virtueelfietsen.be

Alles over indoor fietsen. 

Trainen in BKOOL

Net zoals bij andere apps is het trainen in BKOOL opgebouwd rond je FTP. FTP is de functional threshold power wat het vermogen is dat je theoretisch maximaal gedurende een uur kan leveren. Als je meer wil weten over FTP kun je meer lezen in ons artikel over FTP.

Groot aanbod aan trainingen.

In BKOOL is er een groot aanbod aan trainingen. Het grootste gedeelte van trainingen is gemaakt door andere gebruikers van BKOOL. Het is dan de vraag hoe kwalitatief deze trainingen zijn. Je kunt een training zoeken in de app, maar het is eenvoudiger om in je account te zoeken via de website van BKOOL. Hier heb je de beschikking over enkele extra filters om de gewenste workout te zoeken. In de app kun je alleen op tijd en moeilijkheidsgraad filteren. Via de website komt daar nog eens doel van de training en door wie ze gemaakt is. Je kunt zo gemakkelijk de trainingen gemaakt door BKOOL filteren uit de resultaten. Om de details van een training te zien, moet je op de benaming klikken. Via schedule kun je de training inplannen. Standaard zet hij de training op de volgende dag.

Om de training te rijden start je de app op en je kunt de gekozen training vinden onderaan het hoofdscherm onder Programmed. Het is Redelijk omslachtig om op deze manier te werken, maar anderzijds geeft het je de kans vooraf de juiste keuze te maken en in te plannen in je agenda.

De juiste FTP is van belang.

De training zijn opgebouwd aan de hand van een percentage van je FTP. Het is dus van belang om regelmatig een FTP-test in te plannen. Door veel te trainen zul je FTP stijgen. Als je geen nieuwe test doe, zul je volgens de oude waarde blijven trainen en worden de trainingen minder effectief. De verhogingen zullen meestal wel niet spectaculair zijn. Hetzelfde geldt als je een tijdje niet hebt gereden en terug wil trainen. Je FTP zal lager liggen dan voor je stopte. Doe dus eerst een FTP-test om je juiste waarde te bepalen. Misschien zie je die verlaging niet graag maar beter dat dan boven je niveau trainen en op die manier elke motivatie kwijt raken.

Het starten van een training.

In de app zoek je een training die je wil uitvoeren of je gaat naar de vooraf ingeplande training. Er is een opwarming voorzien van 10 minuten voor je de training begint. Die opwarming heeft geen nut want de meeste trainingen hebben een opwarming voorzien. Stop gewoon met trappen en na 30 seconden kun je aan de training beginnen.

Traninen in BKOOL - info op het scherm tijdens het trainen
Trainen in BKOOL – info op het scherm tijdens het trainen.

Info tijdens het trainen.

Het trainen gebeurt op basis van gegevens. Geen film of route om te volgen maar de naakte cijfers. Het scherm bevat weinig extra info. Alleen de info nodig om de training af te werken is aanwezig. Centraal op het scherm zie je de blokken die je afwerkt en de blokken die komen. Rechts boven kun je de tijd tot de start van de volgende blok raadplegen.
Onderaan vind je de omwentelingen, het vermogen en de hartslag. De waardes die je moet halen in het huidige blok worden aangegeven. Als je ERG-mode gebruikt kun je deze hier ook activeren of deactiveren. Je kunt dus delen van de training afwerken met ERG en andere zonder. Dat is handig om sprinttrainingen te doen waarbij je wordt geacht voluit te sprinten en ERG je zal beperken.

Weet je niet wat ERG-mode is, lees dan het artikel over ERG-mode gebruiken bij het trainen.

Einde van de training.

Na het einde van de training krijg je de data te zien en kun je nog even verder fietsen om de cooldown langer te maken.

Maak je eigen training.

In BKOOL kun je ook zelf een training opstellen. Om dit te doen moet je inloggen op de website van BKOOL en vind je onder “SESSIONS” de workout creator. Naast een volledig nieuwe workout uit te werken kun je ook een bestaande aanpassen of eentje uploaden. Dit moet een MRC-bestand zijn. Heb je een training in een ander formaat dan zijn er online wel tools te vinden om deze te converteren. Op de website whatsonzwift kun je er eentje vinden.

In de creator kun je aan de slag met een blanco blad. Door in een blok of interval te klikken maak je een blok aan van 5 minuten. Als je met de aanwijzer van de muis in het trainingsblok staat zie je onderaan 2 pijltjes. Hiermee maak je het interval langer of korter in tijd. Het vermogen stel je in door de stippellijn te verslepen. Het vermogen is weergegeven in percentage van je FTP. In de rechter as zijn je trainingszones opgenomen. Deze zijn ook aan de hand van je profiel bepaald. Een extra interval maken kan met het plusje rechts boven.
Instellingen voor hartslag of omwentelingen zijn niet aanwezig.
Geef je workout nog een duidelijke naam, het type workout en omschrijving. Dit maakt het andere gebruikers eenvoudiger een juiste training te vinden.

Traninen in BKOOL - maak je eigen training
Traninen in BKOOL – maak je eigen training

Trainingsplan laten maken voor je door BKOOL.

Je kunt door BKOOL een heel trainingsplan laten maken met je gegevens en een doel dat je vooropstelt. Weerom moet je via de website van BKOOL gaan. Na het inloggen vind je onder “SESSIONS” PLANS. Je moet enkele gegevens invullen waarvan de meeste al uit je profiel zijn gelicht en een doel opgeven. BKOOL maakt een trainingsplan aan als dit mogelijk is met de gegevens die je hebt opgegeven of anders krijg je alternatieve gegevens voorgesteld.

Conclusie trainen in BKOOL.

Trainingen afwerken op de fietstrainer samen met BKOOL is niet veel anders dan bij andere apps. Hoe de training zelf werkt, is bij alle apps hetzelfde. Het verschil zit hem in de opties die beschikbaar zijn tijdens het rijden. Bijna de enige en ook de belangrijkste optie is het activeren en deactiveren van ERG-mode tijdens het rijden.

Alle grote apps hebben de mogelijkheid van gestructureerd te trainen. Ze werken allemaal op een gelijkaardige manier en hebben ook dezelfde mogelijkheden zoals het maken van eigen workouts of importeren van trainingen van een ander platform.

Inhoud

Delen via:

Trainen in BKOOL

Er zijn enkele heel korte trainingen in BKOOL. die zijn ideaal om kennis te maken met het trainen. Onder één van die korte trainingen als voorbeeld. Veel trainingseffect heeft een dergelijke training niet, maar je bent wel aan het bewegen.

Specificaties bkool

beschikbaar voor Windows, Mac, iOS and Android
Link naar de app: Link
Gratis testperiode: 30 dagen
Gratis te gebruiken: ja
Verbinden: ANT+ of Bluetooth Smart 4.0
Welke fietstrainers zijn ondersteund: Link
Mogelijkheden: wedstrijden, trainingschema's
Is er een familieaccount beschikbaar? nee
Wat kost het: €11/maand
of €110/jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen via:

Inhoud

Meer over de werking van BKOOL.

Fietstrainers

Welke fietstrainer moet ik kopen?

Tacx Neo 2T

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: direct drive
Maximaal vermogen: 2200 watt
Maximale hellingsgraad: 25 %

Tacx Flow

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: weel-on
Maximaal vermogen: 800 watt
Maximale hellingsgraad: 6 %

Tacx Flux 2

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: weel-on
Maximaal vermogen: 2000 watt
Maximale hellingsgraad: 16 %

Tacx Boost

Type fietstrainer: basis fietstrainer
Aandrijving: weel-on
Maximaal vermogen: 1050 watt

Tacx FLUX S

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: direct drive
Maximaal vermogen: 1500 watt
Maximale hellingsgraad: 10 %

Wahoo KICKR CORE

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: direct drive
Maximaal vermogen: 1800 watt
Maximale hellingsgraad: 16 %