virtueelfietsen.be

Alles over indoor fietsen. 

Trainen met RGT-cycling.

Net als alle andere fietstrainer apps kun je gestructureerd trainen met RGT-cycling. Zelfs met de gratis account heb je toegang tot een beperkt aantal trainingen in RGT. Indoor trainen kan een waardevolle aanvulling zijn als je met een bepaald doel gestructureerd wil trainen.

Welke trainingen zijn er beschikbaar?

De trainingen zijn beschikbaar in de app onder workouts. Er zijn niet zoveel trainingen beschikbaar als in andere apps. Een probleem is dit niet want wat voorhanden moet zijn, is er. Alle trainingen zijn opgesteld door trainers. De trainingen die een bekertje links boven hebben zijn alleen voor betalende accounts. De andere zijn ook beschikbaar als gratis gebruiker. Een FTP-test is ook gratis te gebruiken.

Alle trainingen worden afgewerkt op basis van vermogen. Elke interval is een percentage van je FTP.

Als premium member kun je eigen workouts laten maken door de mensen bij RGT-Cycling. Je moet dan een mail sturen naar RGT met het bestand. Ze maken de workout voor je en je ontvangt een mail dat hij klaar is. Deze workouts kun je vinden onder UPLOADED.

Training van TrainingPeaks kunnen ook gesynchroniseerd worden met RGT. Je moet dan wel je account van TrainingPeaks koppelen met RGT. Dit kan in het menu onder my account vind je de gekoppelde accounts waarmee je naast Strava ook TrainingPeaks kunt koppelen.

Traningen in RGT-cycling - keuze van trainingen en routes
Trainingen in RGT-cycling – keuze van trainingen en routes.

Op welke route rijden?

Het is ook mogelijk om te kiezen op welke route je de workout afwerkt. Voor de Gratis account heb je die keuze niet. De route die aangeduid is moet je gebruiken als gratis lid. Betalende leden kunnen de training ook afwerken op de Magic Road. Je moet dan wel een groepsrit maken om je workout hierop uit te voeren.

Details van de training.

Als je e gewenste training hebt gevonden kun je ze selecteren en krijg je een scherm met extra details over de training en de gekozen route waarop je de training zal uitvoeren. Het doel van de training en welke intervallen je zult moeten afwerken kun je links vinden. Rechts heb je dan de grafische weergave van de training. De gele lijn is je huidige FTP zoals hij gekend is in RGT.
Als gewenst kun je de intensiteit van de training percentueel verhogen of verlagen. Je verhoogt dan je FTP. De gele lijn blijft in de grafische weergave wel je huidige FTP aangeven.

Door op RIDE NOW te klikken start je de training.

Details van de training in RGT-Cycling
Details van de training in RGT-Cycling

Links kun je op het vraagteken klikken en dan krijg je een beknopte uitleg over elke beschikbare optie in dit scherm. Deze hulp is ook beschikbaar in de andere schermen van RGT-Cycling.

Tijdens de training in RGT-Cycling.

Het scherm voorziet je van alle info nodig om de training af te werken. Rechts boven opp het scherm vind je het vermogen dat je levert, omwentelingen en hartslag. Onder deze gegevens zijn de doelgegevens vermeld. Links het Vermogen dat je tijdens de huidige interval moet leveren, in het midden de omwentelingen als die bepaald zijn en links de hartslag.

Centraal boven krijg je een overzicht van alle intervallen van de training. Onder dit overzicht vind je rechts de tijd die nog rest in het huidige interval en helemaal links de nog resterende tijd van de hele training.
Centraal word je huidige vermogen aangegeven. Dit zal rood kleuren als je onder het gevraagde vermogen zit, blauw als je boven het gevraagd vermogen levert en groen als je binnen de marge van het gevraagde vermogen zit. Bij het gebruik van ERG-mode moet je hier geen aandacht aan besteden want dan zal RGT-cycling de weerstand van de fietstrainer aanpassen zodat je het juiste vermogen moet leveren.
Zonder ERG moet je werken met de versnellingen, net als je dit buiten zou doen om het doelvermogen zo correct mogelijk te benaderen. Dit vraag wat aandacht, maar zoals bij alles, oefening baart kunst.

Tijdens een workout is het stayeren of draften niet actief. Je hebt dus geen voorbeeld aan in het wiel zitten van een andere renner.

Trainingen in RGT-cycling - info op het scherm tijdfens de training in RGT-Cycling
Trainingen in RGT-cycling – info op het scherm tijdens de training in RGT-Cycling

ERG-mode gebruiken voor de trainingen.

Alle trainingen kun je afwerken in ERG-mode als je fietstrainer dit ondersteund. ERG-mode heeft veel voordelen, maar het grootste voordeel is wel dat je altijd op het gevraagde vermogen zal zitten in de intervallen. Je kunt de ERG-mode activeren en deactiveren in het verbindingsscherm voor sensoren. Tijdens het rijden kun je dit bereiken via het menu of door rechts boven op het vermogen te klikken. Het doelvermogen van e interval kun je hier ook aanpassen.

ERG-mode is niet geschikt voor elk type training. Wil je meer weten over ERG-mode dan kun je extra info vinden in ons artikel over ERG-mode.

Einde van de training.

Als de training afgerond is, kun verder blijven rijden als je dit wenst. Bij het beëindigen van de rit krijg je nog een overzicht van de training te zien. De gemiddelde zijn wel over heel de rit genomen en niet alleen de training. Als je een overzicht wil van de training allen moet je dadelijk na het stoppen van de workout de rit verlaten.

Een training in RGT-Cycling in beeld.

Beelden zeggen zoveel meer dan woorden. Daarom heb ik een training opgenomen en op youtube gepost. Ik heb de TURBO- THRESHOLD PYRAMID NO.1 uitgekozen in de catalogus van workouts. Deze heeft eerst drie korte intervallen net boven FTP met daarna 5 intervalen op FTP van 2 -4 – 7 – 4 – 2 minuten. Vandaar PYRAMID. Om af te sluiten nog een interval van 2 minuten boven FTP. De opname bevat niet heel de training maar voldoende om een beeld te vormen van het trainen in RGT-Cycling.

Trainen in RGT-Cycling.

Conclusie van trainen in RGT-Cycling.

Trainen in RGT-Cycling is een goede ervaring. Voor zover een training aangenaam is natuurlijk. Het beperkt aantal trainingen kan een struikelblok zijn. Als premium member heb je wel de mogelijkheid om het aantal trainingen aan te vullen met eigen trainingen of als je een account hebt bij TrainingPeaks kun je de trainingen synchroniseren met en uitvoeren in RGT. Als Premium gebruiker heb je voldoende mogelijkheden.

Gratis gebruikers hebben een pak minder mogelijkheden, maar je kunt het wel gratis gebruiken en dat is redelijk uniek onder de fietstrainer apps.

RGT is meer dan een degelijk app om indoor te fietsen. Trainen in RGT-Cycling is hier geen uitzondering op. RGT is een aanrader om zeker eens te testen. Je hebt een gratis testperiode en na deze periode kun je het gedeeltelijk gratis blijven gebruiken.

Inhoud

Delen via:

Specificaties rgt

beschikbaar voor Windows, Mac, iOS en Android
Link naar de app: Link
Gratis testperiode: 14 dagen
Gratis te gebruiken: ja
Verbinden: ANT+ of Bluetooth
Welke fietstrainers zijn ondersteund: Link
Mogelijkheden: groepsritten, wedstrijden, trainingschema's
Is er een familieaccount beschikbaar? nee
Wat kost het: €14,99/maand
of € 149,00 per jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen via:

Inhoud

Meer over de werking van RGT.

Fietstrainers

Welke fietstrainer moet ik kopen?

Tacx Neo 2T

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: direct drive
Maximaal vermogen: 2200 watt
Maximale hellingsgraad: 25 %

Tacx Flow

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: weel-on
Maximaal vermogen: 800 watt
Maximale hellingsgraad: 6 %

Tacx Flux 2

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: weel-on
Maximaal vermogen: 2000 watt
Maximale hellingsgraad: 16 %

Tacx Boost

Type fietstrainer: basis fietstrainer
Aandrijving: weel-on
Maximaal vermogen: 1050 watt

Tacx FLUX S

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: direct drive
Maximaal vermogen: 1500 watt
Maximale hellingsgraad: 10 %

Wahoo KICKR CORE

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: direct drive
Maximaal vermogen: 1800 watt
Maximale hellingsgraad: 16 %