virtueelfietsen.be

Alles over indoor fietsen. 

GoldenCheetah

Inhoud

Delen via:

Wat is GoldenCheetah?

GoldenCheetah is een beetje een buitenbeentje tussen de fietstrainer apps. Strikt genomen is het ook geen fietstrainer app, maar een tool om gegevens van een atleet te analyseren. Het heeft alles wat je kunt verlangen van analysesoftware voor atleten en ook fietsers.

De ontwikkeling is gestart door een atleet die zelf nood had aan een analysepakket om de data van trainingen en wedstrijden te bekijken. Ondertussen hebben heel veel verschillende ontwikkelaars een bijdrage geleverd aan GoldenCheetah.

GoldenCheetah is open source en dus ook volledig gratis en te gebruiken door meer dan één gebruiker. Out of the Box wordt de data alleen lokaal bewaard en bevat het ook geen trainingen om uit te voeren. Omdat het open source is zijn voor veel van deze zaken wel oplossingen te vinden die je kan toepassen. Het vraagt wel meer computerkennis om van deze gebruik te kunnen maken.

Enkele kenmerken.

beschikbaar voor Windows, MacOS, Linux
Link naar de app: Link
Gratis testperiode: NVT
Gratis te gebruiken: volledig gratis
Verbinden: ANT+, Bleutooth
Welke fietstrainers zijn ondersteund: Link
Mogelijkheden: trainingschema's, eigen trainingsschema's
Is er een familieaccount beschikbaar? NVT
Wat kost het: 0,00 euro

Wat heb je nodig voor GoldenCheetah?

Om te kunnen indoor fietsen met GoldenCheetah heb je in de eerste plaats een fietstrainer en fiets nodig. Dit is bij voorkeur een smart fietstrainer, maar een basis fietstrainer met snelheidsmeter of vermogensmeter kan ook gebruikt worden. De weerstand kan dan wel niet worden aangepast door GoldenCheetah. Er zijn al instellingen voorzien voor een heel aantal basis fiestrainers.

Het oude systeem van Tacx waarmee de Fortius en de iMagic werken worden ook ondersteund. Met dit type van oudere systemen kan het wel meer een opgave zijn om alles aan het werk te krijgen. Je moet de nodige driver voor de besturing van dit soort trainers ter beschikking hebben. Een moderne trainer verbinden met GoldenCheetah verloopt vlot.

Naast fietstrainers kun je ook een ergometer van Kettler, ergofit of Daum gebruiken.

Meer gedetaileerde info over verbinden van fietstrainers en sensoren kun je vinden op GitHub via deze link.

App is beschikbaar voor Windows, MacOS, Linux
Verbinden kan via ANT+, Bleutooth
Lijst ondersteunde fietstrainers en andere sensoren: Link
Link naar de website van de fietstrainer app: Link

Wat is er mogelijk met GoldenCheetah?

Ondanks dat GoldenCheetah analysesoftware is voor sporter kun je het ook gebruiken om indoor je trainingen af te werken. Alles is beschikbaar om gestructureerde trainingen af te werken.

Een atleet aanmaken in GoldenCheetah.

Na het installeren van GoldenCheetah kun je het programma opstarten en zul je gevraagd worden een atleet aan te maken. Op een installatie kun je dus perfect met meerdere mensen samenwerken. Enkele gegevens moeten opgegeven worden zoals gewicht, maximale hartslag, FTP. Deze gegevens kun je later nog aanpassen wanneer nodig. Je atleet is nu aangemaakt en in een volgende stap kun je al uitgevoerde activiteiten toevoegen als je dit wenst. Dit is mogelijk door een toestel aan te koppelen, een bestand te importeren of te koppelen met een account van Strava of andere.

Strava koppelen met GoldenCheetah.

Je kunt de activiteiten die geregistreerd zijn perfect laten synchroniseren met GoldenCheetah. Na het maken van de koppeling zal GoldenCheetah elke keer dat het opgestart wordt synchroniseren met strava.

Het synchroniseren stel je in onder "deel" en "cloud account toevoegen". Naas Strava zijn er nog andere mogelijkheden om te synchroniseren. Kies in dit geval strava en je zult gevraagd worden om GoldenCheetah toegang te verlenen tot je account van Strava. Na inloggen en het verlenen van toegang kun je synchroniseren. Het is mogelijk van een datum te bepalen vanaf wanneer je wil synchroniseren. 

Zelf een training maken.

Bij het opstarten is GoldenCheetah een lege doos waar je zelf de trainingen moet aan toevoegen. Een manier is het zelf maken van een training. Onder "tools" en "training creëren" vind je die optie. Er is een keuze tussen absolute wattages, % van je FTP, hellingspercentages of importeren vanuit de geselecteerde rit.  na de keuze opent er een venster waarin je de training kan maken.

Toevoegen van een interval kun je onderaan vinden. Het ingeven moet door de duur en het gewenste vermogen of bij hellingspercentage de afstand voor het interval in te geven. Je kunt het aantal intervallen maken die nodig zijn en rechts krijg je een overzicht van de hele training. 

Je kunt ook in het trainingsvenster zelf een training maken. Dit vind je onder train. Het invoegen van de intervallen doe je door te klikken in de centrale grafiek. Op die manier kun je de verschillende blokken aan te maken en uiteindelijk tot een training te komen. Als je een vooropgesteld schema hebt met % of absolute waarden dan is het ingeven via "training creëren" eenvoudiger. Via training heb je wel meer mogelijkheden om bijvoorbeeld een geleidelijke toename van vermogen te programmeren in de training.

