virtueelfietsen.be

Alles over indoor fietsen. 

Pace Partners in Zwift

Pace Partners in Zwift zijn een ideaal hulpmiddel om ritten te doen aan een constant tempo. Aanvankelijk waren er vier Pace partners die een constant tempo rijden dat uitgedrukt wordt in watt/kilogram. Ondertussen is een uitbreiding geweest en is het aantal pace Partners in Zwift opgetrokken tot 11 stuks. De Pace partners zijn nog in volle ontwikkeling en testfase. Er kunnen dus de komende maanden nog aanpassingen volgen in hun werking.

Waar rijden de Pace Parners?

Pace Partners zijn beschikbaar op twee kaarten. Ze zijn al een hele tijd actief in Watopia en in november 2021 is daar Makuri Island aan toegevoegd. In alle andere kaarten kun je niet rijden met Pace Partners. Elke Pace Partner heeft zijn eigen route die hij 24 op 24 en 7 op 7 afwerkt. Ze zijn dus altijd beschikbaar in Zwift. Welke route ze rijden kun je vinden in het scherm waarin je de keuze maakt van de Pace Partner om mee te rijden.

Pace Partners of een groepsrit?

Moet je nu met een Pace Partner zijden of kies je toch voor een georganiseerde groepsrit. Er zijn wel degelijk verschillen tussen de twee. Een groepsrit wordt georganiseerd door andere gebruikers van Zwift en het tempo wordt bepaald door de groepsleider en dat is altijd niet het tempo dat wordt aangegeven in de info die je vooraf vindt. De Pace Parner daarentegen zal. Als je in zijn buurt blijft zal het gemiddelde van de rit niet afwijken van dat van de Pace Partner.

Een groepsrit wordt gereden op een bepaald moment en je moet dus plannen om deel te kunnen nemen. Om met een Pace Parner te rijden moet je niks plannen. Omdat ze altijd beschikbaar zijn kun je de ritten inplannen zoals jij dat wil.

Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar het rijden met een pace Partner om deze laatste reden.

Hoe rijden met een Pace Partner.

Om te rijden met een Pace Partner moet je deze kiezen in het startscherm van Zwift. Je moet dan wel eerst een kaart kiezen waarin ze actief zijn of je zult de Pace Partners niet te zien krijgen. Kies de Pace Parner met wie je graag wil rijden en start dan op zoals bij een normale rit. Zwift zal je droppen in de buurt van de Pace Partner en je kort ondersteunen zodat je voldoende snelheid hebt om te kunnen volgen. Het is dan zaak om je snelheid aan te passen aan de Pace Partner. Niets houdt je tegen om te versnellen en de Pace Partner achter je te laten of te vertragen en hem te laten rijden. Je krijgt wel een aanwijzing wanneer je te ver van de Pace Partner verwijderd bent.

Naast je aanmelden bij een Pace Partner kun je ook gewoon aanpikken tijdens het rijden. Als je weet welke kleur welk tempo vertegenwoordigd kun je dus altijd aanpikken bij een Pace Partner die het tempo rijdt dat je graag wil volgen. Alle aanwijzingen extra drops om voldoende dicht bij de Pace Partner te blijven krijg je ook.

nieuw startscherm Zwift - Pace Partners
Startscherm Zwift – Pace Partners

Welke Pace Parners zijn er?

Elke Pace Parner heeft een naam en een kleur die zijn niveau weergeeft. Je krijgt de info die nodig om de Pace Partner te kiezen met welke je wil rijden. De route die gevolgd wordt en het tempo. Het tempo aangegeven in de onderstaande lijst kan per week een beetje afwijken, maar blijft wel in dezelfde grootteorde. Anquetil zal niet volgende week maar 1,5 Watt/kg rijden.

In een laatste aanpassing van de Pace Partners is het tempo wel iets dynamischer gemaakt. Bij hellingen die 3% of meer oplopen zal het tempo met 10% worden verhoogd en bij het dalen met -3% en meer met 20% verminderd. Als voorbeeld wil dit zeggen dat Denise bij stijgingen van 3% of meer 2,2 Watt/kg zal rijden. Bij het dalen zal ze dan weer maar 1,6 Watt/kg leveren bij -3% of meer. Deze verandering in tempo maakt dat de Pace Parners nog realistischer aanvoelen.

Actief in watopia.

 • Anquetil 4,2 Watt/kg
 • Brevet 3,3 Watt/kg
 • Coco 2,5 Watt/kg
 • Daniela 2,15 Watt/kg
 • Diego 1,8 Watt/kg
 • Diesel 1,5 Watt/kg
 • Dorothy 1,15 Watt/kg

Actief op Makuri Island.

 • Bernadette 3,8 Watt/kg
 • Charlie 3,0 Watt/kg
 • Denise 2,0 Watt/kg
 • Eddy 1,0 Watt/kg
Nieuwe Pace Partners in Zwift
Nieuwe Pace Partners in Zwift

Extra drops om te rijden met een Pace Partner.

De extra drop of Drops Multiplier Game zoals het in Zwift bekend staat geeft je extra drops om kort bij de Pace Partner te blijven. Bovenaan het scherm vind je aanwijzing hoeveel meer drops je krijgt. Dit start bij 1,0 en loopt in stapjes op naar 2,5. Elke stap duurt 5 minuten en het zal je 35 minuten kosten om de stap 2,5 te hebben voltooid. Na deze stap start je terug op 1,0. Is er een moment waarbij je niet oplet en te ver achter of voor de Pace Partner zit dan start je terug op 1. Persoonlijk let ik niet echt op deze aanwijzingen en rij ik gewoon mijn rit zoveel mogelijk in de buurt van de Pace Partner. Het is me wel opgevallen dat op een heuvelachtig parcours dit moeilijker is dan een vlakke route.

De extra drops kun je dan weer gebruiken om extra virtueel materiaal aan te kopen in de shop van Zwift. persoonlijk houdt dit me niet zo bezig, maar het kan wel een extra motivatie zijn om beter te presteren als je dit wil.

Conclusie over Pace Partners in Zwift.

Pace Partners zijn een tool die ik veel gebruik om toch een doel te geven aan ritten in Zwift. Ik merk dat met het verstrijken van de tijd ik dit wel nodig heb om gemotiveerd te blijven. Als gewone fietsliefhebber die graag rijdt, is het ook een ideale training om je voor te bereiden op langere ritten buiten in de echte wereld. Dit is toch het doel van de meesten onder ons.

Voor mijn zijn Pace Partners één van de beter tools die in Zwift beschikbaar zijn. Ze kunt op gelijk welk moment van de dag aansluiten en er is een tempo voor iedereen te vinden.

Inhoud

Delen via:

Specificaties zwift

beschikbaar voor Windows, Mac, iOS, Apple TV en Android
Link naar de app: Link
Gratis testperiode: 7 dagen
Gratis te gebruiken: nee
Verbinden: ANT+ of Bluetooth
Welke fietstrainers zijn ondersteund: Link
Mogelijkheden: groepsritten, wedstrijden, trainingschema's, eigen trainingsschema's
Is er een familieaccount beschikbaar? nee
Wat kost het: 14,99/maand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen via:

Inhoud

Meer over de werking van Zwift.

Fietstrainers

Welke fietstrainer moet ik kopen?

Tacx Neo 2T

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: direct drive
Maximaal vermogen: 2200 watt
Maximale hellingsgraad: 25 %

Tacx Flow

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: weel-on
Maximaal vermogen: 800 watt
Maximale hellingsgraad: 6 %

Tacx Flux 2

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: weel-on
Maximaal vermogen: 2000 watt
Maximale hellingsgraad: 16 %

Tacx Boost

Type fietstrainer: basis fietstrainer
Aandrijving: weel-on
Maximaal vermogen: 1050 watt

Tacx FLUX S

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: direct drive
Maximaal vermogen: 1500 watt
Maximale hellingsgraad: 10 %

Wahoo KICKR CORE

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: direct drive
Maximaal vermogen: 1800 watt
Maximale hellingsgraad: 16 %