virtueelfietsen.be

Alles over indoor fietsen. 

Tacx Training App

Inhoud

Delen via:

Wat is Tacx Training App?

De Tacx Training app heeft een hele evolutie doorgemaakt en heeft kortgeleden nog een make-over gekregen. De app heeft de mogelijkheid van routes te rijden aan de hand van een video of een aan de hand van een kaart. Het aanbod video' is eerder beperkt. Het aanbod van routes via de kaart of GPS is veel uitgebreider omdat dit aangevuld kan worden door premium gebruikers. Trainingen en trainingsplannen zijn ook aanwezig in de Tacx Training App en je kan deze zelf aanmaken of importeren.
De app is gedeeltelijk gratis te gebruiken.

Enkele kenmerken.

beschikbaar voor Windows, Mac, iOS en Android
Link naar de app: Link
Gratis testperiode: 10 dagen
Gratis te gebruiken: ja, gedeeltelijk.
Verbinden: ANT+ of Bluetooth
Welke fietstrainers zijn ondersteund: Link
Mogelijkheden: trainingschema's, eigen trainingsschema's
Is er een familieaccount beschikbaar? nee
Wat kost het: € 9,99/maand
of € 99,99/jaar

Wat heb je nodig voor Tacx Training App?

Om gebruik te kunnen maken van de Tacx Training app heb je naast een fiets ook een smart trainer van Tacx nodig. Andere merken worden niet ondersteund wat moeilijk te begrijpen valt van Garmin/Tacx. Volgens de website van Garmin worden ook alleen recente smart trainers van Tacx ondersteund. De eerste versie van de Tacx Neo is bijvoorbeeld niet terug te vinden in de lijst van ondersteunde fietstrainers.
Verbinden met computer of mobiel toestel kan via Bluetooth of ANT+. Een hartslagmeter kan ook via deze weg worden verbonden.

App is beschikbaar voor Windows, Mac, iOS en Android
Verbinden kan via ANT+ of Bluetooth
Lijst ondersteunde fietstrainers en andere sensoren: Link
Link naar de website van de fietstrainer app: Link

Wat is er mogelijk met Tacx Training App?

De Tacx Training App bevat veel van de mogelijkheden die zijn concurrenten ook hebben. Spijtig dat de app alleen beschikbaar is voor de gebruikers van een Tacx. Bij aankoop van een nieuwe Tacx fietstrainer krijg je 1 maand gratis toegang.

De video's van Tacx Training App.

Tacx heeft een aantal video's van routes ter beschikking in zijn App. In oudere versie werd dit als Real Life Video omschreven. Het aanbod is eerder beperkt te noemen vergeleken met zijn concurrenten. Dit hoeft geen nadeel te zijn omdat het in een overaanbod moeilijk zoeken kan zijn. Er zijn een aantal zoekfuncties voorzien die het eenvoudig maken een rit te vinden die aansluit bij waar je op dat moment zin in hebt. Bij het rijden zelf krijg je meer dan voldoende info op het scherm. Naast de standaard gegevens zoals snelheid, vermogen, hartslag en omwentelingen krijg je ook de positie van de andere gebruikers te zien op een profiel van de rit.  In een lijst kun je ook het tijdsverschil vinden. Er is meer dan voldoende info te vinden op het scherm bij het rijden.
Als je een Tacx Neo 2t gebruikt wordt er ook een pedaalslaganalyse weergegeven.

Rijden via een kaart of GPS.

Dit werkt op dezelfde manier als en rijden via video. Je krijgt in de plek van de video je vooruitgang te zien op een kaart. Het aanbod is groot en je kunt eigen ritten toevoegen. Dit doe je aan de hand van een gpx-file.
Ook hier zijn er enkele zoekopties voorzien. Het zoeken naar een rit op een specifieke plek kan een uitdaging zijn als de benaming van de rit niet de plek weergeeft.

Trainen in Tacx Training App.

Met die naam moet je wel de mogelijkheid hebben om gestructureerde trainingen af te werken in ERG-mode. Er zijn losse trainingen beschikbaar, maar ook volledige trainingsprogramma's. Ook hier heb je er aangeboden door Tacx en een groot aantal gemaakt door gebruikers.
Er zijn zoekopties voor zien om in het grote aanbod te vinden wat je zoekt.
Wil je zelf een training aanmaken dan is dat perfect mogelijk. Dit kan op basis van helling, vermogen of % van ftp en zowel op tijd als afstand. Importeren kan ook op basis van een gpx-file.

Meer details over de werking.

Meer info over de werking van de fietstrainer apps? Artikelen geschreven na eigen ervaringen met de werking van de apps. Overzicht van alle apps in een lijst die gefilterd kan worden per app en/of op bepaalde functies
Werking van de apps

Extra's in Tacx Training App?

Groepsritten en wedstrijden.