Een training downloaden of importeren.

Geen zin om dit te doen dan kun je nog een training zoeken in ErgDb om te downloaden. Dit is wel geen eenvoudige opgave omdat het aanbod uitgebreid is en de details niet te raadplegen zijn voor het downloaden.

GoldenCheetah ondersteund ook verschillende bestandstypen van trainingen. Zo wordt het ZWO-bestandstype dat Zwift gebruikt ook ondersteund. In theorie kun je dus trainingen van Zwift importeren in GoldenCheetah.

Met Today's Plan kun je een verbinding maken om de trainingen die daar gepland zijn in GoldenCheetah uit te voeren.

Meer details over de werking.

Meer info over de werking van de fietstrainer apps? Artikelen geschreven na eigen ervaringen met de werking van de apps. Overzicht van alle apps in een lijst die gefilterd kan worden per app en/of op bepaalde functies
Werking van de apps

Extra's in GoldenCheetah?

Video kijken tijdens het rijden.

De eenvoudigste manier is een video te koppelen en deze te bekijken terwijl je traint. Dit kan een route zijn en deze al dan samen met je rit lopen. De snelheid van de beelden zal niet worden aangepast aan de snelheid waarmee je fietst. Het is ook mogelijk om een video te koppelen aan de snelheid waarmee je fietst. Je kunt deze zelf maken als je een rit hebt opgenomen met een actioncam en een gps-bestand hebt van de rit. Het vraagt wat werk en opzoekingswerk om alles correct uit te voeren, maar je hebt dan wel een volledig gratis programma met deze mogelijkheden.

Naast enkele websites die tegen betaling films aanbiedt die je ook in GoldenCheetah kunnen worden gebruikt is er ook een alternatief waar er gratis ritten zijn te downloaden. Het is een al wat oudere website en is in enkele jaren niet meer aangepast, maar er zijn een twintigtal video's gratis te downloaden.

Een rit herbeleven zonder beelden.

Zonder beelden kun je ook elk gereden rit herbeleven in GoldenCheetha. Je maakt dan een training aan op basis van hellingspercentage. De eenvoudigste manier is de activiteit te selecteren in activiteiten al opgenomen in GoldenCheetah en dan via "training creëren" een nieuwe training aan te maken op basis van de rit. Je kunt het maximale hellingspercentage wijzigen en de lengte van de segmenten. Standaard staan deze op 500 meter wat redelijk lang is en al zeker in beklimmingen. Pas dit aan naar de gewenste lengte. Alternatief kun je ook een rit importeren via Tools.

De kwaliteit van de training is afhankelijk van de juistheid van het bestand. Een gpx-bestand kan redelijke sprongen maken in stijgingspercentages. Dit kun je verbeteren door de functie "fix hoogtefouten..." te gebruiken onder bewerken. de rit moet dan al wel in je activiteieten zijn opgenomen in GoldenCheetah.

Wat kost GoldenCheetah?

Goldencheetah is open source en gratis te gebruiken. Er zijn geen beperkingen in gebruik of het aantal gebruiker.

Prijs: 0,00 euro
Gratis testperiode: NVT
Familieaccount: NVT
Na testperiode gratis (gedeeltelijk) te gebruiken? volledig gratis

Conclusie

GoldenCheetah is een buitenbeentje onder de fietstrainer apps. Het is ook een lege doos die je zelf moet vullen met de trainingen die je wil uitvoeren. Er zijn wel voldoende hulpmiddelen om deze van andere platformen te importeren of zelf aan te maken. De trainingen zelf vertoont niet veel verschillen met andere platformen. Het principe van de training is voor alle platformen hetzelfde. Het grote verschil zit hem in de visuele stimulatie die een programma zoals Zwift of RGT wel biedt en het ontbreken van het sociale karakter, wedstrijden en groepsritten. Dit is dan ook niet waar GoldenCheetah om draait.

De visuele stimulatie kun je in GoldenCheetah ook hebben door video's te gebruiken tijdens het trainen. Deze zul je dan zelf moeten ontwikkelen of naar gratis exemplaren zoeken op het internet.

Waar GoldenCheetah veel beter is dan alle andere apps is het analyseren van data. GoldenCheetah is dan ook ontwikkeld naar aanleiding van de nood naar goede analytische software voor sporters. De mogelijkheden zijn uitgebreid en vraagt wat studeerwerk om je weg erin te vinden. Dit is ook niet iets aan wat elke fietser nood heeft.

GoldenCheetah is zeker niet voor iemand die een pakket wil dat out of the box kan gebruikt worden. Heb je wel zin om je weg in het programma te zoeken dan kun je GoldenCheetah zeker proberen. Weet wel dat je geen wedstrijden en groepsritten kunt rijden in GoldenCheetah. Het is een eenzaam gebeuren op GoldenCheetah, maar gratis dus testen kost je niets en je kunt het perfect blijven gebruiken naast een betalende app zonder dat het je een euro zal kosten.

GoldenCheetah in beeld.

Editor om eigen training te maken

real Life Video in GoldenCheetah

Hoogtemeters verbeteren

GoldenCheetah in beeld - afbeeldingen.

Delen via:

Inhoud

Fietstrainers en GoldenCheetah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *