virtueelfietsen.be

Alles over indoor fietsen. 

Weel-on fietstrainer

Delen via:

Een weel-on fietstrainer is een ideale instapper om je eerste ervaring op te doen met het indoor fietsen. Ze bestaan al vele jaren, maar hebben de laatste jaren toch ook een evolutie doorgegaan waardoor ze stiller en meer betrouwbaar zijn geworden.

Wat is een weel-on fietstrainer?

In tegenstelling van bij een direct drive fietstrainer blijft bij de weel-on fietstrainer het achterwiel in de fiets. De fiets wordt geklemd op de fietstrainer langs beide zijden van de snelspanner. Het achterwiel loopt dan tegen een rol aan die voor de weerstand kan zorgen. Deze rol moet op de juist spanning tegen de achterband worden gedrukt. De achterband moet ook de juiste druk hebben. Is dit niet het geval dan zal de accuraatheid van de fietstrainer lager zijn.

Dit type fietstrainer bestaat al vele jaren maar het interactieve aspect is nog relatief nieuw. Tacx had een eigen systeem dat zijn fietstrainers aanstuurde volgens het gereden parcours. Bij oplopende wegen ondervond je meer weerstand dan op vlakke wegen of afdalingen. Tacx had ook video’s van routes die je kon rijden. Die moest je afzonderlijk aankopen op een cd. Ondertussen is er veel veranderd en heeft Tacx veel concurrentie gekregen en zijn fietstrainers niet meer gebonden aan alleen software ontworpen door de fabrikant van de fietstrainer.

Weel-on fietstrainers bestaan als interactieve smart fietstrainer maar ook als eenvoudige of basis fietstrainer. Deze laatste kunnen geen gegevens naar een app sturen en ook geen feedback van de app ontvangen. Het aanpassen van de weerstand zal ook niet automatisch gebeuren op basis van de gereden route.

Voordelen van een weel-on fietstrainer.

De weel-on fietstrainer is goedkoper dan een direct drive trainer wat ze ideaal maken om kennis te maken met indoor fietsen.

Ze zijn snel te plaatsen. Je kunt je fiets zonder wiel te verwijderen plaatsen op de fietstrainer. Nadeel is wel dat de band sneller zal slijten dan op de weg. Daarom is het toch aan te raden een specifieke trainingsband voor indoor fietsen te gebruiken op een weel-on fietstrainer. Je kunt eventueel een extra achterwiel voorzien met deze band. Het voordeel van snel te plaatsen valt dan wel weg omdat je telkens het achterwiel moet vervangen.

Weel-on trainers zijn compact op te vouwen, wegen niet veel en zijn dus redelijk gemakkelijk op te bergen. Ideaal als je geen ruimte hebt waar fiets en fietstrainer kunnen blijven staan.

Een eenvoudige weel-on fietstrainer heeft ook geen netstroom nodig om te kunnen functioneren.

Wahoo KICKR Snap in de doos
Wahoo KICKR Snap – een top weel-on fietstrainer.

Nadelen van een weel-on fietstrainer.

Een interactieve smart weel-on fietstrainer zal minder nauwkeurig zijn dan een direct drive fietstrainer. Het maximale vermogen en het maximale percentage van een helling dat de fietstrainer kan simuleren zal lager zijn dan een direct drive fietstrainer. Zo kan een Tacx Flow een maximale helling van 6% simuleren en maximaal 800 watt leveren. Dit zijn nog altijd mooie cijfers en voldoende om het virtueel interactief fietsen te kunnen ervaren.

De fietservaring is minder realistisch. De Wahoo KICKR Snap kan ook wel mooie waardes voorleggen en een relatief realistische fietservaring, maar dat is dan ook één van de duurste weel-on fietstrainers.

De weel-on fietstrainer is luidruchtiger dan een direct drive fietstrainer.

Bij vele modellen heb je niet het interactieve element. Dit wil niet zeggen dat een verbinding met een app helemaal uitgesloten is. Dit kan nog wel via externe sensoren. Dit kan een vermogensmeter, snelheidssensor, cadancesensor en/of hartslagmeter zijn. Een combinatie of 1 van deze sensoren. Dat is wat afhankelijk van de app. De gegevens worden dan door de sensor naar de gebruikte app gestuurd. De fietstrainer is dan wel niet interactief. Het aanpassen van de weerstand zal niet automatisch gebeuren.

Video met vergelijking direct drive en weel-on trainer.

Een korte vergelijking tussen een weel-on en een direct drive fietstrainer omdat beelden soms meer zeggen dan woorden.

Fietstrainers uitgelegd door GMBD – de mountainbike versie van GCN.

Conclusie.

Je zou denken dat de weel-on trainer geen al te grote toekomst meer heeft met de opgang van de direct drive trainer. Dit zou waar zijn als iedereen redelijk wat budget over heeft om zijn hobby uit te oefenen en dit ook vaak indoor doen. Dit is zeker nog niet het geval. Er zijn nog meer dan genoeg fietsers die bijna elk weertype trotseren en maar heel af en toe binnen op de fietstrainer zullen rijden. Als occasionele indoor fietser zul je ook geen fortuinen uitgeven aan een fietstrainer. Dan is een weel-on fietstrainer een goede optie. Ze hebben zeker een betaalbare prijs. Zelf een smart weel-on fietstrainer kun je al onder de €300 vinden.

Verwacht geen topprestaties van een weel-on en gebruik ook een fietstrainer specifieke trainingsband voor indoor fietsen. Eventueel een extra wiel waarop je die band monteert.

Voor intensief gebruik zou ik een weel-on fietstrainer wel niet aanraden. Als je veel gebruikmaakt van de fietstrainer is een realistisch fietsgevoel van groot belang voor. Het zal je indoor ritten aangenamer maken en je zult meer plezier beleven aan het indoor fietsen.

Heb je opmerkingen of suggesties?

Jouw ervaringen met indoor fietsen kunnen een schat aan kennis voor onze lezers zijn. Jouw inbreng is niet alleen waardevol voor jou, maar ook voor de gehele indoor fietsgemeenschap. Een kleine tip of observatie van jou kan een groot verschil maken voor een ander. We nodigen je van harte uit om jouw gedachten en ervaringen te delen. Samen maken we deze community sterker en informatiever. Bedankt voor je bijdrage!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen via:

Table of Contents

Table of Contents