virtueelfietsen.be

Alles over indoor fietsen. 

Elite DIRETO XR

Inhoud

Delen via:

De Elite DIRETO XR in het kort.

De Elite DIRETO XR is de opvolger van de DIRETO X. Zoals dat gaat bij het uitbrengen van een nieuw model kan de DIRTO XR betere prestaties voorleggen. Hij heeft nu een maximaal vermogen van  2300 watt en kan hellingen simuleren tot 24%. Deze cijfers zeggen iets, maar zeker niet alles. Elite heeft de nieuwste DIRETO ook een stuk stiller gemaakt. Hij behoort niet tot de stilste trainers op de markt, maar je ventilator zal meer geluid produceren dan deze fietstrainer.

De DIRETO XR komt met een voorgemonteerde 11-speed cassette uit de Shimano 105 serie. Handig om snel te kunnen starten of als je niet zeker bent hoe een cassette te monteren of demonteren.

Prestaties van de Elite DIRETO XR in het kort.

Maximaal vermogen: 2300 watt
Maximale hellingsgraad: 24%
Nauwkeurigheid: 2%

Welke fiets kan je gebruiken?

Alle fietsen met een as van 130 en 135 mm x 5 mm en 142 mm x 12 mm zijn te gebruiken op de DIRETO XR. Andere assen kunnen ook gebruikt worden, maar daarvoor moet afzonderlijk een adapter worden aangekocht. Deze zijn te verkrijgen voor 135 mm x 10 en 12 mm en voor een 148 mm x 12 mm. Met deze adapters is de DIRETO XR met bijna alle fietsen te gebruiken.

Zowat elke type cassette van een hedendaagse fiets kan gemonteerd worden op de DIRETO XR. Hij komt met een voorgemonteerde 11-speed cassette van Shimano uit de 105 serie. Op de Freehub Body kan cassettes van Shimano en SRAM van 9- tot 11-speed monteren. Wil je Campagnolo of een 12-speed dan zul je de body moeten vervangen. Mits deze kleine aanpassingen heb je een fietstrainer die compatibel is met veel fietsen.

geschikte assen: 130 x 5 mm, 135 x 5 mm, 142 x 12 mm assen
Welke cassette zijn compatibel: Shimano en SRAM 9-10 en 11-speed. 11-speed Shimano voorgemonteerd.
geschikt voor 29": ja
Elite DIRETO XR in actie

Meer fietstrainers.

De mogelijkheden van de Elite DIRETO XR.

De Elite DIRETO XR is een alternatief voor de duurdere trainers van Tacx (Garmin) en Wahoo. De prestaties van de DIRETO XR moeten nauwelijks onderdoen voor deze toppers en waarin hij dan toch moet onderdoen is misschien niet belangrijk voor je.

Maximaal vermogen van DIRETO XR.

Het maximaal vermogen van de DIRETO XR wordt aangegeven als 2300 watt bij 40 km/h en 1100 watt bij 20 km/h. Bij hogere snelheden kan hij nog meer vermogen leveren, maar waar zitten de wielrenners die meer dan 2300 watt kunnen leveren? Ik ga er gemakshalve vanuit dat je geen profrenner bent als je dit leest en dan is de Elite DIRETO XR een fietstrainer waar je de limieten niet van zal bereiken.

Als je een uitgebreide analyse wil van het maximale vermogen en hoe snel de DIRETO XR reageert bij versnellingen en afremmen dan kun je dit vinden in de media die onderaan dit artikel te vinden zijn.

Weggevoel van DIRETO XR.

Onder het weggevoel verstaan we of de fietstrainer de realiteit van het op de weg fietsen kan benaderen. Bij vroegere fietstrainers was dit vaak een probleem. Hedendaagse Direct Drive fietstrainers presteren hierin een pak beter. Zo ook de DIRETO XR. het weggevoel of fietsgevoel is goed, op het niveau wat je van zijn prijs kan en mag verwachten. De duurdere trainers zullen een nog meer realistisch gevoel geven, maar de DIRETO moet niet veel onder doen op dit vlak.

Nauwkeurigheid van de Elite DIRETO XR.

Elite geeft aan de fietstrainer 1,5% nauwkeurig is in het vermogen dat hij registreert. Nauwkeurigheid is een van de meest uitgevoerde test van fietstrainers die je online kan vinden en voor de DIRETO XR vallen deze bijna allemaal binnen de marge van 1,5% nauwkeurig. Hier wordt dan wel vanuit gegaan dat de vermogensmeters (er wordt meestal getest tegen 2 verschillende vermogensmeters.) ook geen grote foutmarge hebben. Er is bij dit soort testen altijd wel een bedenking te maken, maar om een nauwkeurigheid van deze grootteorde te testen, lijkt me deze methode meer dan voldoende.
Is de nauwkeurigheid belangrijk? Dat hangt erg af van je verwachtingen. Wil je gestructureerd gaan trainen dan heeft deze wel zijn belang. Voor virtuele online wielerwedstrijden te rijden is de nauwkeurigheid ook een bepalende factor. Je wil graag strijden met gelijke wapens.

Verstelbare voetjes.

Verstelbare voetjes zijn misschien een detail, maar je zult maar een oneven ondergrond hebben waarop je de fietstrainer wil gebruiken. Met de verstelbare voetjes kun je er dan voor zorgen dat de fietstrainer toch stabiel staat. Niet is vervelender dan een fietstrainer die niet stevig op de grond staat. Je kunt dit ook al voor een deel opvangen door een trainermat te gebruiken onder de fietstrainer.

Verbinden met apps.

Het verbinden met een indoor fietsplatform zoals RGT, Zwift en andere is geen probleem. Hedendaagse fietstrainer zijn onder normale omstandigheden perfect te verbinden met de apps die op de markt zijn. Wie een smart fietstrainer koopt, zal vermoedelijk ook een app gaan gebruiken en daar hebben de producenten van fietstrainers en apps wel oren naar. Je mag er dus vanuit gaan dat het verbinden geen probleem zal vormen. Dit is niet anders met de DIRETO XR.

Opbergen.

De poten van de DIRETO XR kunnen ingeklapt worden wat hem relatief eenvoudig op de bergen maakt. Opgevouwen zijn de afmetingen van de DIRETO XR 650 x 300 x 550 mm.  Hij heeft ook een handvat om hem te dragen wat het zeulen met 16 kg misschien een beetje eenvoudiger maakt..

Wat zit in de doos?

  • Elite Direto XR
  • Voorgemonteerde Shimano 11-speed cassette.
  • Elite Travelblock voorwielsteun
  • Adapters voor 130 x 5 mm, 135 x 5 mm, 142 x 12 mm assen
  • Handleiding

Conclusie.

De Elite DIRETO XR velt net onder top fietstrainer zoals de Tacx NEO 2T en de Wahoo KICKR v5, maar heeft een goedkopere prijs. De DIRETO gaan vergelijken met deze trainers doet hem geen eer aan. De prestaties die mogelijk zijn op de DIRETO XR zijn meer dan voldoende voor de meeste fietsers. Hij zal de steilste hellingen in o.a. Zwift kunnen simuleren. De 16% richting Radio Tower op Watopia zul je dus ook voelen.

Gestructureerde trainingen vormen ook geen probleem en er zullen geen beperkingen zijn in het maximaal aantal watts dat je tijdens het trainen moet leveren. Voor de meer sportieve fietsers onder ons die zich willen voorbereiden op een uitdaging of wedstrijden is de Elite DIRETO XR ook een optie. Duurdere fietstrainers presteren wel beter in ERG-mode en vormen een beter alternatief als je veel gebruik wil maken van ERG-mode.

 

De Elite DIRETO XR in beeld.

Promovideo van Elite DIRETO XR

Beoordeling door DC Rainmaker

Beoordeling door GPLama

De Elite DIRETO XR in beeld - afbeeldingen.

Specificaties.

Merk: Elite
Type: DIRETO XR
Bestelcode:
Productiejaar: 2020
Adviesprijs: €839
Gewicht fietstrainer: 16 kg
Soort fietstrainer: smart fietstrainer
Aandrijving: direct drive
Hoe kan je verbinden: ANT+ en Bluetooth
Welke gegevens worden verzonden: snelheid, vermogen, omwentelingen
Maximaal vermogen: 2300 watt
Maximaal hellingspercentage: 24%
Nauwkeurigheid: 2%
Gewicht vliegwiel: 5 kg
Hoe kalibreren: spindown
te gebruiken 29" wielen: ja
Geschikte assen: 130 x 5 mm, 135 x 5 mm, 142 x 12 mm assen
Delen via:

Inhoud

Fietstrainer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *