virtueelfietsen.be

Alles over indoor fietsen. 

WK Esports wielrennen 2022

Delen via:

Net als vorig jaar is weer een WK Esports wielrennen georganiseerd in 2022. Net als vorig jaar zal dit doorgaan in de online fietstrainer platform Zwift. De UCI en Zwift hebben elkaar gevonden in de Esports. De UCI heeft zelfs een heus reglement voor Esports.

Waar en wanneer gaat dit WK door?

Het WK zal gereden worden in het New York van Zwift op 26 februari. Als route is er voor de Knickerbocker gekozen. Een route van 22,5 km lang met 346 hoogtemeters. De volledige wedstrijd is 54,9 km met meer dan 944 hoogtemeters. Zwift heeft een futuristisch New York gecreëerd waar de wegen letterlijk hoog tussen de gebouwen lopen. In dit New York van de toekomst zal de twee officiële Wereldkamioen Esports wielrennen worden bekroond.

Route WK Esports wielrennen 2022 in Zwift
Route WK Esports wielrennen 2022 in Zwift

Deelnemers en materiaal in 2022.

Het deelnemers veld bevat minder bekende namen dan vorig jaar. Het is vorig jaar gebleken dat je geen gekende naam moet zijn om dit type wedstrijd te winnen. Je moet de juiste kwaliteiten hebben om een virtuele wedstrijd tot een goed einde te brengen. Het ontbreken van meer grote namen uit het wegrennen zal ook met het moment waarop de race gereden wordt te maken hebben. Vorig jaar vond het WK in de maand december plaats. Op dit moment van het jaar zijn veel wegwielrenners al volop actief in wedstrijden of zijn in volle voorbereiding.
De deelnemers hebben zich moeten kwalificeren via wedstrijden of zijn uitgenodigd voor de wedstrijd.

De volledige deelnemerslijst kun je vinden op de website van Zwift.

Vorig jaar werd het WK gereden met behulp van de Tacx Neo 2T. Dit jaar is Wahoo één van de partners van dit WK en zal het WK gereden worden op een Wahoo KICKR versie 5.
Shimano is ook een partner en zal de nieuwe Shimano Dura-Ace R9200 groupset ter beschikking stellen. Het is niet duidelijk of elke deelnemer met deze groupset zal rijden tijdens het WK.

Rij zelf de route in Zwift.

De route is altijd beschikbaar in Zwift. New York moet dan wel een van de kaarten zijn die open staan. Is dit niet het geval dan is er een tool van ZwiftHacks waarmee je toch nog de route kunt rijden. Deze tool kun je hier vinden.

Zwift organiseert ook enkele groepsritten ter gelegenheid van het WK. Deze starten op 15 februari en zijn dagelijks beschikbaar. De juiste data en uren kun je vinden in de kalender van Zwift.

Nieuw dit jaar is dat je de route ook kan rijden tijdens de wedstrijd. Zorg dat je een tweede scherm ter beschikking hebt om de wedstrijd te streamen terwijl je ook actief bent op dezelfde route. Je rijdt dus niet met de profs maar alleen op dezelfde route.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Zwift? Start dan met ons artikel over Zwift en ontdek alle mogelijkheden.

WK Esports wielrennen 2022 in New York van Zwift
WK Esports wielrennen 2022 in New York van Zwift

Hoe was het in 2021.

In december 2020 was het geen wielrenner die zich als eerste officiële wereldkampioen wist te kronen. De roeier Jason Osborn was alle wielrenners te snel af. Bij de vrouwen ging de tittel naar Ashleigh Moolman-Pasio. Er werd toen een route afgewerkt in Watopia. Eerste Belg was Lionel Vujasin op een zevende plaats. Nederlanders stond er niet aan de start.

Deelnemers voor België in 2022 aan het WK Esports wielrennen.

België vaardigt zowel bij de mannen als vrouwen 5 deelnemers af. Jens Schuermans en Githa Michiels zijn de bekendste namen onder de deelnemers. Geen Lennert Teugels (kersverse Belgisch kampioen Esports) of Lionel Vujasin aan de start.

Elite vrouwen:

 • Bonnie DELANOTE
 • Githa MICHIELS
 • Sarah TEN HARTOG
 • Amelia VAN HOVE
 • Eleanor WISEMAN

Elite mannen:

 • Matthias DEROOSE
 • Fabian D’EVOLA
 • Jasper PARIDAENS
 • Kjell POWER
 • Jens SCHUERMANS

Deelnemers voor Nederland 2022 aan het WK Esports wielrennen.

Terwijl Nederland in 2020 geen deelnemers aan de start hadden hebben ze dit jaar vijf deelnemers bij de vrouwen en vier bij de mannen die een gooi willen wagen naar eeuwige roem in het online wielrennen.

Elite vrouwen:

 • Loes DE GEEST
 • Linda KLEIN
 • Joanie RIETSMA
 • Maaike VAN DER PLAS
 • Maud OUDEMAN

Elite mannen:

 • Etienne VAN EMPEL
 • Tim VAN DIEMEN
 • Antonie VAN NOPPEN
 • Rick OTTEMA

Heb je opmerkingen of suggesties?

Jouw ervaringen met indoor fietsen kunnen een schat aan kennis voor onze lezers zijn. Jouw inbreng is niet alleen waardevol voor jou, maar ook voor de gehele indoor fietsgemeenschap. Een kleine tip of observatie van jou kan een groot verschil maken voor een ander. We nodigen je van harte uit om jouw gedachten en ervaringen te delen. Samen maken we deze community sterker en informatiever. Bedankt voor je bijdrage!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen via:

Table of Contents

Table of Contents