Een basis fietstrainer is de goedkoopste manier om met indoor fietsen te starten. Je kunt al een basis fietstrainer vinden onder de 100 euro. Je hebt dan weinig mogelijkheden, maar kan op je eigen fiets indoor rijden.
Wat is een basis fietstrainer?
Onder een basis of eenvoudige fietstrainer wordt een fietstrainer verstaan die niet kan communiceren via bluetooth of Ant+. De fietstrainer kan dus geen informatie versturen naar een app of fietscomputer. De basis fietstrainer kan niet worden bestuurd door een app en is dus niet interactief. Het instellen van de weerstand is bij de goedkopere modellen niet altijd mogelijk, maar dit is meer uitzondering dan regel. Alle basis fietstrainers zijn weel-on fietstrainers. Het achterwiel loop tegen een rol aan die voor de nodige weerstand zal zorgen.
Er is een groot aanbod aan basis fietstrainers ook van minder bekende merken. Ook in supermarketen zoals Aldi of lidl kun je soms instapmodellen van een basis fietstrainer vinden.
Wat is er mogelijk met een basis fietstrainer?
De mogelijkheden zijn beperkt ten opzichte van een smart trainer. Communicatie met een app is niet mogelijk en dit beperkt de mogelijkheden van de fietstrainer. De eenvoudige fietstrainers zijn ook minder krachtig dan een smart fietstrainer. Het fietsgevoel zal beduidend minder realistisch zijn t.o.v. een smart trainer. Dit ook omdat het altijd weel-on fietstrainers zijn.
Met een basis fietstrainer kun je wel perfect indoor fietsen, maar dan zonder de extra motivatie van een app. Als de weerstand instelbaar is, heb je ook de mogelijkheid om op verschillende intensiteiten te trainen. Je zult wel nooit de data ter beschikking hebben die een smart trainer je wel geeft of je moet een vermogensmeter op die fiets hebben om dit te registreren. Als alternatief van een app kun je eventueel naar iets op TV kijken. Een wielerwedstrijd of documentaire kan ook motiverend werken.
Met zijn beperkte mogelijkheden kan hij eigenlijk de concurentie met een smart fietstrainer niet aan. Op vlak van prijs kan hij dat wel en dat maakt hem dan weer ideaal voor iemand die tijdens de wintermaanden af en toe eens indoor wil fietsen om de conditie toch een beetje op peil te houden.
Toch een app gebruiken met een basis fietstrainer.
Wil je toch een app gebruiken met een basis fietstrainer dan is dit mogelijk door gebruik te maken van externe sensoren. Dit kan een vermogensmeter, snelheidsesnsor en/of sensor voor omwentelingen zijn. Eventueel een hartslagmeter kun je ook gebruiken. Het signaal van de sensoren moot dan wel via bluetooth of Ant+ tot bij de app raken. Deze gaat met de data aan de slag en bepaalt je vooruitgang op de gekozen route. Feedback krijg je niet. De weerstand van de fietstrainer kan niet aangepast worden door de app. Je kunt dus nooit het parcours ‘ervaren’.
Een vermogensmeter is de beste oplossing als je op deze manier aan de slag wil gaan. Bij alle andere sensoren zal de app een berekening maken van je vermoedelijke vermogen en dit ligt meestal ver van de werkelijkheid. Stoort dit je niet dan is een dergelijke opstelling de goedkoopste manier om aan de slag te gaan met fietstrainer en app.
Compact op te bergen.
Dit type fietstrainers zijn over het algemeen compact op te vouwen en dus ook gemakkelijk op te bergen. Ze wegen ook veel minder dan de duurdere versies. Om af en toe indoor te fietsen en je hebt geen plek waar alles kan blijven staan is een basis fietstrainer ideaal.
Waar rekening mee houden bij aankoop.
Het belangrijkste bij het kiezen van een basis fietstrainer is of hij compatibel is met de fiets die je wil gaan gebruiken. Fietsen met snelspanners vormen meetstal geen probleem. Steekassen kan al wat lastiger worden. Zeker bij de basis fietstrainers van de meer obscure merken is de aangeboden informatie niet altijd even duidelijk om te bepalen of hij kan samenwerken met je fiets. Van de meer bekende merken zoals Tacx, Wahoo en Elite zal deze informatie wel te vinden zijn. Bij de basis fietstrainers besproken op deze site proberen we altijd de info of een link te plaatsen naar deze info.
Zoek van de iets minder bekende merken altijd enkele klantenbeoordeling op. Je kunt hier veel van opsteken. Kijk ook eens rond op het internet bij welke shops deze worden aangeboden. Het is een goed teken als een fietstrainer ruim aangeboden wordt.
Wees je er ook van bewust dat een fietstrainer van onder de 100 euro niet hetzelfde fietsgevoel zal hebben dan de duurdere versies van de iets gekendere merken. Het is dus belangrijk vooraf te bepalen wat je verwachtingen zijn van de fietstrainer.
Specifieke band voor weel-on trainer gebruiken.
Aangezien het weel-on fietstrainers zijn, kan het nuttig zijn een specifieke band te gebruiken voor een weel-on trainer. Deze zal langer meegaan een minder geluid maken. Aan een dergelijke band hangt natuurlijk ook een prijskaartje en ideaal moet je dan al een wiel en cassette op overschot hebben om deze op te monteren. Je zult moeten afwegen of een specifieke band gebruikt of je gewone banden. Deze zullen sneller slijten, maar ga je de indoor fietstrainer occasioneel gebruiken, hoeft dit geen probleem te zijn.