virtueelfietsen.be

Alles over indoor fietsen. 

Wat is een interactieve of smart fietstrainer?

Delen via:

Fietstrainers hebben de laatste 10 jaar een hele evolutie doorgemaakt. Waar je vroeger op een rollenbank of een basis weel-on fietstrainer naar de muur zat te staren tijdens het virtueel fietsen, zijn de mogelijkheden nu veel uitgebreider. De fietstrainer kan worden verbonden meet apps en ook feedback krijgen van die apps.

Wat is een smart fietstrainer of interactieve fietstrainer?

Het is een fietstrainer die een verbinding kan maken met een app waardoor ze gegevens kunnen uitwisselen. Deze verbinding kan via Bluetooth of Ant+ gebeuren.

Wat wordt verzonden is afhankelijk van de fietstrainer. Over het algemeen is dit vermogen, snelheid en omwentelingen. Hartslag zal verzonden worden door de hartslagmeter die je gebruikt en niet de fietstrainer. De app gaat dan aan de slag met deze gegevens om je voorgang op een virtuele route of in een gestructureerde training te bepalen. Wil je dit met een basis fietstrainer doen dan heb je externe sensoren nodig.

De app zal op zijn beurt gegevens verzenden naar de fietstrainer. Hier zit het grote verschil tussen een gewone fietstrainer en een smart of interactieve fietstrainer. De fietstrainer zal op basis van die gegevens de weerstand aanpassen volgens het gevolgde parcours. Gaat dit bergop dan neemt de weerstand toe om weer af te nemen bij vlakkere of dalende route. Je zult de route dus ‘ervaren’. Dit beperkt zich niet tot een profiel van een route, maar kan ook een trainingsprogramma zijn waar je gedurende bepaalde tijd een bepaald wattage moet wegtrappen. De fietstrainer zal dan op aangeven van de app aanpassen volgens het te volgen trainingsprogramma.
Dit onderdeel zal nooit mogelijk zijn met een basis of gewone fietstrainer. Zijn zijn namelijk niet interactief. Je kunt wel gebruikmaken van bepaalde apps, maar je zult nooit het gevolgde parcours ervaren.

Tacx Neo 2T actie.
Tacx Neo 2T actie.

Wat is mogelijk met een smart trainer?

De smart trainers hebben de mogelijkheden van het virtueel of indoor fietsen enorm uitgebreid. Er waren al interactieve fietstrainers op de markt, maar die werken dan alleen samen met eigen software van de fabrikant. Tacx is hier een voorbeeld van. Ze hadden de Tacx Fortius en i-magic die interactief waren, maar dan alleen met de software van Tacx. De Smart fietstrainers van nu kunnen samenwerken met zowat alle apps op de markt. Bij de keuze van een smart trainer heb je dus nog vrije keuze over de app die je wil gaan gebruiken.

Iconische beklimmingen rijden.

Via een app en de smart trainer kun je alle iconische beklimmingen uit het wielrennen rijden in je eigen woning. Apps zoals Rouvy of BKOOL hebben een uitgebreid aanbod van routes om te rijden aan de hand van een video. De voortgang van de video en dus ook op de route wordt bepaald door je snelheid of meer correcter, het geleverde vermogen. De app zal de fietstrainer sturen zodat je de beklimming ervaart. Bij een stijgende weg, neemt de weerstand van de fietstrainer toe en dit tot het maximale percentage dat de fietstrainer kan simuleren.
Een app zoals RGT werk niet met een video, maar een virtueel landschap. Ze hebben routes virtueel nagemaakt en deze kun je dan in je eigen woonkamer rijden. Het principe is hetzelfde als bij gebruik van een video.

Virtuele werelden of kaarten.

Zwift op zijn beurt maakt dan weer gebruik van virtueel gegenereerde kaarten of werelden. Het is een mix van echt bestaande wegen en fictieve wegen. Sommige zijn gebaseerd op voorbij wereldkampioenschappen op de weg. De lokale ronde van het WK op de weg in Richmond was het eerst WK-parcours dat Zwift toevoegde aan zijn kaarten.
Watopia is de grootste fictieve kaart die beschikbaar is. Je kunt er vrij in rijden en zelf kiezen hoe je je weg vervolgt. Dit is uniek onder de apps. Bij aanvang kies je wel een route, maar je kan hier bij elke kruispunt van afwijken.

Trainen met een smart fietstrainer.

Wil je een gestructureerde training volgen, dan wordt dit een eenvoudiger met een smart fietstrainer. De weerstand van de fietstrainer worden aangepast volgens het trainingsschema als je gekozen hebt deze af te werken in ERG-mode. Gebruik je geen ERG-mode dan moet je zelf de juist vermogens aanhouden. Bijna alle apps bieden de mogelijkheid gestructureerde trainingen af te werken. De smart trainer heeft het gestructureerd trainen op de fiets toegankelijker gemaakt voor de gewone fietser.

Waar rekening mee houden bij het aankopen van een smart fietstrainer?

Bij het kiezen van een smart fietstrainer is het belangrijk te weten wat je verwacht van de fietstrainer. Wil je rustig enkele maal per week een route afwerken dan is het niet nodig at je een fietstrainer hebt die een maximale helling van 20% kan simuleren of een maximaal vermogen heeft van 2000 watt. Je zult niet in de buurt komen van die waarden en je hebt misschien ook geen zin om een helling van 16% te moeten overwinnen op de fietstrainer.
Ben je meer competitief aangelegd en wil je tot het uiterste gaan is een top fietstrainer die hoge hellingspercentages kan simuleren wel iets voor je.

Het fietsgevoel is ook een belangrijke factor bij keuze van een fietstrainer. Hoe vaker je de fietstrainer gebuikt, hoe belangrijker dit wordt. Je wil zo kort mogelijk het fietsgevoel van buiten benaderen. Een fietstrainer zoals de Tacx Neo 2t doet dit uitstekend. Het trappen en overgangen zijn vloeiend. Hij heeft ook een kleine zijwaartse beweging tijdens het fietsen en dat is zeker een pluspunt.
Op vlak van fietsgevoel is er een duidelijk verschil tussen een weel-on of direct drive fietstrainer. Deze laatste biedt een beter fietsgevoel. Bijna alle direct drive fietstrainers zijn smart of interactieve fietstrainers.

Kijk voor het aankomen van een fietstrainer altijd na of hij compatibel is met je fiets. Snelspanners vormen bijna nooit een probleem. Steekassen kunnen een probleem vormen, maar voor de gangbaarste modellen is wel een oplossing. Soms is de constructie van de fiets een probleem om hem te monteren op de fietstrainer. Het is dus belangrijk om bij de fabrikant na te kijken of je fiets niet terug te vinden is bij de niet compatibele fietsen. Bij de fietstrainers op virtueel fietsen proberen we zoveel mogelijk een link te plaatsen naar de info van de fabrikant.

Het belangrijkste zal natuurlijk het budget zijn bij het kiezen van een smart trainer. Vermoedelijk zal de keuze een compromis zijn tussen verwachtingen en budget.

Verschil tussen smart trainer en basis trainer.

De video is al wat ouder maar het verschil tussen een smart trainer en een basis trainer wordt er op een duidelijke en to the point manier uitgelegd.

Verschil tussen smart trainer en basis trainer.

Heb je opmerkingen of suggesties?

Jouw ervaringen met indoor fietsen kunnen een schat aan kennis voor onze lezers zijn. Jouw inbreng is niet alleen waardevol voor jou, maar ook voor de gehele indoor fietsgemeenschap. Een kleine tip of observatie van jou kan een groot verschil maken voor een ander. We nodigen je van harte uit om jouw gedachten en ervaringen te delen. Samen maken we deze community sterker en informatiever. Bedankt voor je bijdrage!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen via:

Table of Contents

Table of Contents