virtueelfietsen.be

Alles over indoor fietsen. 

BKOOL

Inhoud

Delen via:

Wat is BKOOL?

Bkool heeft een ruim aanbod van routes (500.000 +) die je kan rijden aan de hand van videoopnames, een 3D simutalie of met een kaart. Gebruikers kunnen eigen routes toevoegen die dan beschikbaar zijn voor iedereen. Dit maakt dat het aanbod van routes groot en uiteenlopend is. Bkool heeft een beperkt aanbod 2D routes die gratis te gebruiken zijn. Wil je gebruikmaken van het volledige aanbod dan moet je een betalend abonnement nemen.

Enkele kenmerken.

beschikbaar voor Windows, Mac, iOS and Android
Link naar de app: Link
Gratis testperiode: 30 dagen
Gratis te gebruiken: ja
Verbinden: ANT+ of Bluetooth Smart 4.0
Welke fietstrainers zijn ondersteund: Link
Mogelijkheden: wedstrijden, trainingschema's
Is er een familieaccount beschikbaar? nee
Wat kost het: €11/maand
of €110/jaar

Wat heb je nodig voor BKOOL?

Om te starten met Bkool heb je naast een fiets ook een fietstrainer nodig. Dit is bij voorkeur een smarttrainer, maar een eenvoudige fietstrainer samen met een vermogensmeter is ook mogelijk. Snelheid- en cadanssensoren worden, maar beperkt ondersteund. Bij gebruik van ANT+ heb je nog een dongle nodig die ANT+ kan ontvangen. Bluetooth hebben de meeste computers en mobiele apparaten wel ingebouwd.

Het gebruik van een smart trainer is aan te bevelen bij fietstrainer apps. De apps kunnen communiceren met de fietstrainer apps en zo de weerstand aanpassen in overeenstemming met de beelden die je te zien krijgt. Eventueel kun je ook gebruikmaken van ERG-mode. In gestructureerde trainingen zul je dan een bepaald vermogen moeten leveren ongeachte de versnelling die je gekozen hebt.

App is beschikbaar voor Windows, Mac, iOS and Android
Verbinden kan via ANT+ of Bluetooth Smart 4.0
Lijst ondersteunde fietstrainers en andere sensoren: Link
Link naar de website van de fietstrainer app: Link

Wat is er mogelijk met BKOOL?

BKOOL bestaat uit drie apps. Er is een app om routes, wedstrijden te fietsen. Daarnaast heb je nog de app BKOOL fitness. Hier vind je trainingen en voor de liefhebbers van spinning zijn er ook lessen voorzien. Naast deze twee is er nog de app om je eigen routes te maken.

Routes, Trainingen, Velodroom of FTP-test

Je kan kiezen uit deze 4 opties wat je gaat doen. De keuze van routes is enorm en je kunt die alleen rijden of samen met andere in een georganiseerd evenement. De trainingen moet je afwerken volgens je gegevens. Elke training wordt aangepast aan je waarden. Om het meeste uit de trainingen te halen moet je dan ook op regelmatige basis een FTP-test doen wat ook in Bkool is voorzien. Je hebt de keuze uit een test van 5 en 20 minuten.
Laatste onderdeel is de Veledroom. Het is een virtuele veledroom die je kan gebruiken om te rijden of deel te nemen aan wedstrijden. Er worden achtervolgingen en Keirin georganiseerd.

Ervaar de stijgingpercentages van de weg.

Net als bij de andere fietsplatformen zal Bkool de weerstand van je smart trainer sturen zodat je de stijgingpercentages van de weg kan ervaren. Dit kan alleen met een smart trainer. Als Bkool niet kan communiceren met de trainer is dit onmogelijk. Je bent ook beperkt door de mogelijkheden van de fietstrainer. Niet elke fietstrainer kan bijvoorbeeld een hellingspercentage van 15% simuleren.

Wedstrijden rijden in Bkool.

Deelnemen aan wedstrijden horen ook tot de mogelijkheden van Bkool. Je kan deelnemen aan georganiseerde wedstrijden. Het aanbod is veel kleiner dan Zwift, maar er is altijd wel iets te vinden. In BKOOL worden deze league genoemd en het zijn wedstrijden die over enkele etappen lopen.
Wedstrijden worden ook georganiseerd op de velodroom.
Naast deelname aan dit soort wedstrijden kun je je eigen wedstrijden organiseren en dan deelnemers vinden.  Meer info op de website van BKOOL.

Trainen in Bkool.

Bkool geeft je de mogelijkheid om gestructureerde trainingen af te werken die worden aangepast aan je niveau. Het zijn losse trainingen die je kan kiezen volgens je noden of laten opstellen door BKOOL. Het is belangrijk je niveau juist te bepalen. Hiervoor kun je 1 van de 2 FTP-testen gebruiken die door Bkool worden aangeboden.
Je hebt ook e mogelijkheid om een trainingplan te laten aanmaken aan de hand van een aan aantal vragen en een bepaald doel. BKOOL maakt dan een trainingplan voor je voor de periode die je gekozen hebt. Meer info vind je hier.

Spinklassen volgen.

Naast routes zijn er ook spinklassen beschikbaar voor de liefhebbers. Je moet niet meer naar de gym of sportschool om te spinnen. Je kunt zelf kiezen wanneer je de sessies wil afwerken. Een groot voordeel voor mensen die werken op de uren waarop deze lessen normaal worden georganiseerd. Om hier van gebruik te maken het je de app BKOOL fitness nodig.

Meer details over de werking.

Meer info over de werking van de fietstrainer apps? Artikelen geschreven na eigen ervaringen met de werking van de apps. Overzicht van alle apps in een lijst die gefilterd kan worden per app en/of op bepaalde functies
Werking van de apps

Extra's in BKOOL?

Virtuele tegenstanders.

In Bkool kun je het opnemen tegen virtuele tegenstanders. Er zijn twee mogelijkheden. Je kunt het opnemen tegen een voorgaande rit op de route van jezelf of andere gebruikers. Tweede optie is om bots van BKOOL te gebruiken. Er zijn er 5 beschikbaar met elk hun eigen kenmerken. Het mengen van de twee is ook mogelijk. Meer info hier.

Uit de wind zitten in Bkool.

Het uit de wind zitten of draften is ook geïntegreerd in Bkool. Het is een onderdeel dat belangrijk is als je aan wedstrijden gaat deelnemen. Net als in het echte leven kun je krachten sparen door zoveel mogelijk in het wiel te zitten van je tegenstanders.

Maak je eigen route.

Een reden waarom er zoveel routes zijn in Bkool is omdat elke gebruiker zelf routes kan maken op basis van een video al dan niet opgenomen vanop de fiets.
Op de site van Bkool vind je meer uitleg over het maken van een eigen route.

Verbinden met Strava.

Ook dit is niet uniek aan Bkool. Na het rijden van een rit kan je deze automatisch laten uploaden naar je strava-account. Alle of bijna alle indoor training apps hebben deze optie. Wat ze niet allemaal kunnen is routes vanuit je Strava-account gebruiken om een gepersonaliseerde route te maken in de app die je dan kan rijden. Met Bkool is dit mogelijk.

Kwaliteit van de video's.

De kwaliteit van de video's van BKOOL laat wel soms te wensen over. Vanaf juni 2021 zijn ze wel meer aandacht gaan besteden aan de kwaliteit. Dit neemt niet weg dat alle oude video's er nog zijn en dat het niet eenvoudig is om de video's van goede kwaliteit te vinden tussen het grote aanbod. Voor een deel is BKOOL ook wel afhankelijk van beeldmateriaal dat gebruikers aanbeden om eigen routes te creëren.

Extra info op de site van BKOOL.

Wil je meer info dan kun je deze vinden op de website van bkool. Een verkorte handleiding van de cycling simulator kun je hier vinden.
Meer interesse in BKOOL fitness? Je kunt hier een verkorte handleiding vinden.

Wat kost BKOOL?

BKOOL kost je 11 euro per maand of als je voor een heel jaar betaald moet je maar 110 euro betalen. Dat is iets meer dan 9 euro per maand. Het is een van de goedkopere fietstrainings apps op de markt. BKOOL heeft ook een aanbod dat gratis te gebruiken is. Dit blijft beperkt tot 2D routes. Naast dit gratis deel kun je ook 30 dagen gratis kennismaken met het hele aanbod. Je hebt dus voldoende tijd om alle mogelijkheden van BKOOL te verkennen voor je gaat betalen voor alle mogelijkheden binnen BKOOL.

Een familieaccount is ook beschikbaar voor 129 euro. Je kunt dan tot maximaal drie gebruikers hebben op 1 account.

Je kan natuurlijk met meerdere personen gebruikmaken van een account. Nadeel is dan wel dat alle statistieken onder 1 gebruiker zitten. Het automatisch synchroniseren van activiteiten naar apps van Strava of Garmin zal ook niet kunnen.

Prijs: €11/maand
of €110/jaar
Gratis testperiode: 30 dagen
Familieaccount: nee
Na testperiode gratis (gedeeltelijk) te gebruiken? ja

Conclusie

Is BKOOL een goede fietstrainingsapp?
Dat hangt erg af van wat je verwachtingen zijn. De mogelijkheden van BKOOL zijn zeker heel uitgebreid, maar er zijn ook enkele punten voor verbetering vatbaar. De kwaliteit van beschikbare video's is niet altijd even goed. Dit is zeker niet onoverkomelijk en BKOOL zorgt voor beter kwaliteit in zijn recentere video's.

Bij het rijden ben je gebonden aan de route die je gekozen hebt. Persoonlijk vind ik het aangenaam dat je tijdens het rijden de route kan veranderen zoals dat in Zwift mogelijk is. Ik BKOOL is dit onmogelijk omdat je gebonden bent aan de route van de video of de 3D-mode. Rij je een losse route dan is de kans groot dat er geen andere gebruikers op die route aanwezig zijn die voor een uitdaging kunnen zorgen.

Om te weten of BKOOl iets voor je is en of je fietstrainer werkt met BKOOL is de gratis testperiode ideaal. Je kunt dan alle mogelijkheden uitproberen zonder te moeten betalen.

Mijn ervaring met BKOOL.

Ik heb BKOOL een tijdje gebruikt en het heeft zeker veel mogelijkheden. Het aanbod is zo groot dat het moeilijk te kiezen is. Ik ben toch terug in Zwift beland. Vooral dan door de vrijheid tijdens het rijden en het grote aantal gebruikers die op elk moment van de dag actief zijn. Tijdens het rijden kun je nog altijd kiezen tussen een vlakkere route of net eentje met meer uitdagingen. Het wordt ook een kostelijke zaak om verschillende betalende abonnementen te hebben op een indoor fietsplatform.

BKOOL in beeld.

Promovideo van BKOOL

Bkool door Craig Harrison

BKOOL in beeld - afbeeldingen.

Delen via:

Inhoud

Fietstrainers en BKOOL

Artikels over de werking van BKOOL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *