virtueelfietsen.be

Alles over indoor fietsen. 

Vermogensanalyse met Golden Cheetah

Delen via:

Vermogensanalyse met Golden Cheetah is een manier om je fietsprestaties te meten, te verbeteren en te optimaliseren. Golden Cheetah is een gratis en open source software die je kunt gebruiken om je vermogensgegevens te downloaden, importeren, bekijken en analyseren. Je kunt ook indoor fietsen met Golden Cheetah, met behulp van een fietstrainer en real life video’s of Google Maps. In dit artikel leggen we uit wat de voordelen zijn van vermogensanalyse met Golden Cheetah, en hoe je ermee aan de slag kunt gaan.

Wat is vermogen?

Vermogen is de hoeveelheid energie die je levert aan je pedalen, en het wordt uitgedrukt in watt (W). Vermogen is een objectieve en nauwkeurige maat voor je inspanning, die niet wordt beïnvloed door factoren zoals wind, heuvels, uitrusting of vermoeidheid. Vermogen is ook een goede indicator voor je conditie, kracht en uithoudingsvermogen.

Om je vermogen te meten heb je een vermogensmeter nodig. Dit is een apparaat dat de kracht die je uitoefent op je pedalen, crank, kettingblad, naaf of achterwiel meet. Er zijn verschillende soorten en merken van vermogensmeters op de markt, met verschillende prijzen, nauwkeurigheden en compatibiliteiten. Je kunt ook een smart fietstrainer gebruiken, die een ingebouwde vermogensmeter heeft.

Wat is Golden Cheetah?

Golden Cheetah is een software die je kunt gebruiken om je vermogensgegevens te analyseren. Het heeft veel functies en mogelijkheden die je kunnen helpen om je fietsprestaties te verbeteren. Vermogensanalyse met Golden Cheetah is gratis. Met Golden Cheetah kun je onder andere:

 • Je vermogen, snelheid, hartslag, cadans en andere variabelen per rit, per week, per maand of per jaar bekijken en vergelijken.
 • Je kritische vermogen (CP) curve berekenen en gebruiken om je trainingszones te bepalen.
 • Je trainingsbelasting (TSS), intensiteitsfactor (IF) en normalised power (NP) berekenen en gebruiken om je trainingen te plannen en te evalueren.
 • Je aerobe en anaerobe drempels berekenen en gebruiken om je uithoudingsvermogen en snelheid te verbeteren.
 • Je piekvermogens voor verschillende intervallen berekenen en gebruiken om je sterke en zwakke punten te identificeren.
 • Je traptechniek analyseren en verbeteren met behulp van sensoren die de kracht, de hoek en de balans van je pedalen meten.
 • Je prestatievoorspellingen berekenen en gebruiken om je doelen te stellen en te halen.
 • Je trainingsplannen maken, volgen en aanpassen met behulp van de planner functie.
 • Virtueel fietsen met real life video’s of Google Maps met behulp van de trainingsmodus.
 • Je hoogtemeters verbeteren met behulp van de hoogtecorrectie functie.
 • Je gegevens synchroniseren met cloud diensten zoals Strava, Dropbox of Google Drive met behulp van de cloud integratie functie.
 • Je gegevens exporteren naar verschillende formaten, zoals CSV, JSON, FIT of TCX met behulp van de exporteer functie.

Golden Cheetah is gratis en open source, wat betekent dat iedereen het kan gebruiken, aanpassen of verbeteren. Het wordt ontwikkeld door een gemeenschap van fietsers en ontwikkelaars die regelmatig updates en verbeteringen uitbrengen. Golden Cheetah is beschikbaar voor Windows, MacOS en Linux. De vermogensanalyse met Golden Cheetah is erg uitgebreid en kan concureren met betalende oplossingen

Hoe begin je met vermogensanalyse met Golden Cheetah?

Om te beginnen met vermogensanalyse met Golden Cheetah heb je het volgende nodig:

 • Een fiets met een vermogensmeter of een smart fietstrainer.
 • Een computer waarop je Golden Cheetah kunt installeren.
 • Een ANT+ of Bluetooth dongle om je vermogensmeter of fietstrainer te verbinden met je computer.

Als je dit hebt, kun je de volgende stappen volgen:

 • Download en installeer de laatste versie van Golden Cheetah op je computer vanaf de officiële website: https://www.goldencheetah.org/
 • Maak een atleetprofiel aan met je persoonlijke gegevens, zoals je naam, gewicht, lengte, geslacht en geboortedatum.
 • Ga naar het menu Apparaten en klik op Zoeken om je vermogensmeter of fietstrainer te vinden. Selecteer de juiste sensor en klik op Toevoegen. Je kunt ook andere sensoren toevoegen, zoals een hartslagmeter of een cadansmeter.
 • Ga naar het menu Activiteiten en klik op Importeren om je vermogensgegevens te importeren van je vermogensmeter, fietstrainer of cloud dienst. Je kunt ook automatisch synchroniseren met Strava, Dropbox of Google Drive als je dat wilt.
 • Ga naar het menu Analyseren en kies een van de vele analyse functies die Golden Cheetah biedt. Je kunt ook je eigen grafieken, tabellen en kaarten maken met behulp van de R of Python scripts.
 • Ga naar het menu Trainen en kies een training of een virtuele route om te fietsen. Je kunt ook je eigen trainingen maken of importeren van andere bronnen.
 • Ga naar het menu Plannen en maak een trainingsplan aan met behulp van de planner functie. Je kunt ook je voortgang bijhouden en je plan aanpassen als dat nodig is.

Wat zijn de voordelen van vermogensanalyse met Golden Cheetah?

Vermogensanalyse met Golden Cheetah heeft veel voordelen voor fietsers die hun prestaties willen verbeteren, zoals:

 • Je krijgt een objectieve en nauwkeurige feedback over je inspanning, die niet wordt beïnvloed door externe factoren.
 • Je kunt je sterke en zwakke punten identificeren, en je trainingen afstemmen op je doelen en je fysiologische capaciteiten.
 • Je kunt je vooruitgang bijhouden en meten, en zien of je sneller, sterker of efficiënter wordt.
 • Je kunt je trainingen optimaliseren en personaliseren, en zo het meeste uit elke rit halen.
 • Je kunt indoor fietsen met een realistische en motiverende simulatie, die je weerstand, vermogen, hartslag en cadans regelt.
 • Je kunt gebruik maken van een gratis en open source software, die regelmatig wordt bijgewerkt en verbeterd door een gemeenschap van fietsers en ontwikkelaars.

Conclusie

Vermogensanalyse met Golden Cheetah is een geweldige manier om je fietsprestaties te meten, te verbeteren en te optimaliseren. Golden Cheetah is een gratis en open source software die je kunt gebruiken om je vermogensgegevens te analyseren. Je kunt ook indoor fietsen met Golden Cheetah, met behulp van een fietstrainer en real life video’s of Google Maps. In dit artikel hebben we uitgelegd wat de voordelen zijn van vermogensanalyse met Golden Cheetah, en hoe je ermee aan de slag kunt gaan.

Heb je opmerkingen of suggesties?

Jouw ervaringen met indoor fietsen kunnen een schat aan kennis voor onze lezers zijn. Jouw inbreng is niet alleen waardevol voor jou, maar ook voor de gehele indoor fietsgemeenschap. Een kleine tip of observatie van jou kan een groot verschil maken voor een ander. We nodigen je van harte uit om jouw gedachten en ervaringen te delen. Samen maken we deze community sterker en informatiever. Bedankt voor je bijdrage!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen via:

Table of Contents

Table of Contents