virtueelfietsen.be

Alles over indoor fietsen. 

Hoe wordt snelheid bepaald in BKOOL

Elke app heeft zijn eigen manier om de snelheid te bepalen van de fietsers. De snelheid draagt bij tot een realistische ervaring bij het indoor fietsen. Van een fietstraininerapp verwachten we dat ze de werkelijkheid zo dicht mogelijk benaderen. De snelheid is hier een heel grote factor.

Inhoud

Delen via:

Snelheidsberekening in BKOOL

Bij BKOOL wordt de snelheid berekend op basis van het vermogen. De snelheid houdt geen rekening met de diameter van het wiel, de trapfrequentie of de gebruikte versnellingen. BKOOL kan ook alleen werken met de gegevens die ze krijgen van de fietstrainer. Bij een smart fietstrainer zal vermogen één van deze gegevens zijn. BKOOL zal dit gegeven gebruiken om de virtuele snelheid te bepalen in de app.

Wat bepaald de snelheid naast vermogen.

Het vermogen is een grote factor bij het bepalen van de snelheid. Het zeker niet de enige factor die BKOOL in rekening brengt. Naast vermogen wordt volgende elementen ook gebruikt.

  • De zwaartekracht: De zwaartekracht bepaalt mee je snelheid en dan vooral bij het klimmen. Om te klimmen moet je naast anderen ook de zwaartekracht overwinnen. Bij het dalen zal de zwaartekracht je dan weer helpen om sneller te rijden.
  • De rolweerstand: rolweerstand ook de snelheid van een fietser. Elke type wegdek heeft een eigen rolweerstand. Hoe ruwer het wegdek, hoe groter de rolweerstand. Je kent het gevoel wel van een mooie egale asfalt tegenover een ruw wegdek.
  • De luchtweerstand: Als fietser moet je met je lichaam en fiets door de lucht klieven. Luchtweerstand is de kracht die de lucht uitoefent op een voorwerp, als het zich door de lucht voortbeweegt. Als fietser moeten we die weerstand overwinnen. Hoe sneller we rijden, hoe meer weerstand we ondervinden.
    In BKOOL kun je er ook voor kiezen om de windrichting een rol te laten spelen in het bepalen van je snelheid.

Om al deze krachten te overwinnen en vooruitgang te maken moeten we een bepaald vermogen leveren. Het vermogen wordt uitgedrukt in watt. Vermogen en watt zijn ondertussen veelgehoorde woorden in het wielermilieu. Waar 30 jaar geleden getraind werd aan de hand van hartslag is dit nu op basis van vermogen.

BKOOL snelheid en stayeren

En hier komt Newton.

ER zijn verschillende manieren om de snelheid te berekenen, maar bij BKOOL hebben ze gekozen om de tweede wet van Newton te gebruiken. Samengevat komt de Tweede Wet van Newton hierop neer:

  • een voorwerp in rust zal in beweging gebracht worden als er een kracht op werkt.
  • een voorwerp in beweging zal versnellen, vertragen of van richting veranderen als er een resulterende kracht op werkt.

Door deze formule te gebruiken en de omgevingsparameters te kennen, kan BKOOL de versnelling op een bepaald moment berekenen. Tenslotte berekent de app de snelheid als versnelling x tijd.

De juistheid van de berekening is afhankelijk van de data die BKOOL ontvangt van de fietstrainer. Het spreek voor zichzelf dat een nauwkeurigere trainer een beter resultaat geeft. Een vermogensmeter kan een alternatief zijn voor minder nauwkeurige gegevens van een fietstrainer.

De meeste apps maken gebruik van vermogen om de snelheid te berekenen. Dit is ook de methode die het meest betrouwbaar is. Volgens BKOOL beperkt het ook het valsspelen omdat vermogensgegevens moeilijker te vervalsen zijn. 

Gebruik met een basis fietstrainer

BKOOL is ook te gebruiken met een basis fietstrainer. Je kunt een vermogensmeter gebruiken om te verbinden met de app. Deze zal dan de functie van de fietstrainer overnemen als vermogensmeter en de date verzenden. Op deze manier zal je snelheid in de app even nauwkeurig zijn als met een kwalitatieve smart fietstrainer.
Heb je geen vermogensmeter dan kun je de verbinding ook maken met een snelheidsmeter. BKOOl gaat aan de slag met de data van de snelheidsmeter en de gegevens die BKOOL ter beschikking heeft van de fietstrainer om een snelheid te berekenen. Het is vanzelfsprekend dat deze snelheid veel minder betrouwbaar is dan op basis van vermogen.

Vergelijking met gegevens van Garmin of andere sensoren.

Als je je trainer ook verbindt met een Garmin of ander toestel tijdens het rijden zal je niet dezelfde snelheidsgegevens krijgen als in BKOOL. De Garmin ontvangt zijn gegevens rechtstreeks van de fietstrainer en BKOOL zal voor het bepalen van de snelheid nog enkele factoren in rekening brengen om een meer realistische snelheid te berekenen. Denk maar aan de virtuele wind of het virtueel stayeren tijdens het rijden in BKOOL.
Het vermogen zal wel dezelfde waardes registreren op de Garmin en in BKOOL. 

Eigen ervaring met snelheid in BKOOL

BKOOL zit redelijk goed met het bepalen van de snelheid tijdens het rijden. Als ik een vergelijking maak met een route die ik ook buiten heb gereden dan zijn er veel punten waar je op een vergelijkbare snelheid komt. Bij het afdalen zit er wel een rem op BKOOL. Lijkt erop dat je de hoge snelheden in afdaling niet kan halen.
De gemiddelde snelheid van een route is wel altijd een paar procenten hoger dan buiten. In BKOOL heb je natuurlijk geen probleem van verkeer en bochten worden ook aan hogere snelheid genomen wat de hogere gemiddelde snelheid verklaart. Bij het rijden in groep heb je soms wel bizarre sprongen in de snelheid van jezelf of anderen. Het stayeren speelt hier een rol in. Echt storend is het niet en als je het stayeren meer onder de knie hebt, zijn er minder van deze sprongen.

De berekening van snelheid is zeker nog niet perfect, maar als je dit vergelijkt met het indoor fietsen van enkele jaren geleden is er op dit vlak ook wel vooruitgang geboekt. Vergeleken met andere gelijkaardige apps zoals Rouvy doet BKOOL het zeker even goed.

Specificaties bkool

beschikbaar voor Windows, Mac, iOS and Android
Link naar de app: Link
Gratis testperiode: 30 dagen
Gratis te gebruiken: ja
Verbinden: ANT+ of Bluetooth Smart 4.0
Welke fietstrainers zijn ondersteund: Link
Mogelijkheden: wedstrijden, trainingschema's
Is er een familieaccount beschikbaar? nee
Wat kost het: €11/maand
of €110/jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen via:

Inhoud

Meer over de werking van BKOOL.

Fietstrainers

Welke fietstrainer moet ik kopen?

Tacx Neo 2T

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: direct drive
Maximaal vermogen: 2200 watt
Maximale hellingsgraad: 25 %

Tacx Flow

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: weel-on
Maximaal vermogen: 800 watt
Maximale hellingsgraad: 6 %

Tacx Flux 2

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: weel-on
Maximaal vermogen: 2000 watt
Maximale hellingsgraad: 16 %

Tacx Boost

Type fietstrainer: basis fietstrainer
Aandrijving: weel-on
Maximaal vermogen: 1050 watt

Tacx FLUX S

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: direct drive
Maximaal vermogen: 1500 watt
Maximale hellingsgraad: 10 %

Wahoo KICKR CORE

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: direct drive
Maximaal vermogen: 1800 watt
Maximale hellingsgraad: 16 %