virtueelfietsen.be

Alles over indoor fietsen. 

Zwift Play Controllers: Alles wat je moet weten

Zwift Play Controllers zijn de eerste speciaal ontworpen game controllers voor Zwift. Ze stellen je in staat om je avatar te besturen met je smartphone of tablet, en om nieuwe meeslepende gameplay te ontgrendelen dankzij stuur- en remfuncties. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de Zwift Play Controllers: wat ze doen, waarom ze nuttig zijn, hoe je ze instelt en gebruikt, en waar je ze kunt bestellen.

Zwift play controlers
Zwift play controlers

Wat doen de Zwift Play Controllers?

De Zwift Play Controllers hebben verschillende knoppen die je kunt gebruiken om verschillende functies in het spel uit te voeren. Hier is een overzicht van de mogelijke functies en hoe je ze kunt koppelen aan de controllers:

 • UI-elementen selecteren: Je kunt de D-pad (richtingstoetsen) op de linkercontroller gebruiken om door de UI-elementen te navigeren, zoals het actiebalkje, het menu, het pauzescherm, enz. Je kunt de A-knop op de rechtercontroller gebruiken om een element te selecteren of te bevestigen.
 • Links en rechts afslaan: Je kunt de L- en R-knoppen op de linkercontroller gebruiken om links of rechts af te slaan op kruispunten of splitsingen. Je kunt ook de ZL- en ZR-knoppen op de rechtercontroller gebruiken om dezelfde functie uit te voeren.
 • Remmen: Je kunt de B-knop op de rechtercontroller gebruiken om te remmen. Dit vermindert je snelheid en kan handig zijn om obstakels te vermijden of je positie aan te passen.
 • U-Turn: Je kunt de X-knop op de rechtercontroller gebruiken om een U-bocht te maken. Dit keert je richting om en laat je in tegengestelde richting rijden.
 • Minimap-weergave wijzigen: Je kunt de Y-knop op de rechtercontroller gebruiken om te schakelen tussen verschillende weergaven van de minimap. Je kunt kiezen tussen een noordwaarts gerichte weergave, een voorwaarts gerichte weergave of een uitzoomende weergave.
 • Een Ride On teruggeven: Je kunt de C-knop op de linkercontroller gebruiken om een Ride On terug te geven aan iemand die je er een heeft gegeven. Dit is een manier om je waardering te tonen voor andere Zwifters.
 • Een Ride On bom geven: Je kunt de C-knop op de linkercontroller ingedrukt houden om een Ride On bom te geven. Dit geeft een Ride On aan maximaal vijf Zwifters in je buurt. Dit is een manier om je steun te betuigen aan andere Zwifters.
 • Powerup gebruiken: Je kunt de Z-knop op de linkercontroller gebruiken om je powerup te activeren als je er een hebt. Een powerup is een tijdelijk voordeel dat je kunt krijgen door over bepaalde punten op het parcours te rijden, zoals bogen of sprintlijnen.
 • Omkeren naar camera voor 5s: Je kunt de Z-knop op de linkercontroller ingedrukt houden om naar achteren te kijken voor 5 seconden. Dit laat je zien wat er achter je gebeurt en kan handig zijn om je tactiek aan te passen.
 • Intensiteit verlagen: Je kunt de min-knop op de linkercontroller gebruiken om de intensiteit van je training of workout te verlagen. Dit vermindert het vermogen dat je moet leveren om het doel van elke interval te bereiken.
 • Intensiteit verhogen: Je kunt de plus-knop op de linkercontroller gebruiken om de intensiteit van je training of workout te verhogen. Dit verhoogt het vermogen dat je moet leveren om het doel van elke interval te bereiken.
 • Workoutblok overslaan: Je kunt de start-knop op de rechtercontroller gebruiken om een workoutblok over te slaan als je er een wilt overslaan of als je er per ongeluk een hebt gemist.

Waarom zijn de Zwift Play Controllers nuttig?

De Zwift Play Controllers zijn nuttig omdat ze het gemakkelijker maken om te scrollen door de functionaliteiten die je nu bedient via de Zwift Companion-app of je ‘old skool’ toetsenbord. Minder gedoe, meer interactiviteit en altijd je ogen op de weg.

Bovendien kun je met deze game controllers zelfs remmen en sturen! Dit ontgrendelt nieuwe meeslepende gameplay, zoals Repack Rush – een tijdrit met een twist. In deze modus moet je zo snel mogelijk een parcours afleggen met bochten en obstakels, waarbij je moet remmen en sturen om de beste tijd neer te zetten.

De Zwift Play Controllers zijn ook handig omdat ze draadloos zijn en worden bevestigd aan je stuur of smart bike met siliconen bandjes. Ze hebben een oplaadbare batterij (met een levensduur van 20 uur) en kunnen gemakkelijk worden gekoppeld aan het spel via Bluetooth of ANT+. Ze hebben ook een ingebouwde firmware-updatefunctie die je kunt activeren via de Zwift Companion app.