Groepsritten en wedstrijden zijn niet voorzien in de Tacx Training App. Bij het rijden van een rit kun je wel de positie van de andere gebruikers zien op het profiel van de rit. Verder is er geen interactie met de andere gebruikers tijdens het rijden. Als je via een video rijdt, krijg je de andere rijders ook niet te zien in de video. Dit is wel het geval in Rouvy. Er is dan ook geen draft in de Tacx Training App.

Je eigen routes maken.

Het zelf maken routes is mogelijk aan de hand van een gpx-file. Je kunt elke gereden rit opnieuw rijden in de Tacx Training App. Wil je een rit verkennen dan kan je dit ook zolang je maar een gpx-file hebt. Eventueel maak je een route aan in Strava. In de routebouwer van Strava kan je dit perfect. Kanttekening is wel dat je een premium account moet hebben van Strava.
Er zijn natuurlijk nog andere opties om een een gpx-file te komen van een bepaalde rit. Van elke openbare rit op strava kan je een gpx-file downloaden.

Uitdagingen volbrengen.

Er zijn enkele uitdagingen die je kan aangaan. Bij het volbrengen van de uitdaging krijg je dan een digitale badge.

Wat kun je gratis gebruiken in de Tacx Training App?

De App is gedeeltelijk gratis te gebruiken. Je hebt toegang tot enkele video's en ritten via kaart of GPS. Dit is een beperkt aanbod een kun je meer beschouwen als een demo. Je hebt wel volledig toegang tot de losse trainingen en kan deze ook aanmaken. Enige beperking is dat het aanmaken via een gpx-file niet mogelijk is. Je kunt dus wel trainingen aanmaken op basis van vermogen en hellingsgraad. Onder een kort overzicht.

  • Demo video's
  • Demo GPS ritten
  • Workouts
  • Workouts maken
  • Gegevens analyseren
  • Dashboardstatistieken
  • Gegevensexport
  • Vrienden volgen

Trainingsprogramma's zijn niet beschikbaar in de gratis versie.

Wat kost Tacx Training App?

De kostprijs van een premium account is afhankelijk van de kwaliteit van de video's. Wil je Hd-kwaliteit, dan moet je de duurdere versie nemen aan € 13,99/per maand of €139,99/jaar.
De Tacx Training App is gedeeltelijk gratis te gebruiken. Als gratis gebruiker heb je toegang tot vijf demo video's en drie ritten via GPS. De trainingen zijn allemaal beschikbaar, maar de trainingsprogramma's zijn voorbehouden tot premium members. Zelf aanmaken van trainingen kun je ook als gratis lid behalve op basis van een GPX-file.

Prijs: € 9,99/maand
of € 99,99/jaar
Gratis testperiode: 10 dagen
Familieaccount: nee
Na testperiode gratis (gedeeltelijk) te gebruiken? ja, gedeeltelijk.

Conclusie

De Tacx Training App biedt aan wat de meeste apps ook aanbieden. Er zijn geen extra troeven waardoor de Tacx Training App een must have is. Wat ze aanbieden is wel oké en de functie om eigen ritten aan te maken via een gpx-file is tof, maar ook niet uniek. Ander apps hebben deze functie en met meer mogelijkheden. Denk maar aan de magic roads van RGT.

Het meer moeten betalen om Hd-video's te kunnen gebruiken is ook niet echt positief. Je betaalt dan bijna 50% meer om een betere beeldkwaliteit te hebben. Dit is naar mijn mening niet nodig.

Ik mis ook het meer sociale gegeven in de Tacx Training App tijdens het fietsen. Ik heb het dan niet over chatten, maar de interactie tijdens het fietsen. Deze interactie in Zwift is motiverend en zorgt er ook voor dat je langer fietst dan voorzien. In Zwift is dit wel mogelijk omdat je niet beperkt bent tot de gekozen route. Dit laatste is de grootste reden waarom Zwift nog altijd mijn favorieten fietstraining app is.

Ondank al deze bedenkingen gebruik ik de app af en toe wel eens. De hoofdreden is omdat ze gratis te gebruiken is. IK heb ook alle versies over de jaren heen gebruikt. Mijn eerste ervaring met indoor fietsen was ook met een Tacx I-Magic en de software van Tacx die er toen was. Vele jaren was dat de enige optie tot Zwift op de proppen is gekomen.

Om zelf een idee te vormen kun je gebruikmaken van de gratis versie van de Tacx Training App en de gratis testperiode. Koop je een Tacx smart fietstrainer aan dan krijg je 1 maand gratis toegang als premium member. Gewoon zelf even testen zou ik zeggen.

Tacx Training App in beeld.

Hoe gebruiken door Garmin.

Beoordeling door GPLama.

Tacx Training App in beeld - afbeeldingen.

Delen via:

Inhoud

Fietstrainers en Tacx Training App

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *