virtueelfietsen.be

Alles over indoor fietsen. 

Hoe kies je een cassette voor je direct drive trainer?

Delen via:

Een direct drive trainer is een soort indoor trainer waarbij je je achterwiel moet verwijderen om je fiets rechtstreeks op de cassette van de fietstrainer te installeren. In plaats van op het wiel te worden gemonteerd, wordt de cassette op de trainer bevestigd. Een cassette is de set tandwielen waarop je ketting op en neer beweegt. Hoe kies je een cassette.

Veel direct drive trainers worden geleverd zonder cassette, of met een cassette die misschien niet compatibel is met je fiets. Daarom moet je ervoor zorgen dat je de juiste cassette hebt en weet hoe je deze op je nieuwe direct drive trainer moet installeren.

Hoe vind je de juiste cassette voor je trainer?

Om de juiste cassette te vinden, moet je twee dingen bepalen:

  • Het aantal versnellingen op je cassette
  • De cassetteverhouding

Om het aantal versnellingen te vinden, tel je gewoon het aantal tandwielen op je cassette. In dit geval zijn we alleen geïnteresseerd in het aantal achterste versnellingen, wat meestal tussen 7 en 12 ligt. We hoeven niet te weten hoeveel versnellingen er op je crankstel (1, 2 of 3) of het totale aantal versnellingen (bijv. 21 versnellingen, etc.) zitten.

Vervolgens is er de cassetteverhouding. Dit is het aantal tanden op zowel het kleinste als het grootste tandwiel van de cassette. Op de meeste moderne cassettes staat dit nummer rechtstreeks op het tandwiel zelf ingeslagen. Je kunt ook het aantal tanden tellen om zeker te zijn. Als het kleinste tandwiel op de cassette 11 tanden heeft en het grootste 28, heeft de cassette een verhouding van 11-28.

In de meeste gevallen is het belangrijk om dezelfde of de dichtstbijzijnde verhouding mogelijk te vinden, omdat er anders compatibiliteitsproblemen kunnen ontstaan met de derailleur. Als de cassette die bij je trainer wordt geleverd niet compatibel is met je fiets, of als je gewoon een nieuwe cassette nodig hebt, kun je onze ruime selectie cassettes bekijken.

Wat heb je nodig om je cassette te installeren?

Als je een trainer bestelt, kun je soms vragen om de cassette te laten installeren voordat hij wordt verzonden/opgehaald. Dit is echter niet altijd het geval en dan zul je de cassette zelf moeten installeren. Om dit te doen heb je een cassettesluitringgereedschap en een kettingzweepgereedschap nodig.

Hoe kies je een cassette van hetzelfde of een ander merk?

De meeste cassettes en vrijloopnaven op de markt zijn compatibel met Shimano of Sram. Dit betekent dat je een cassette van het ene merk kunt gebruiken met een vrijloopnaaf van het andere merk, zolang ze hetzelfde aantal versnellingen hebben. Bijvoorbeeld, je kunt een Shimano 11-speed cassette gebruiken met een Sram 11-speed vrijloopnaaf, of omgekeerd.

Hoe kies je een cassette voor je direct drive trainer
Hoe kies je een cassette voor je direct drive trainer

Er zijn echter enkele uitzonderingen en nuances die je moet weten:

  • Campagnolo cassettes zijn alleen compatibel met Campagnolo vrijloopnaven. Ze hebben verschillende splines (inkepingen) die niet passen op Shimano of Sram vrijloopnaven. Als je een Campagnolo cassette wilt gebruiken, heb je een Campagnolo vrijloopnaaf nodig.
  • Sram XD cassettes zijn alleen compatibel met Sram XD vrijloopnaven. Ze hebben een andere vorm en een kleiner tandwiel (10T) dan de standaard Shimano of Sram cassettes. Als je een Sram XD cassette wilt gebruiken, heb je een Sram XD vrijloopnaaf nodig.
  • Shimano MicroSpline cassettes zijn alleen compatibel met Shimano MicroSpline vrijloopnaven. Ze hebben ook een andere vorm en een kleiner tandwiel (10T) dan de standaard Shimano of Sram cassettes. Ze zijn ontworpen voor Shimano 12-speed mountainbike groepsets. Als je een Shimano MicroSpline cassette wilt gebruiken, heb je een Shimano MicroSpline vrijloopnaaf nodig.
  • Mavic heeft zijn eigen versie van de Shimano HG vrijloopnaaf, die compatibel is met Shimano en Sram HG cassettes, maar verschillende spacers vereist. Als je een Mavic HG vrijloopnaaf hebt, moet je de juiste spacers gebruiken afhankelijk van het aantal versnellingen en het merk van je cassette.

Hier is een tabel die de compatibiliteit tussen de verschillende cassettes en vrijloopnaven laat zien:

CassetteVrijloopnaafSpacer nodig?
Shimano HG 8-10 speedShimano HG 8-10 speedNee
Shimano HG 11 speedShimano HG 8-10 speedJa (1.85mm)
Sram HG 8-10 speedShimano HG 8-10 speedNee
Sram HG 11 speedShimano HG 8-10 speedNee
Campagnolo 8-12 speedCampagnolo 8-12 speedNee
Sram XD 11-12 speedSram XD 11-12 speedNee
Shimano MicroSpline 12 speedShimano MicroSpline 12 speedNee
Mavic HG 8-11 speedMavic HG 8-11 speedNee
Shimano HG 8-10 speedMavic HG 8-11 speedJa (1.75mm)
Shimano HG 11 speedMavic HG 8-11 speedJa (1mm + 1.75mm)
Sram HG 8-10 speedMavic HG 8-11 speedJa (1.75mm)
Sram HG 11 speedMavic HG 8-11 speedNee

Hoe installeer je een cassette op je trainer?

Schuif eerst de tandwielen één voor één op de vrijloopnaaf van de trainer en volg daarbij de groefpatronen zoals in de volgende afbeelding. Raadpleeg de handleiding die bij je specifieke cassette wordt geleverd om zeker te zijn.

Plaats vervolgens de schroefbare sluitring met je vingers en draai een paar keer om ervoor te zorgen dat de schroefdraden goed zijn aangegrepen. Gebruik de kettingzweep om te voorkomen dat de cassette draait, plaats het cassettesluitringgereedschap in de sluitring en draai zo hard mogelijk aan. Dit zou u dicht bij de voorgeschreven 40nm spanning moeten brengen die nodig is voor cassettes, en zal voldoende zijn voor normaal gebruik.

Hoe installeer je een cassette op je trainer?

Heb je opmerkingen of suggesties?

Jouw ervaringen met indoor fietsen kunnen een schat aan kennis voor onze lezers zijn. Jouw inbreng is niet alleen waardevol voor jou, maar ook voor de gehele indoor fietsgemeenschap. Een kleine tip of observatie van jou kan een groot verschil maken voor een ander. We nodigen je van harte uit om jouw gedachten en ervaringen te delen. Samen maken we deze community sterker en informatiever. Bedankt voor je bijdrage!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen via:

Table of Contents

Table of Contents

Partnerlinks in dit artikel