Zwift play controlers
Zwift play controlers in actie

Hoe stel ik de Zwift Play Controllers in en gebruik ik ze?

Om je Zwift Play Controllers in te stellen en te gebruiken, moet je de volgende stappen volgen:

 • Bevestig de controllers aan je stuur: Identificeer je linker- en rechtercontroller en bevestig ze stevig onder de juiste remhendels. Wikkel de flexibele band om je stuur en haak hem vast. Gebruik indien nodig de meegeleverde spacers om de controllers beter te laten passen.
 • Laad de controllers op: Gebruik de meegeleverde USB Y-kabel om beide controllers tegelijk op te laden. De Z-logo knop zal groen pulseren tijdens het opladen. Laad de controllers volledig op voordat je ze voor het eerst gebruikt.
 • Download de Zwift app: Download de Zwift app op je voorkeursapparaat en log in. Zorg ervoor dat je apparaat Bluetooth of ANT+ ondersteunt.
 • Koppel de controllers aan het spel: Zet je Zwift Play Controllers aan door op de Z-logo knop te drukken. De LED zal blauw knipperen om aan te geven dat ze klaar zijn om te koppelen. Ga naar het koppelingsscherm in het spel en kies “Sturen” als categorie. Koppel elke controller afzonderlijk door op een willekeurige knop te drukken. Je ziet een groen vinkje als ze succesvol zijn gekoppeld.
 • Update de firmware van de controllers: Om je Zwift Play Controllers up-to-date te houden, download je de Zwift Companion app op je mobiele apparaat of tablet. Je ontvangt een melding wanneer er een nieuwe update beschikbaar is. Volg de instructies op het scherm om de update uit te voeren.
 • Begin met zwiften: Nu ben je klaar om te zwiften met je Zwift Play Controllers. Je kunt ze gebruiken om verschillende functies in het spel uit te voeren, zoals hierboven beschreven. Je kunt ook gebruikmaken van de aangepaste modus om je eigen controller te maken met verschillende knoppencombinaties.

Wat zit er in de doos?

In de doos van de Zwift Play Controllers vind je de volgende onderdelen:

 • Linker Zwift Play controller
 • Rechter Zwift Play controller
 • Stuur spacers (×2)
 • Oplaadkabel
 • Snelstartgids
Zwift play controlers - wat zit er in de doos
Zwift play controlers – wat zit er in de doos

Waar kan ik de Zwift Play Controllers bestellen?

De Zwift Play Controllers zijn momenteel in bèta en zijn verkrijgbaar tegen een gereduceerde prijs terwijl er nieuwe gameplay-functies worden uitgerold. Je kunt ze bestellen via de Zwift website voor 49 € (normaal 99 €). Ze worden rechtstreeks bij je thuis afgeleverd met alles wat je nodig hebt om te zwiften in een mum van tijd.

Kunnen de Zwift Play Controllers worden gebruikt zonder Zwift?

Nee, de Zwift Play Controllers kunnen niet worden gebruikt zonder Zwift. Ze zijn speciaal ontworpen voor Zwift en hebben geen andere functies of compatibiliteit met andere apps of games.  Ze moeten worden gekoppeld aan het spel via Bluetooth of ANT+ om te werken.  Ze zijn ook bedoeld om de Zwift-ervaring te verbeteren door meer interactie en immersie te bieden.

Inhoud

Delen via:

Specificaties zwift

beschikbaar voor Windows, Mac, iOS, Apple TV en Android
Link naar de app: Link
Gratis testperiode: 7 dagen
Gratis te gebruiken: nee
Verbinden: ANT+ of Bluetooth
Welke fietstrainers zijn ondersteund: Link
Mogelijkheden: groepsritten, wedstrijden, trainingschema's, eigen trainingsschema's
Is er een familieaccount beschikbaar? nee
Wat kost het: 14,99/maand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen via:

Inhoud

Meer over de werking van Zwift.

Fietstrainers

Welke fietstrainer moet ik kopen?

Tacx Neo 2T

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: direct drive
Maximaal vermogen: 2200 watt
Maximale hellingsgraad: 25 %

Tacx Flow

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: weel-on
Maximaal vermogen: 800 watt
Maximale hellingsgraad: 6 %

Tacx Flux 2

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: weel-on
Maximaal vermogen: 2000 watt
Maximale hellingsgraad: 16 %

Tacx Boost

Type fietstrainer: basis fietstrainer
Aandrijving: weel-on
Maximaal vermogen: 1050 watt

Tacx FLUX S

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: direct drive
Maximaal vermogen: 1500 watt
Maximale hellingsgraad: 10 %

Wahoo KICKR CORE

Type fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: direct drive
Maximaal vermogen: 1800 watt
Maximale hellingsgraad: 16 %