Het is net als een ritje met je wielerclub in het weekend maar dan virtueel.

Groot aanbod aan groepsritten in Zwift.

Het aanbod aan groepsritten in Zwift is enorm uitgebreid. Er is echt op elk moment van de dag wel een groepsrit te vinden die bij je mogelijkheden en/of wensen past. Voor elk niveau is er wel iets te vinden. Bij elke rit wordt het te verwachten tempo vermeld in watt/kg. Door het grote aanbod is het gemakkelijk een rit te vinden die je wil rijden. Je kunt gewoon op de fietstrainer springen en een groepsrit kiezen in het opstartscherm waaraan je wil deelnemen. In afwachting kun je dan al opwarmen en als het tijd is om aan de groepsrit te beginnen, zal Zwift je hier attent op maken. Natuurlijk kun je ook vooraf plannen welke rit je wil rijden. De lijst is te raadplegen via de companion app of op de website van Zwift. Deze kalender kun je hier vinden.

Hoe ziet een groepsrit eruit?

De start van een groepsrit is op daarvoor voorziene plakken. Deze startplekken zijn op verschillende locaties te vinden in de kaarten van Zwift. Welke startplek is afhankelijk van de route die de groepsrit zal volgen. Op het moment dat je naar de startplek wil gaan, dropt Zwift je wel waar je moet zijn. Behalve als je héél vroeg bent zal je daar niet alleen staan wachten op de start.
Bij sommige groepsritten krijg je net voor de start nog wat extra info, maar geen probleem als je deze niet hebt meegekregen. Eens vertrokken zul je merken dat er bij sommige groepsritten 1 of twee deelnemers een markering boven hun avatar hebben. Een soort pijl in het geel of rood.

De groepsleider of -gids.

De gele markering geeft de groepsleider of -gids weer. Zij geven het tempo aan en proberen de groep samen te houden aan het tempo dat vooropgesteld is. Volledig lukken, doet dit nooit. Er zijn altijd wel enkele deelnemers die een stuk boven het tempo rijden en die verdwijnen dan ook redelijk uit beeld. Wil je aan het aangegeven tempo rijden dan is het zaak in hun buurt te blijven. Niet bij elke rit is er een leider of gids aanwezig. Ritten zonder monden vaak uit in een soort race.

De sweep - bezemwagen.

De sweep krijgt dan weer meestal de rode markering mee. Hij zorgt voor de deelnemers die de groep hebben moeten laten rijden en terug willen komen. Door de draft in Zwift kan dit een hele opgave zijn voor een renner alleen. De sweep probeert je dan te helpen door je uit de fictieve wind (die er niet is) te zetten. Dit wil wel niet zeggend dat je zelf niet meer moet trappen om terug te komen. Het zal je nog altijd moeite kosten om terug te komen. Ze krijgen vaak hulp van nog andere deelnemers aan de rit. Ook de sweep is er niet in elke rit.

Groepsrit in Zwift

Hoe wordt het niveau bepaald.

De organisator bepaalt zelf het niveau of tempo van de rit. Zoals al eerder gezegd wordt dit meestal in watt/kg aangegeven. Als je nog geen gebruik maakt van Zwift of een andere app zal dit je nog wat onbekend in de oren klinken, maar eens je wat in Zwift gereden hebt raak je wel vertrouwd hoeveel watt/kg je trapt. Tijdens het rijden kun je deze waarde altijd raadplegen. Bij veel ritten zal het gemiddelde van heel de rit om en bij dit aangegeven tempo liggen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen en dan gaat het vaak zonder leiding.

Welke routes volgen groepsritten.

De route die een groepsrit volgt kan ook gekozen worden door de organisator. Ze kunnen kiezen tussen alle routes die beschikbaar zijn in Zwift. De route wordt ook aangegeven bij de info die je in de kalender kan raadplegen. Zo kan e zien of er veel geklommen wordt of niet in de rit.

Hoe lang is een groepsrit in Zwift.

De lengte van de rit kan sterk uiteen lopen. De organisatoren kunnen dit zelf bepalen op basis van een route 1 of meerdere malen af te werken, afstand of tijd. Net zoals alle andere info is deze beschikbaar in de kalender met alle ritten. Bij een bepaalde afstand is het wel van belang de route te weten om ongeveer uit te kunnen maken hoe lang je zult rijden. Een route met veel klimwerk neemt meer tijd in beslag.
Wat me wel opvalt, is dat er nu veel meer langere groepsritten worden georganiseerd dan een tweetal jaar geleden. In het weekend heb je keuze uit verschillende ritten die dik boven de twee uur gaan. Deze waren vroeger veel dunner gezaaid. Naast deze lange ritten zijn er ook nog voldoende korte afstanden te vinden.

Groepsrit in Zwift - groepsrit van Pack

Kan ik zelf een groepsrit organiseren?

Dit zal moeilijk lukken. Enkele organisatoren mag ritten organiseren en ik vermoed dat Zwift geen vrije organisatie toelaat om de kalender niet overvol te maken. Ze hebben wel voor een alternatief gezorgd met Meetups. Iedereen kan een meetup organiseren en deelnemers uitnodigen. Om een meetup te organiseren heb je de companion app nodig en je kunt alleen mensen uitnodigen die je volgen in Zwift. Er zijn dus wel enkele beperkingen verbonden aan Zwift.

Pace partners.

Pace partners zijn geen echte groepsrit, maar ze hebben wel hun plaats in dit artikel. Pace partners zijn bots die een vast tempo aanhouden uitgedrukt in watt/kg. Ze zijn altijd beschikbaar in Watopia en Makuri Island, twee kaarten in Zwift. Je hebt een keuze uit 4 pace partners die elk een ander tempo aanhouden. Als je met een pace partner wil rijden kun je dit kiezen in het startscherm. Je zult bij de pace partner gedropt worden en krijgt enkele seconden ondersteuning om je plek in de groep te vinden.

Pace Partners in Zwift

Uitleg door Katie Kookaburra over groepsritten in Zwift

Video van Youtube gemaakt door Katie Kookaburra. Ze heeft een eigen kanaal dat helemaal rond fietsen draait en waar Zwift ook aan bod komt. Katie gebruikt de companion app om in te schrijven voor een groepsrit en je kunt ook de mogelijkheden die de companion app heeft tijdens het rijden.

Specificaties zwift

beschikbaar voor Windows, Mac, iOS, Apple TV en Android
Link naar de app: Link
Gratis testperiode: 7 dagen
Gratis te gebruiken: nee
Verbinden: ANT+ of Bluetooth
Welke fietstrainers zijn ondersteund: Link
Mogelijkheden: groepsritten, wedstrijden, trainingschema's, eigen trainingsschema's
Is er een familieaccount beschikbaar? nee
Wat kost het: 14,99/maand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen via:

Inhoud

Meer over de werking van Zwift.

Fietstrainers

Welke fietstrainer moet ik kopen?

Tacx Neo 2T

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: direct drive
Maximaal vermogen: 2200 watt
Maximale hellingsgraad: 25 %

Tacx Flow

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: weel-on
Maximaal vermogen: 800 watt
Maximale hellingsgraad: 6 %

Tacx Flux 2

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: weel-on
Maximaal vermogen: 2000 watt
Maximale hellingsgraad: 16 %

Tacx Boost

Type fietstrainer: basis fietstrainer
Aandrijving: weel-on
Maximaal vermogen: 1050 watt

Tacx FLUX S

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: direct drive
Maximaal vermogen: 1500 watt
Maximale hellingsgraad: 10 %

Wahoo KICKR CORE

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: direct drive
Maximaal vermogen: 1800 watt
Maximale hellingsgraad: 16 %