virtueelfietsen.be

Alles over indoor fietsen. 

Rouvy

Inhoud

Delen via:

Wat is Rouvy?

Met Rouvy kun je echte wegen verkennen op de fietstrainer. Rouvy maakt gebruik van video-opnames en hoogtegegevens van echte wegen om de realiteit in je huiskamer te brengen. Rij de routes alleen of neem deel aan een wedstrijd. Trainingschema's zijn ook beschikbaar. Rouvy heeft alles om de winter goed door te komen op de fietstrainer. Hoe realistisch de fietservaring is met Rouvy zal vooral bepaald worden door de gebruikte fietstrainer.

Rouvy beperkt zich niet alleen tot fietsen. Als loper kan je ook gebruikmaken van Rouvy.

Enkele kenmerken.

beschikbaar voor Windows, Mac, iOS, Apple TV en Android
Link naar de app: Link
Gratis testperiode: 14 dagen
Gratis te gebruiken: nee
Verbinden: ANT+ of Bluetooth
Welke fietstrainers zijn ondersteund: Link
Mogelijkheden: groepsritten, wedstrijden, trainingschema's
Is er een familieaccount beschikbaar? ja
Wat kost het: €15,00/maand
of €144/jaar

Wat heb je nodig voor Rouvy?

Om te kunnen starten met Rouvy heb je naast een fiets ook een fietstrainer nodig. Dit is bij voorkeur een smart trainer, maar kan ook een eenvoudige fietstrainer zijn met een vermogensmeter of snelheid en cadanssensor. Bij gebruik van ANT+ heb je nog een dongle nodig die ANT+ kan ontvangen. Bluetooth hebben de meeste computers en mobiele apparaten ingebouwd.

Rouvy ondersteund alle smarttrainers. Een kwalitatieve smart trainer zal eenvoudig te verbinden zijn en geeft ook een realistisch fietsgevoel.

App is beschikbaar voor Windows, Mac, iOS, Apple TV en Android
Verbinden kan via ANT+ of Bluetooth
Lijst ondersteunde fietstrainers en andere sensoren: Link
Link naar de website van de fietstrainer app: Link

Wat is er mogelijk met Rouvy?

Rouvy is een indoor fietsplatform dat gebruik maakt van video-opnames van bekende en minder bekende routes. In een deel van de video's maken ze gebruik van augmented reality, waarover later meer. Rouvy stuurt de weerstand van je fietstrainer aan zodat je het parcours kan ervaren. Heb je geen smart trainer dan kun je nog altijd gebruikmaken van Rouvy, maar zul je geen verandering in weerstand voelen volgens het parcours.

Fietsen in Rouvy.

Gewoon een ritje maken in Rouvy is geen probleem. Je kunt naar een route zoeken die je wil rijden en werkt deze dan af in je eigen tempo. Er is een uitgebreide keuze aan routes waaruit je kan kiezen. Tijdens het rijden krijg je de gebruikelijke gegevens te zien op het scherm. Je bent wel gebonden aan de gekozen route. Wiel je iets anders dan moet je stoppen en een nieuwe route kiezen. Hier heb je niet de vrijheid die je in Zwift wel hebt.

Augmented Reality.

Een aantal van de routes maken gebruik van Augmented Reality. Er worden dan avatars op het scherm getoond van jezelf en de andere deelnemers. Er is een zoekfunctie voorzien om de routes met Augmented Reality te zoeken.
Augmented Reality bewijst vooral zijn nut in groepsritten of wedstrijden.
De avatars zijn niet altijd even geslaagd. De manier van bewegen is niet echt een streling voor het oog.  Soms maken ze wel eens rare bewegingen en het nemen van bocht voelt raar aan. Dit is vooral bij kruispunten. Ik vermoed dat het te maken heeft met de snelheid van het voertuig dat de route heeft gefilmd. In bepaalde omstandigheden verdwijnen ze uit beeld. Ik heb dit in twee gevallen kunnen vaststellen. Bij het door een tunnel rijden verdween de avatar en tijdens een bochtige afdaling is hij te snel voor de camera.

Zijn er groepsritten?

Groepsritten zijn mogelijk in Rouvy. Het aanbod is wel veel minder groot dan in zwift. Je kunt ook een eigen groepsrit aanmaken.

Wedstrijden in Rouvy.

Natuurlijk kun je racen in Rouvy. Ook hier is het aanbod minder groot dan in Zwift. Het aantal deelnemers in wedstrijden is is aan de lage kant. Augmented Reality bewijst in het race zijn nut. Je kunt de tegenstanders zien en handig gebruikmaken van het draften of in het wiel zitten om krachten te besparen.
In Rouvy kun je ook zelf een wedstrijd organiseren. Je bepaalt de route en wanneer de race zal plaatsvinden en dan hopen dat er voldoende deelnemers voor je race zijn.

Trainingen en Rouvy.

Gestructureerd trainingen aanbieden is net als bij Zwift niet het hoofddoel van Rouvy. Dit wil niet zeggen dat je Rouvy niet kan gebruiken als trainingstool. Meer zelf, ze bieden alles aan wat je nodig hebt om gestructureerd te trainen. Er is een groot aanbod aan trainingen die je kan afwerken. Volledige trainingsplannen, buiten voor beginners, zijn wel niet te vinden op Rouvy. Ik vermoed dat ze hier in de toekomst ook wel zullen op inzetten en van trainingen ook een doel maken in het verbeteren van Rouvy.

Meer details over de werking.

Meer info over de werking van de fietstrainer apps? Artikelen geschreven na eigen ervaringen met de werking van de apps. Overzicht van alle apps in een lijst die gefilterd kan worden per app en/of op bepaalde functies
Werking van de apps

Extra's in Rouvy?

In het wiel zitten.

Drafting of in het wiel zitten is nog niet zo lang beschikbaar in Rouvy. Tot dan was elke wedstrijd in Rouvy in essentie een tijdrit die je afwerkte. Het sparen van krachten door in het wiel te zitten heeft dit veranderd. Je kunt nu krachten sparen door niet op kop te komen omdat je minder vermogen moet leveren om dezelfde snelheid te halen dan je tegenstanders voor je. Indoor fietsplatformen proberen een zo realistisch gevoel te creëren, maar dit is voor het draften niet zo eenvoudig. Het gevoel tussen indoor of buiten in het wiel te zitten is helemaal anders.
Tijdens het rijden krijg je ook te zien hoeveel je bespaart als je in het wiel van een andere fietser zit. Je kan kiezen of die een percentage of bespaarde watts is.

Je eigen route maken.

Wil je een route rijden die niet bestaat in Rouvy dan is dit perfect mogelijk. Je kunt een gereden route aanmaken en rijden aan de hand van een kaart waarop je je voortgang kan volgen. Alle hellingspercentages van je buiten gereden rit zullen gesimuleerd worden. Wil je een route al eens verkennen die je gepland hebt? Dit kan ook. Rouvy heeft alles voorzien om een nog niet gereden route te creëren. Wil je meer weten over deze optie? Volg dan deze link.

Beeldkwaliteit in Rouvy.

De kwaliteit van de aangeboden video's is goed. Op dit vlak doen ze beter dan BKOOL. Je kunt ook de kwaliteit aanpassen tijdens het rijden als je merkt dat de internetverbinding niet zo goed is. Niet alle video's zijn van hoge kwaliteit. Als dit belangrijk is voor je zijn er andere apps op de markt zoals Fullgaz.

Uploaden naar Strava en andere.

De gereden ritten kun je automatisch laten synchroniseren met Strava, Traning peaks en enkele andere. Elke activiteit op Rouvy zal dan gesynchroniseerd worden met de trainingsapp. Ik vermoed dat Strava wel de meest gebruikte, zal zijn.

Gebruiken zonder internetverbinding.

