virtueelfietsen.be

Alles over indoor fietsen. 

Duurtrainingen op de fietstrainer

Delen via:

Lange duurtrainingen op een indoor fietstrainer zijn een geweldige manier om je uithoudingsvermogen te verbeteren en je fietsprestaties te verbeteren. In dit artikel zullen we enkele tips geven om lange duurtrainingen op een indoor fietstrainer zo effectief en aangenaam mogelijk te maken. We bespreken ook het verschil tussen een duurtraining op de weg en op de fietstrainer. Tenslotte volgt ook een voorbeeld van een duurtraining.

Hulpmiddelen om het trainen aangenamer te maken

Een indoor fietstrainer kan een uitdaging zijn om langere periodes op te trainen, maar er zijn verschillende hulpmiddelen die je kunt gebruiken om het trainen aangenamer te maken. Enkele voorbeelden zijn:

 1. Een ventilator: Plaats een ventilator naast je fietstrainer om ervoor te zorgen dat je lichaamstemperatuur op een comfortabel niveau blijft. Dit kan het gevoel van vermoeidheid verminderen en de prestaties verbeteren.
 2. Een hartslagmeter: Een hartslagmeter is een handig hulpmiddel om de intensiteit van je training te monitoren en ervoor te zorgen dat je binnen de juiste hartslagzone blijft.
 3. Een trainingsprogramma: Gebruik een trainingsprogramma om gestructureerd en doelgericht te trainen. Er zijn tal van trainingsprogramma’s beschikbaar, zowel voor beginners als gevorderden.
 4. Muziek of film: Luister naar muziek om jezelf gemotiveerd te houden tijdens het trainen en om de tijd sneller te laten gaan. Een film kijken of serie volgen is ook een mogelijkheid.

Het verschil tussen een duurtraining op de weg en op de fietstrainer

Een duurtraining op de weg en op de fietstrainer hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Een duurtraining op de weg kan helpen om je vaardigheden als fietser te verbeteren, je gewend te maken aan verschillende omstandigheden zoals wind en heuvels, en je mentale weerbaarheid te vergroten. Een duurtraining op de fietstrainer kan echter zeer nuttig zijn wanneer je geen toegang hebt tot een veilige of comfortabele omgeving om op de weg te fietsen, of wanneer het weer niet geschikt is voor een lange training buiten.

Een duurtraining op een fietstrainer kan ook meer gericht en efficiënt zijn, omdat je de omstandigheden en de intensiteit volledig kunt controleren. Daarnaast is het gemakkelijker om een trainingsprogramma te volgen en de intensiteit van je training te monitoren met behulp van een fietstrainer.

Een voorbeeld van een duurtraining op een fietstrainer

Een duurtraining op een fietstrainer kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van je persoonlijke doelen en fitnessniveau. Een voorbeeld van een duurtraining kan zijn:

 • 10 minuten warm-up, met een lage intensiteit en een hogere cadans.
 • 60 minuten duurtraining, waarbij je een matige tot hoge intensiteit aanhoudt en een constante cadans behoudt. Probeer binnen je eigen hartslagzone te blijven en pas je intens
 • intensiteit aan wanneer dat nodig is. Je kunt je intensiteit variëren door je cadans of weerstand aan te passen. Houd er rekening mee dat duurtraining vooral gericht is op het verbeteren van je uithoudingsvermogen, dus het is niet nodig om jezelf tot het uiterste te pushen. Het doel is om een lange periode op de fiets te blijven en een goede basisconditie op te bouwen.

Mogelijke programma’s op fietstrainers

Er zijn verschillende programma’s beschikbaar op fietstrainers die je kunnen helpen bij het uitvoeren van een duurtraining. Hieronder vind je enkele voorbeelden:

 • Zwift:
  Zwift is een interactieve trainingsapp waarmee je kunt deelnemen aan virtuele fietstochten en races, en trainen met andere fietsers van over de hele wereld. Zwift biedt ook gestructureerde trainingsprogramma’s aan.
 • TrainerRoad:
  TrainerRoad is een trainingsapp die gericht is op gestructureerde trainingsprogramma’s, met een focus op het verbeteren van je prestaties op de fiets. Het biedt meer dan 1.000 trainingsprogramma’s aan, inclusief duurtrainingen.
 • Rouvy:
  Rouvy is een trainingsapp waarmee je kunt trainen op virtuele routes over de hele wereld. Het biedt ook gestructureerde trainingsprogramma’s aan, waaronder duurtrainingen.
 • Kinomap:
  Kinomap is een app waarmee je kunt trainen op virtuele routes over de hele wereld en video’s kunt bekijken van bekende fietstochten. Het biedt ook gestructureerde trainingsprogramma’s aan, inclusief duurtrainingen.

Deze lijst is zeker niet volledig. Er zijn nog andere mogelijkheden om te gebruiken op de fietstrainer.

Conclusie

Lange duurtrainingen op een indoor fietstrainer zijn een geweldige manier om je uithoudingsvermogen te verbeteren en je fietsprestaties te verbeteren. Door gebruik te maken van hulpmiddelen zoals een ventilator, hartslagmeter, trainingsprogramma en muziek, kun je het trainen aangenamer maken. Er is ook een verschil tussen duurtraining op de weg en op de fietstrainer, waarbij een fietstrainer meer gericht en efficiënt kan zijn. Er zijn verschillende programma’s beschikbaar op fietstrainers die je kunnen helpen bij het uitvoeren van een duurtraining, zoals Zwift, TrainerRoad, Rouvy en Kinomap. Door regelmatig te trainen en jezelf uit te dagen met gestructureerde programma’s, kun je je uithoudingsvermogen en prestaties op de fiets verbeteren.

Heb je opmerkingen of suggesties?

Jouw ervaringen met indoor fietsen kunnen een schat aan kennis voor onze lezers zijn. Jouw inbreng is niet alleen waardevol voor jou, maar ook voor de gehele indoor fietsgemeenschap. Een kleine tip of observatie van jou kan een groot verschil maken voor een ander. We nodigen je van harte uit om jouw gedachten en ervaringen te delen. Samen maken we deze community sterker en informatiever. Bedankt voor je bijdrage!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen via:

Table of Contents

Table of Contents