virtueelfietsen.be

Alles over indoor fietsen. 

Hartslagmeter voor indoor fietsen

Is een hartslagmeter voor indoor fietsen nodig? Het korte antwoord hierop is nee, maar het kan een handig hulpmiddel zijn bij het trainen. Heb je ambitie om deel te nemen aan online wielerwedstrijden dan is een hartslagmeter waardevol en in sommige gevallen zelfs verplicht om opgenomen te worden in de uitslag.

Welke hartslagmeters zijn er?

Je kan ze indelen op verschillende manier, maar de meest voor de hand liggende is de manier waarop ze de hartslag registreren. Niet elke manier is even accuraat in zijn metingen.

Meting via de pols.

Dit type hartslagmeter is ingebouwd in sporthorloges en activity trackers die alomtegenwoordig zijn. Je hebt misschien al een hartslagmeter rond je pols zonder dat je daar veel aandacht aan besteed. Niet al deze toestellen registreren hartslag of zijn te verbinden met een fietstrainer app. De toestellen die de hartslag registeren hebben onderaan een optische sensor die tegen de pols is gedrukt. Om te kunnen verbinden met een fietstrainer app of fietscomputer moeten ze Bleutooth of ANT+ ondersteunen. Let op want er zijn ook toestellen die alleen kunnen communiceren met een eigen app.

Meting via de pols is minder accuraat. De gemiddelde hartslag over een langer periode zal wel ongeveer juist zijn, maar hartslag op het moment zelf zit soms heel ver van de realiteit en vooral bij snel stijgende of dalende hartslag. Dit maakt de sporthorloges en activity tracker minder geschikt als hartslagmeter voor intensieve trainingen met veel wisselingen van hartslag.

Ik heb al een paar activity trackers en sporthorloges gebruikt. Ze zijn minder accuraat dan een borstband bij het meten, maar de gemiddelde waarden komen wel in de buurt van de realiteit. Ik heb nu een Garmin Forerunner. Persoonlijk heb ik meer hinder van een sporthorloge dan een hartslagband. Het horloge draag je wel de hele tijd en een band alleen tijdens de activiteit.

Meting op de bovenarm.

Hartslagmeter die rond de boven- of onderarm worden gedragen zijn een recente ontwikkeling. Ze werken met een optische sensor, maar zijn accurater. De ontwikkeling van de armband vloeit voort uit het minder comfortabel zijn van een borstband en de minder accuraatheid van een optische meting op de pols.. De onderarm is een stabielere plaats om een sensor te bevestigen waardoor de meting ook accurater kan zijn dan op de pols.

Een armband wordt als meer comfortabel ervaren dan een borstband.

Meting op de borst.

Borstbanden om de hartslag te meten zijn al lang te verkrijgen. De iets stijvere borstbanden zijn nu vervangen door een hele soepele band die mooi rond het lichaam passen. Alleen bij goedkopere toestellen wordt de stijvere versie nog meegeleverd. De meting gebeurd door de kleine elektrische impulsen te meten dat je lichaam maakt om je hart te laten werken. Deze manier van meten is veel accurater dan op de pols. Dalingen of stijging van de hartslag wordt dadelijk opgepikt.

Een borstband kan als hinderlijk ervaren worden. Het is belangrijk om de juiste spanning op de band te zetten. Te weinig en hij zal afzakken, te veel en de borstband wordt hinderlijk. De oudere, stijvere, borstbanden zijn ook veel minder aangenaam om te dragen dan de moderne borstband.

Ik gebruik een Garmin HRM-DUAL Hartslagmeter Borstband en heb geen hinder bij het dragen van deze borstband.

Verbinden van de hartslagmeter.

Een goede hartslagmeter zal zijn uitgerust met Bluetooth en ANT+. Dit maakt het verbinden met een fietstrainer platform of fietscomputer eenvoudig. Let bij gebruik van Bluetooth op dat de hartslagmeter niet al verbonden is met een ander apparaat. Problemen met verbinden zijn hier vaak aan te wijten. Kijk daarom na of de hartslagmeter al niet is verbonden met een ander toestel.

Onderhoud van een hartslagmeter bij indoor fietsen.

Het onderhoud van de hartslagmeter als je hem vaak gebruikt bij het indoor fietsen vraagt wat meer aandacht. Opbouw van zweet en zout op de band kan het vermogen van de hartslagmeter om nauwkeurige gegevens te rapporteren negatief beïnvloeden en zweten, ondanks een ventilator, doe je nu net meer bij het indoor fietsen.

Na elk gebruik kun je de band na verwijderen van de unit on stromend water afspoelen. Je mag hierbij een zachte zeep gebruiken. Vaatwasmiddel is ideaal. Gebruik maar een beetje product.
De unit kan je met een vochtige doek poetsen. Besteed extra aandacht aan de contactpunten met de band. Hier kan zich zweet ophopen en dit tast de contactpunten aan door het aanwezige zout.

De meeste soepele hartslagbanden mogen ook gewassen worden in de wasmachine. Kijk na of dit bij jouw type band ook mag. Verwijder altijd eerst de unit van de band en volg de instructie betreffende de temperatuur. Droog de band niet in een wasdroger. Na een zevental keer gebruik kun je de band best eens mee in de machine stoppen.

Hartslagmeter waarvan de unit niet kan worden verwijderd mogen niet in de wasmachine. Was deze met de hand.

Raadpleeg wel altijd eerst de instructies van de producent van je hartslagband voor je deze wast.

Moet je een hartslagmeter hebben om indoor te fietsen?

Het korte antwoord is nee. Je hebt geen hartslagmeter nodig om indoor te fietsen. Zelf al wil je trainingen afwerken dan heb je nog geen hartslagmeter nodig. Bij de meeste apps is alles gebaseerd op vermogen en is een hartslagmeter niet nodig.

Een hartslagmeter kan je wel nog altijd extra informatie bezorgen als je dit zou willen en vaak heb je al de gewoonte van tijdens je ritten buiten een hartslagmeter te dragen. Je hebt bij benadering een vergelijkingspunt met het binnen fietsen. Een vermogensmeter zullen veel fietsers nog niet hebben, maar een hartslagmeter wel. Je kunt zo een beetje inschatten hoe intensief je aan het rijden bent.

Als je graag wil deelnemen aan wedstrijden heb je wel een hartslagmeter nodig. Heel veel organisatoren van wedstrijden vragen een gekoppelde hartslagsensor om deel te nemen en opgenomen te worden in de uitslag.

Welk type hartslagmeter kopen.

Het type hartslagmeter dat geschikt is voor je hangt af van het gebruik. Heb je alleen maar nood aan gemiddelde waarden van een fietstocht indoor of buiten dan is sporthorloge of activity tracker meer dan voldoende. Je moet wel aandacht hebben bij je keuze dat het toestel kan verbonden worden met de app of fietscomputer.

Voor meer intensive trainingen met wisselende harslagen moet je in de richting van een armband of borstband kijken. De borstband zal de meest accurate gegevens registreren. Een goede armband moet niet veel onderdoen voor de borstband op dit vlak en wordt vaak als minder storend ervaren.

Inhoud

Delen via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *