Met BKOOL heb je de mogelijkheid routes te rijden via video, virtueel gegenereerde beelden of een kaart. Tussen de routes kun je ook een virtuele velodroom vinden. Trainingen behoren ook tot de mogelijkheden.
Alles over indoor fietsen.
Met BKOOL heb je de mogelijkheid routes te rijden via video, virtueel gegenereerde beelden of een kaart. Tussen de routes kun je ook een virtuele velodroom vinden. Trainingen behoren ook tot de mogelijkheden.
Het aanmaken van een account kun je doen via de website van BKOOL. Je kunt hier ook de app vinden en downloaden. Alternatief kun je een account aanmaken in de app na het installeren. Je zult dan ook naar de website stuurt worden om de nodige gegevens in te geven. Na het aanmaken van een account begint de gratis testperiode van BKOOL te lopen. Deze geeft je voldoende tijd om alle mogelijkheden van de app te testen.
De app van BKOOL kun je vinden op de website. Je kunt via deze link ook de vereisten raadplegen van het toestel waarop je de app wil gaan gebruiken. Als je al een account hebt aangemaakt kun je de link naar de app ook hier vinden.
Na het inloggen krijg je enkele schermen met info over de nodige fietstrainer en hoe je welk type kan verbinden. Vervolgens kun je de fietstrainer en sensoren verbinden met BKOOL.
Verbinden van de fietstrainer of andere sensoren kan via Bluetooth of ANT+. Bluetooth is de meest voor de hand liggende oplossing omdat de meeste computers, tablets en mobiele toestellen zijn uitgerust met Bluetooth. Voor ANT+ heb je nog een afzonderlijk dongle nodig.
Om de beste ervaring te hebben met BKOOL is een interactieve smart fietstrainer aan te raden. BKOOL kan de weerstand van de smart trainer besturen. Loopt het weg in de gekozen route op dan zal de weerstand van de fietstrainer verhogen in verhouding tot het stijgingspercentage.
Het verbinden van ondersteunde smart fietstrainers gaat eenvoudig. Een lijst met ondersteunde fietstrainers kun je hier vinden. De lijst is uitgebreid en de meeste fietstrainers worden ondersteund.
Vergeet de fietstrainer niet te activeren om te kunnen verbinden. Voor sommige trainers is het voldoende ze aan te schakelen terwijl je bij andere ook zult moeten trappen.
Op het einde van de rit krijg je de mogelijkheid een cooldown te doen. Een overzicht met gegevens van de rit is ook beschikbaar. Je kunt de rit bewaren en deze zak dan automatisch worden geüpload naar verbonden apps zoals Strava.
Heb je geen smarttrainer maar een basis fietstrainer die geen vermogen verzendt en niet kan bestuurd worden door BKOOL, dan kun je nog altijd gebruikmaken van BKOOL. De weerstand zal dan niet aangepast worden volgens de route die je rijdt.
Je hebt een extra sensoren nodig. Dit kan een cadanssensor, snelheidssensor of vermogensmeter zijn. Je kunt deze sensoren verbinden via Bluetooth of ANT+. Om te verbinden moeten de sensoren wel actief zijn. Het kan zijn dat je moet trappen om de sensoren te kunnen verbinden.
BKOOL heeft een introductierit voorzien voor nieuwe gebruikers. Bij de eerste keer inloggen in de app krijg je deze rit voorgesteld. Je moet ze niet rijden, maar het is wel een handig hulpmiddel. Tijdens deze rit wordt je wegwijs gemaakt in BKOOL. Tijdens het rijden wordt je wegwijs gemaakt met alle info die je te zien krijgt tijdens de rit. De introductierit van BKOOL is iets meer dan 4 kilometer. Voldoende tijd om alle opties te verkennen.
In BKOOL heb je keuze uit drie mogelijke schermen die je rit weergeven. Je kan kiezen tussen video, 3D of een kaart. De 3D weergaven zijn virtueel gegenereerde beelden van de route. Ze hebben wel wat weg van de beelden die in RGT worden gebruikt.
Op het scherm heb je je onderaan alle data van de rit. Naast de duur en afstand vind je er snelheid, vermogen, hartslag, verbruikte calorieën, omwentelingen en ook het gemiddelde van de hele rit. Boven deze gegevens is er een profiel van de rit met de positie van andere renners die op de route zijn. Rechts kun je dan nog een profiel vinden van de komende 300-tal meter met het actuele percentage. Links boven kun je de posities van andere renners raadplegen. je kan er wel maar 6 zien. de tijd of afstand vermeld zijn de onderlinge afstanden of tijden.
Net als bij andere apps is er ook draften of stayeren voorzien in BKOOL. Bij het stayeren of in het wiel zitten moet je minder vermogen leveren om dezelfde snelheid te bereiken. Het vergt wat aanpassing om hier handig gebruik van te kunnen maken. BKOOL helpt je wel met een aanduiding midden boven op het scherm. Je krijgt te zien wanneer je voordeel hebt door in het wiel te zitten. Het meeste voordeel heb je wanneer er een kadertje rond de renners komt. Je zult merken dat je minder vermogen moet leveren om in het wiel te blijven.
Draften werkt niet bij een snelheid onder de 15km/h.
Als eerst rit in BKOOL krijg je de kans een korte rit te rijden waarin je uitleg krijgt over de werking van het fietsen in BKOOL.