virtueelfietsen.be

Alles over indoor fietsen. 

Wat is een direct drive fietstrainer?

Delen via:

Wat is een direct drive fietstrainer? Als je je eerste stappen zet in het indoor fietsen dan kunnen al de specificaties die bij indoor fietstrainers worden vermeld best wel verwarrend zijn.

Wat is een direct drive of weel-of fietstrainer?

Direct drive verwijst naar de manier waarop die fiets op de fietstrainer wordt bevestigd. Bij een direct drive wordt het achterwiel verwijderd en zit de cassette op de fietstrainer. De fiets wordt dan op de cassette geplaatst en zal zo rechtstreeks de fietstrainer aandrijven. Daarom de naam direct drive. Ik heb nog geen goed Nederlandstalig alternatief gehoord voor die naam. Omdat het achterwiel niet meer op de fiets staat, wordt dus ook de term weel-off fietstrainer gebruikt.

Bij het alternatief, een weel-on fietstrainer, wordt de fiets met de achterband op een rol geduwd. De fiets zit dan geklemd met de achteras. Het achterwiel drijft dus de fietstrainer aan.

Wat zijn de voordelen van een direct drive fietstrainer?

Een direct drive fietstrainer zal een realistisch fietsgevoel geven. Door de rechtstreekse verbinding via ketting en cassette met de fietstrainer is er geen gevaar op doorslippen van het achterwiel. Een direct drive heeft een veel natuurlijk gevoel bij het fietsen dan een weel-on fietstrainer.

Ze hebben ook meer mogelijkheden op vlak van vermogen en te simuleren hellingspercentages weero omdat er geen kans is op een doorslippend achterwiel. De maximale vermogens en hellingspercentages zijn hoger dan een weel-on fietstrainer.

Je moet geen extra achterwiel voorzien met een band die specifiek voor gebruik op een weel-on fietstrainer is gemaakt. Je kunt op een weel-on natuurlijk ook rijden met je gewone banden, maar die gaan dan wel veel sneller slijten en aan vervanging toe zijn.

Direct drive trainers zijn stabieler dan een weel-on fietstrainer. Ze zijn iets groter en zwaarder waardoor ze meer stabiliteit geven. Een Tacx Neo T2 bijvoorbeeld is stabiel ook bij het sprinten.

Een Direct drive fietstrainer is stiller dan een weel-on trainer. De trainer op zich is stiller en je hebt het geluid van e band op de rol van een weel-on trainer niet. Dit kan luid zijn en zeker als je een band met profiel gebruikt op de fietstrainer. Een weel-off trainer daarentegen is stil. Meestal zal het geluid van de ventilator de fietstrainer overstemmen.

Tacx Neo 2T

Direct drive of weel-off fietstrainer – Tacx Neo 2T

Wat zijn de nadelen van een direct drive fietstrainer?

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan een dergelijk type fietstrainer verbonden. De kostprijs is hoger dan een weel-on fietstrainer, maar daar krijg je dan aanzienlijk beter prestaties voor in de plaats.

Je moet een extra cassette voorzien op de fietstrainer. Sommige fietstrainers worden met een cassette geleverd, maar dat is eerder uitzondering dan regel. Je kunt natuurlijk je cassette van buiten gebruiken en deze overplaatsen. Dat kost wel wat tijd, maar als je in de winter alleen binnen rijdt, perfect te doen.

Direct drive trainers zijn zwaarder en nemen meer plaats in waardoor ze ook iets minder makkelijk op te bergen zijn. Dit gaat wel niet op voor alle direct drive trainers op de markt.

Video van GPLama – vergelijking direct drive en weel-on fietstrainer.

Omdat beelden vaker meer zeggen dan woorden kun je onderstaande video van GPLama bekijken waar hij een direct drive trainer en weel-on trainer vergelijkt en de voor- en nadelen van beiden op een rijtje zet.

GPLama – weel-on of direct drive fietstrainer op Youtube.

Conclusie.

Algemeen mag je stellen dat een direct drive trainer altijd de voorkeur geniet boven een weel-on trainer als je alleen kijkt naar prestaties en realistisch fietsgevoel. Er zijn natuurlijk nog andere factoren die kunnen meespelen in de keuze van een fietstrainer. De kostprijs ligt hoger en ze zijn meestal minder compact op te bergen. Je verwachtingen en budget zullen bepalen welke fietstrainer je zult aankopen.
Uit ervaring kan ik wel zeggen dat de kans groot is dat ja na verloop van tijd evolueert naar een weel-off fietstrainer als het indoor fietsen je bevalt.

Heb je opmerkingen of suggesties?

Jouw ervaringen met indoor fietsen kunnen een schat aan kennis voor onze lezers zijn. Jouw inbreng is niet alleen waardevol voor jou, maar ook voor de gehele indoor fietsgemeenschap. Een kleine tip of observatie van jou kan een groot verschil maken voor een ander. We nodigen je van harte uit om jouw gedachten en ervaringen te delen. Samen maken we deze community sterker en informatiever. Bedankt voor je bijdrage!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen via:

Table of Contents

Table of Contents