Soms heb je geen verbinding met internet en wil je toch nog op de fietstrainer rijden. Met Rouvy is dit mogelijk mits een beetje voorbereiding. Je kunt een route downloaden en deze is dan ook beschikbaar zonder internetverbinding op dat toestel. Het is daarom geen slecht idee enkele routes te downloaden. Bij een probleem met je internetverbinding kan je deze routes dat toch rijden. Alle data van de ritten zal naar je account worden geüpload als er terug een internetverbinding is.

Gebruik van Virtual partners.

Bij gebrek aan tegenstanders kun je Pace Partners gebruiken. Je kunt er verschillende toevoegen. Je kunt jezelf als Pace Parner kiezen of een rit van een andere gebruiker. Je kiest de Virtual Partner op basis van de tijd, gemiddelde snelheid of de watt/kg. Het is wel scrollen geblazen om de juiste Virtual Partners te vinden. Ik veronderstel dat het eenvoudiger kan door te zoeken op naam.

Wat kost Rouvy?

Na de 14 dagen gratis testperiode zal je 15 euro per maand betalen. Je kan kiezen om elke maand dit bedrag te betalen of 144 euro per jaar. Je hebt dus geen voordeel om per jaar te betalen. Betaling is mogelijk via credit card of PayPal.

Rouvy heeft de mogelijkheid om maximaal twee accounts gratis te koppelen aan een betalend account. Het is de eigenaar van het betalende account dat de andere account toegang kan geven tot Rouvy zonder dat deze moeten betalen.

Prijs: €15,00/maand
of €144/jaar
Gratis testperiode: 14 dagen
Familieaccount: ja
Uitleg over familieaccont: Meer info via deze link
Na testperiode gratis (gedeeltelijk) te gebruiken? nee

Conclusie

Rouvy heeft zeker zijn sterke kanten en heeft een uitgebreide waaier aan mogelijkheden. Het is een goede fietstraingsapp die veel te bieden heeft waar nog altijd aan gewerkt wordt om het beter te maken.

Bepaal je verwachtingen.

Wat je van een trainingsapp verwacht zal de doorslag geven wat je uiteindelijke keuze zal zijn. Het aantal gebruikers van Rouvy is hoog maar niet in die mate dat je bij elke rit gezelschap zal hebben. Daarvoor is de catalogus van mogelijke routes te groot.
Heb je interesse om wedstrijden te rijden, dan is Zwift een betere optie. Het aantal wedstrijden en deelnemers is vele malen groter en de kans dat je wedstrijden vindt die bij je mogelijkheden passen is veel groter.
Als je een echt trainingsbeest bent die geen nood heeft aan visuele motivatie buiten de naakte cijfertjes is Rouvy niet echt naar wat je op zoek bent.

Gebruik ik Rouvy?

Ik heb het gebruikt, maar nu niet meer. Zwift past meer bij mijn verwachtingen en dus is dat de app die ik vooral gebruik. Ik heb geen betalend abonnement meer op Rouvy omdat er toch ook wel beperkingen zijn aan wat je per maand kan besteden aan je hobby. Ik heb Rouvy dus zeker niet links laten liggen omdat het geen goed platform is want dat is het zeker wel.

Net als bij de andere apps kun je Rouvy gratis gebruiken tijdens een testperiode. Dit is ideaal om Rouvy te verkennen en uit te maken of het iets is dat je wil blijven gebruiken aan een vast maandelijks bedrag.

Soms krijg je als gewezen betalend account nog een aantal dagen gratis toegang tot Rouvy. Ik maak daar graag gebruik van om te kijken wat veranderd is in Rouvy.

Rouvy in beeld.

Promovideo van Rouvy

Rouvy door GCN

Rouvy door Dc Rainmaker

Rouvy in beeld - afbeeldingen.

Delen via:

Inhoud

Fietstrainers en Rouvy

Artikels over de werking van Rouvy.

Eén reactie

  1. Heel veel uitleg over ROUVY in het Nederlands hoe het te gebruiken, jammer genoeg kan je geen Nederlands selecteren als met het programma gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *