virtueelfietsen.be

Alles over indoor fietsen. 

Trainingsband voor indoor fietsen.

Een trainingsband voor indoor fietsen heb je alleen nodig als je een weel-on fietstrainer hebt. Het is ook geen vereiste om een weel-on fietstrainer te kunnen gebruiken. Een indoor trainingsband heeft wel een paar voordelen ten opzicht van een gewone band.

Inhoud

Delen via:

Waarom een trainingsband voor indoor fietsen gebruiken?

De banden zijn speciaal gemaakt voor het indoor fietsen op een weel-on fietstrainer. Gewone banden om buiten te rijden zijn gemaakt op of asfalt te rijden en niet op een metalen ondergrond. De rol waarop het wiel draait is bij weel-on trainers gemaakt van metaal of een laag metaal over kunststof. Een gewone band zal hier minder grip op hebben. Een indoor trainingsband heeft geen profiel en de samenstelling van de band is anders waardoor hij meer grip heeft op het metaal.

Hij is ook beter bestand tegen hogere temperaturen. De temperatuur van de band kan oplopen tijdens het fietsen op een weel-on fietstrainer. Een gewone band zal dan sneller slijten. Je kunt dit zien door de kleine rubberdeeltjes die je achter de trainer kan vinden.

Een specifieke band gebruiken voor het indoor fietsen voorkomt ook dat de rol op je weel-on trainer beschadigd raakt door vuildeeltjes die in je band zitten na het buiten rijden.

De trainingsbanden hebben meestal een blauwe of rode kleur zodat ze goed te onderscheiden zijn van een gewone band. Als je de twee typen banden nast elkaar ziet, kun je je ook niet vergissen welke de indoor trainingsband is. Deze zijn stijver en voelen compacter aan.

Tacx Flow Smart T2240 in actie

Een extra achterwiel voorzien.

Als je een trainingsband voor indoor fietsen wil gebruiken, kan het handig zijn een extra achterwiel en cassette te voorzien. Je moet dan niet elke keer de band vervangen op het wiel, maar vervangt gewoon het achterwiel van je fiets. Dit is natuurlijk een extra kostenpost of je moest nog ergens een extra wiel hebben liggen. Het heeft ook alleen nut als je binnen en buiten rijden afwisselt. Rij je in de winter uitsluitend binnen dan moet dit niet echt een probleem zijn.

Als je nog geen fietstrainer hebt is het misschien beter je budget iets te verhogen en een direct drive fietstrainer te kopen. Je hebt dan geen extra achterwiel nodig en algemeen genomen geven direct drive trainers een betere fietservaring.

Wahoo KICKR Snap detail

Ervaring met indoor trainingsbanden.

Ik heb lang weel-on trainers gebruikt en de slijtage van normale banden neemt zeker toe bij gebruik op de fietstrainer. Het is wel niet zo dat ik uitsluitend traningsbanden gebruikt heb op een weel-on trainer. Ik heb ook altijd een fiets gehad die uitsluiten op de fietstrainer werd gebruikt. Het was altijd mijn voorgaande fiets. Wisselen van banden was geen dus probleem.

Als ik een trainingsband beschikbaar had, gebruikte ik die, maar ik heb ook oudere fietsbanden gebruikt die ik nog had liggen. De slijtage van de band is dan duidelijk grote. Dat was goed te zien achter de fietstrainer waar het rubber terecht kwam tegen de muur.

Het is wel van belang een band met zo weinig mogelijk profiel te gebruiken en dan vooral voor geluidsoverlast.

Het gebruik van een trainingsband is zeker geen noodzaak, maar voor een fiets waar je ook buiten mee rijdt, zou ik het zeker overwegen. Zorg dan voor een extra wiel waarop je de trainingsband kan monteren. Zo voorkom je sneller lek te rijden buiten en het beschadigen van de rol op de trainer met kleine vuildeeltjes die je altijd wel in je band hebt zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen via:

Inhoud