virtueelfietsen.be

Alles over indoor fietsen. 

RGT

Inhoud

Delen via:

Wat is RGT?

Met RGT (voorheen Road Grand Tours) kun je echte routes virtueel rijden. RGT probeert een zo realistische fietservaring te geven. Zo zal je vertragen bij het nemen van bochten. RGT is gratis te gebruiken met beperkingen. Je kunt gratis deelnemen aan wedstrijden en groepsritten, maar het organiseren of zelf routes maken lukt niet als gratis lid.

Enkele kenmerken.

beschikbaar voor Windows, Mac, iOS en Android
Link naar de app: Link
Gratis testperiode: 14 dagen
Gratis te gebruiken: ja
Verbinden: ANT+ of Bluetooth
Welke fietstrainers zijn ondersteund: Link
Mogelijkheden: groepsritten, wedstrijden, trainingschema's
Is er een familieaccount beschikbaar? nee
Wat kost het: €14,99/maand
of € 149,00 per jaar

Wat heb je nodig voor RGT?

Om te kunnen starten met RGT heb je naast een fiets ook een fietstrainer en een toestel om de app van RGT op te draaien nodig. Bij voorkeur gebruik je RGT Cycling met een toestel (smart trainer of vermogensmeter) dat het vermogen registreert. Er is de optie om ook te werken met virtueel vermogen. Dit wordt berekend op basis van gegevens die je verstuurd met een snelheidssensor. Er is heel weinig info (bijna geen) over te vinden op de website van RGT. Met virtueel vermogen ben je ook beperkt in welke events je mag starten.
Bij gebruik van ANT+ heb je nog een dongle nodig die ANT+ kan ontvangen. Bluetooth hebben de meeste computers en mobiele apparaten wel ingebouwd.

App is beschikbaar voor Windows, Mac, iOS en Android
Verbinden kan via ANT+ of Bluetooth
Lijst ondersteunde fietstrainers en andere sensoren: Link
Link naar de website van de fietstrainer app: Link

Wat is er mogelijk met RGT?

RGT maakt gebruik van virtueel gegeneerde routes van echte wegen. Deze zijn vergelijkbaar met de 3D routes van Rouvy.

Routes van RGT.

Tijdens het rijden krijg je dus een gegenereerd beeld te zien van een bestaande route. De kwaliteit van deze beelden en avatar zijn best nog wel goed. Voor gebruikers die de voorkeur geven aan echte beelden zal dit wel een struikelblok zijn. Het aantal routes is eerder beperkt in RGT zelfs als betalend gebruiker heb je maar toegang tot een hand vol routes. Op dit moment zijn onderstaande routes beschikbaar.

  • Dirty Reiver
  • De Ronde
  • Borrego Springs
  • Canary Wharf
  • Cap De Formentor
  • Mont Ventoux
  • Paterberg
  • Pienza
  • Stelvio
  • Tempelhof Airport

Als betalend gebruiker heb je daarnaast ook nog de mogelijkheid om met de Magic Roads te werken wat het aanbod veel uitgebreider maakt. Wil je RGT alleen gratis gebruiken dan is je enige optie om andere routes te rijden deel te nemen aan evenementen of wedstrijden.

Magic Roads.

De Magic Roads van RGT zijn routes die op vraag van gebruikers zijn aangemaakt. Als betalend gebruiker heb je ook toegang tot deze optie. Je moet een GPX-file opsturen naar de mensen van RGT en zij maken hier een Magic Road van. Je kunt de route dan rijden of gebruiken om een wedstrijd te organiseren. De enige beperking is dat de route maximaal 100 km mag zijn. Hier kun je meer lezen over Magic Roads. Wil je al eens kijken welke Magic Roads er te vinden zijn in RGT dan kan dat via deze link.

Groepsritten.

Net als bij vele andere apps zijn er ook groepsritten te vinden in RGT. Het aanbod is kleiner dan in Zwift, maar toch nog relatief groot voor een app met het aantal gebruikers van RGT. Een beetje plannen om deel te nemen aan een groepsrit is wel nodig. Vooraf kun je de route en het aantal w/kg raadplegen dat zal gehanteerd worden.
Link naar de agenda met wedstrijden en groepsritten.

RGT en wedstrijden rijden.

Wedstrijden zijn waarop RGT zich focust. Ze proberen een zo realistisch mogelijk gevoel te geven tijdens het rijden van wedstrijden en slagen daar goed in. Het draften of uit de wind zitten is beter dan bij vergelijkbare apps en dan heb je nog het vertragen voor bochten. In apps als Zwift neem je een haarspeldbocht aan 80 km/u zonder probleem. Dit is in RGT niet het geval. Elke bocht zal aan een realistische snelheid worden genomen. Daarover later meer.
RTG is er in geslaagd om de wedstrijden meer realistisch te maken. Er zit meer een element van interval in door het optrekken na bochten en je hebt veel meer controle over het draften als je in het wiel van je concurrenten zit. Er komt dus iets meer techniek bij kijken dan in andere apps.

Het aanbod aan wedstrijden met voldoende deelnemers is relatief groot. Een beetje plannen is wel nodig om een wedstrijd te rijden. Link naar de agenda met wedstrijden en groepsritten.

Trainen in RGT.

Je hebt een keuze uit een uitgebreide bibliotheek aan trainingen die zijn samengesteld door ervaren coaches. Een trainingsplan zal je niet vinden in RGT. Je kunt die wel gebruiken via een omweg, maar je moet dan zijn aangemeld bij TrainingPeaks. De trainingsplannen van TrainingPeaks kunnen worden gesynchroniseerd met RGT zodat je ze kan uitvoeren in RGT. Dit komt ook aan een prijs. De Trainingsplannen zijn te betalen bij TrainingsPeak.

Meer details over de werking.

Meer info over de werking van de fietstrainer apps? Artikelen geschreven na eigen ervaringen met de werking van de apps. Overzicht van alle apps in een lijst die gefilterd kan worden per app en/of op bepaalde functies
Werking van de apps

Extra's in RGT?

Vertragen in de bochten.

In RGT ga je niet op volle snelheid door de bochten. Je avatar zal vertragen tot een realistische snelheid om de bocht te nemen. Omdat de avatar vertraagt moet je ook niet op vol vermogen blijven trappen, maar kun je dit aanpassen tot het nodige vermogen of zelfs even stoppen met trappen. Na de bocht zal je dan terug moeten versnellen om bij te blijven met je concurrenten. Er is een aanwijzing met kleurcode die aangeeft of je teveel vermogen levert voor de snelheid die je avatar rijdt in de bocht. Het is een optie die voor meer realiteit zorgt bij het racen.

Draften in RGT.

Draften of het uit de wind zitten is nog eentje waar RGT doordacht te werk is gegaan. Je kunt krachten sparen door in het wiel te zitten van je concurrenten. Je zult minder vermogen moeten leveren dan de renners voor je wat van belang is in het rijden van wedstrijden. Of je al dan niet in het wiel uit de wind zit, kun je zien aan een aanwijzing op je scherm. Je krijgt ook het aantal watts te zien die je bespaart door in het wiel te zitten. Allemaal handig om toe te passen in wedstrijden.

Maar 1 app meer nodig.

Tot kortgeleden had je een app nodig op een mobiel toestel om alles te bedienen en een app op Windows PC of apple om de beelde te kunnen bekijken. Dat is nu niet meer van toepassing. 1 app op een toestel volstaat om gebruik te kunnen maken van RGT. Je kunt nog altijd een "Remote app" gebruiken om alles te bedienen, maar dit is niet meer nodig.
Het kan een beetje verwarrend zijn als je informatie opzoek over RGT omdat ze nog altijd de oude manier van bedienen zullen vermelden.

Wat kost RGT?

Om Alle opties van RGT te gebruiken moet je een maandelijks bedrag betalen. Je kunt ook een beperkte versie gratis gebruiken. Met de gratis versie heb je toegang tot een paar routes, enkele trainingen en kun je deelnemen aan georganiseerde evenementen en wedstrijden. Je hebt geen toegang tot de Magic Roads en kan ook je eigen routes niet laten aanmaken.

RGT biedt geen familieaccount aan. Het delen van je account met iemand anders is niet mogelijk. Natuurlijk kan er iemand anders gebruikmaken van je account, maar dan zal het uploaden naar andere apps zoals Strava een probleem vormen.

Prijs: €14,99/maand
of € 149,00 per jaar
Gratis testperiode: 14 dagen
Familieaccount: nee
Na testperiode gratis (gedeeltelijk) te gebruiken? ja

Conclusie

Is RGT aan te raden als indoor fietstraining app?
Het is zeker de moeite waard om RGT een uit te proberen. Je hebt een testperiode en daarnaast kun je ook een deel van de mogelijkheden gratis blijven gebruiken. Voldoende kans om het programma te leren kennen en uit te maken of je ervoor wil betalen. Dit laatste is zelfs niet nodig als je alleen van het gratis deel gebruik wil maken.

RGT - Vooral voor wedstrijden.

RGT heeft zich vooral toegespitst op het proberen te simuleren van wedstrijdomstandigheden voor zover dit mogelijk is. Ze zijn hier zeker op de goede weg om een vergelijkbare ervaring te creëren. Het zal nooit helemaal hetzelfde zijn.
Is het je doel om wedstrijden te rijden waar iets meer bij komt kijken dan gewoon vermogen leveren dan zal RGT je zeker bevallen. Hecht je vooral aan het visuele aspect en wil je echte routes kunnen rijden aan de hand van echte beelden dan zal RGT een tegenvaller zijn.

Zoals bij elke app is het erg afhankelijk wat je verwachtingen zijn of het al dan niet iets voor je is.

Gebruik ik RGT?

Af en toe gebruik ik nog wel eens RGT en dan vooral omdat dit gratis kan. Vooral om eens iets anders te doen dan rijden in Zwift. Het maandelijkse abonnement betaal ik wel niet. Daarvoor gebruik ik het onvoldoende en geld moet niet altijd rollen.

RGT in beeld.

Promovideo van RGT

RGT door GCN

Beoordeling door Smart Bike Trainers

RGT in beeld - afbeeldingen.

Delen via:

Inhoud

Fietstrainers en RGT

Artikels over de werking van RGT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *