Alles over indoor fietsen.
De Wahoo KICKR Bike is is geen smarttrainer maar een smart bike. Het is de fietstrainer inclusief de fiets. Je moet dus geen fiets meer monteren op de fietstrainer. De KICKR BIKE is interactief en kan probleemloos communiceren met je favoriete fietstraining app.
Met een maximaal vermogen van 2200 watt en een maximaal hellingspercentage van 20% kun je bijna alle situaties simuleren in je woonkamer. Je krijgt er dan nog een nauwkeurigheid van 1% bovenop.
Schakelen doe je net al op een echte racefiets met de mogelijkheid om zowat alle factoren in te stellen. Van de tandwielverhoudingen tot het simuleren van het schakelen van SRAM, Shimano en Campagnolo. Je kunt de Smart Bike ook instellen net zoals je echte fiets.
De KICKR bike is compatibel met alle apps die je kan vinden om indoor te fietsen. Apps zoals Zwift vormen geen probleem en zijn zonder moeite te verbinden met de KICKR Bike. Een fiets heb je niet nodig en daar moet je je dus geen zorgen over maken.
De simulatie van het fietsen komt in de buurt van het buiten fietsen. De Wahoo KICKR Bike maakt ook gebruik van een 6 kg vliegwiel + motor. Deze samenwerking zorgt voor een realistisch fietsgevoel. Net als bij de Tacx Neo 2T en Neo Bike kan de KICKR Bike afdalingen simuleren. De motor zorgt dan voor de nodige snelheid.
Schakelen met de KICKR Bike gebeurt net zoals op je gewone racefiets. Je kan instellen welke groepset je wenst te gebruiken. Het instellen doe je via een app van Wahoo. Je hebt keuzes tussen elektronische groep van Shimano, SRAM of Campagnolo. Niet alleen de groep, maar de beschikbare tandwielen zijn ook volledig in te stellen. Je hebt de volledige keuze met welke versnellingen je wil rijden en hoe ze geschakeld worden en je kunt de KICKR Bike instellen dat hij een perfecte replica is van je fiets voor buiten.
De KICKR Bike kun je perfect instellen naar je wensen zodat hij dezelfde afstelling heeft als je normale fiets. Het zadel kan hoger of lager en voor- en achteruit worden verlaatst net als het stuur. Wahoo voorziet ook een app om je bij te staan de KICKR Bike naar je noden af te stellen. Als je al een perfect afgestelde wegfiets hebt, kun je de maten overnemen naar de Wahoo.
Om de juiste lengte van de crank te hebben zijn er 5 keuzes om je pedalen te bevestigen. Elk stemt overeen met een bepaalde cranklengte gaande van 165 mm tot 175 mm.
Naast het simuleren van de weerstand die je voelt bij het klimmen of dalen zal de KICKR Bike ook achter- of vooruit kantelen om het gevoel van klimmen en dalen te simuleren. Hij heeft een ingebouwde Wahoo Climb met als groot verschil dat het draaipunt van de KICKR Bike onder je licht en niet voor je zoals bij de Wahoo Climb. Dit draaipunt onder je maakt het nog meer realistisch.
Je kunt de Wahoo KICKR Bike met zowat alle apps verbinden die op de markt zijn te vinden. Wil je Zwift gebruiken met al zijn mogelijkheden zoals groepsritten, trainingen en wedstrijden dan vormt dit geen probleem. Heb je meer interesse in echt gestructureerde trainingen dan zijn er andere meer geschikte apps op de markt die je hierin kunnen bijstaan.
Het is ook niet te verbazen dat de Wahoo KICKR met alle gangbare apps kan samenwerken. Ze hebben elkaar nodig. Wie een Wahoo KICKR Bike aankoopt zal ook wel investeren in een app en dat weten de fabrikanten van smart bikes en de makers van de fietstrainerapps maar al te goed.
Dit stukje is eigenlijk overbodig om te vermelden. Een Smart Bike in deze prijsklasse moet je gewoon alle mogelijkheden geven van het indoor fietsen. De Wahoo KICKR Bike heeft alles om je indoor fietservaring nog beter te maken.
De KICKR Bike is het neusje van de zalm en je kunt niet mis gaan met eentje aan te kopen, maar er is de prijs natuurlijk. Je moet al heel veel indoor fietsen om dat bedrag te willen uitgeven aan een indoor fiets. Je krijgt er natuurlijk een fietstrainer en een fiets voor in de plaats die volledig in te stellen is zoals je wil.
De KICKR Bike is al even op de markt en de kinderziektes zijn ondertussen wel weggewerkt. Dit maakt het wel een veilige aankoop.
Op dit moment niet. Ik heb een Tacx Neo 2T die ik gebruik met mijn oude wegfiets. Een Cannondale Supersix Evo uit 2015. Deze combinatie doet het perfect voor mij. Zolang er een fiets beschikbaar is naast de fiets die ik gebruik om buiten te rijden, koop ik geen Smart Bike aan. Komt er ooit een moment waarop er geen fiets beschikbaar is om indoor te rijden dan zal ik de aankoop van een Smart Bike zeker overwegen. Het aantal uren dat ik indoor rij zou een aankoop wel verantwoorden.
Is de verleider er om toch eentje te willen? Ja, natuurlijk maar de kostprijs is te hoog om hieraan toe te geven.