virtueelfietsen.be

Alles over indoor fietsen. 

Wat is FTP van een wielrenner?

Delen via:

Wat is FTP of functional threshold power van een wielrenner en waarom moet we als recreatieve fietser ons zorgen maken over onze FTP? Waarom kan die van belang zijn voor ons bij het indoor fietsen?

Wat is FTP of functional threshold power.

FTP of functional threshold power kun je je vertalen naar Anaerobe Drempel Vermogen. De anaerobe drempel is de inspanning waarbij je spieren nog net genoeg zuurstof kunnen opnemen om het melkzuur te verwerken. Bij lopers wordt er naar de hartslag gekeken en voor wielrenners naar het vermogen dan je kan leveren op dit punt. In theorie is je FTP dus het maximale vermogen dat gedurende een uur kan aanhouden.

Waarom is de FTP van belang.

Een wielrenner die gestructureerd wil trainen, kan dit doen op basis van zijn FTP. Trainingen worden dan niet afgewerkt op basis van hartslag of gevoel maar aan de hand van vermogen. Trainen via vermogen geeft betere resultaten voor wielrenners.

We zijn natuurlijk niet allemaal bezig met serieus te trainen. Laat staan dat elke recreatieve fietser een vermogensmeter heeft. Met de opkomst van het indoor fietsen en de verschillende apps kwam de FTP ook in het vizier van de recreatieve fietser. De trainingen zijn vaak gemaakt op basis van je FTP of categorieën voor wedstrijden worden opgedeeld aan de hand van FTP. Zwift maakt hier gebruik van en deelt zijn wedstrijden op in 4 categorieën op basis van FTP.

Hoe je FTP bepalen.

Hoe moet je nu die FTP gaan bepalen? Je kunt hem altijd gaan bepalen aan de hand van wat nattevingerwerk. Dit kan dan wel in de buurt komen van wat je echte FTP is, maar er zijn betere manieren om deze te bepalen.

De beste manier is via een inspanningstest. Ideaal kun je deze bij een specialist gaan doen, maar dat is niet gratis. Je bent al snel 100 euro en meer kwijt. Een beetje prijzig om je categorie te bepalen voor deel te nemen aan een paar online wielerwedstrijden.

Je hebt met de fietstrainer en de indoor fietstrainer app alles ter beschikking om zelf een test te doen die je FTP zal bepalen. Elke app heeft wel een FTP-test die je kan doen. Dit kan een test zijn waarbij je 20 minuten voluit moet rijden. Je gaat dan boven je FTP en in verzuring. Als alternatief is er een ramp-test. Hierbij wordt het vermogen in stapjes opgevoerd tot je niet meer kan. Dit zijn zeker niet de enige twee types van test die er zijn. Het zijn wel de twee meest gebruikte in apps.

Een FTP-test is niet het aangenaamste om te doen. Je weet dat je tot het uiterste zal gaan. Doe dit niet op een dag dat je echt geen zin hebt of je niet 100% voelt. Het is ook belangrijk dat je gerecupereerd bent van vorige ritten.

Je FTP evolueert.

Door training zal je FTP stijgen en periodes van inactiviteit zullen zorgen voor een daling. Daarom is het geen slecht idee om af en toe eens een nieuwe FTP-test te doen als je echt wil trainen aan de hand van je FTP.

Gewicht speelt een grote rol.

Je FTP zal uitgedrukt worden in watt als absolute waarde. De waarde in verhouding tot je gewicht zal meer gebruikt worden. Dit is watt per kilogram(w/kg). Niet tof voor de iets zwaardere fietsers onder ons. Gewicht speelt wel degelijk een grote rol bij het fietsen. Om het vlakke valt dit nog mee, maar eens de weg oploopt zal het gewicht een veel grotere rol spelen. Dit is ook belangrijk in een app zoals Zwift om een zo realistisch mogelijke ervaring te geven. Daarom worden de wedstrijden opgedeeld in categorieën op basis van je FTP in watt/kg. In trainingen zul je daarentegen je waardes in watt zien verschijnen.

FTP test in beeld.

Omdat beelden soms meer zeggen dan worden kun je onder een aantal video’s vinden die het onderwerp FTP en FTP-tests behandelen.

Meer uitleg over FTP.

Een goede uitleg over FTP, hoe de data te interpreteren en gebruiken.

FTP door Cycling Pulse op Youtube.

Uitleg over FTP testen in Zwift.

Een uitleg over de tests die in Zwift zijn verwerkt om je FTP te achterhalen.

Heb je opmerkingen of suggesties?

Jouw ervaringen met indoor fietsen kunnen een schat aan kennis voor onze lezers zijn. Jouw inbreng is niet alleen waardevol voor jou, maar ook voor de gehele indoor fietsgemeenschap. Een kleine tip of observatie van jou kan een groot verschil maken voor een ander. We nodigen je van harte uit om jouw gedachten en ervaringen te delen. Samen maken we deze community sterker en informatiever. Bedankt voor je bijdrage!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen via:

Table of Contents

Table of Contents