virtueelfietsen.be

Alles over indoor fietsen. 

Vermogen en maximaal hellingspercentage van fietstrainers.

Delen via:

Het vermogen en maximale hellingspercentage zijn getallen die altijd worden vermeld bij smart fietstrainers. Voor een basis fietstrainer zal je nooit een hellingspercentage vinden maar, soms wel een maximaal vermogen. Wat willen deze getallen nu zeggen?

Maximaal te simuleren hellingspercentage.

Het maximale helingspercentage at een fietstrainer kan simuleren is informatie die je wel graag hebt bij het kiezen van een smart fietstrainer. Je wil, voor je je keuze maakt, graag weten wat de maximale mogelijkheden zijn die de fietstrainer kan voorleggen. Binnen de smart trainers vind je trainers die hellingspercentages kunnen simuleren tot 8%, maar ook fietstrainers die losjes boven de 20% gaan. Een fietstrainer die een hoog hellingspercentage kan simuleren, zal ook een hoog maximaal vermogen hebben. Om de hoge percentages te kunnen simuleren heb je een krachtige fietstrainer nodig.

Is een hoog maximaal hellingspercentage nodig?

Het is natuurlijk tof om een realistische ervaring te hebben bij het indoor fietsen. Met een krachtige fietstrainer die alle omstandigheden kan simuleren zal je versnellingskeuze en gevoel dat van buiten benaderen.
In Zwift is er wel een oplossing om meer te halen uit een fietstrainer die bv. maar een hellingspercentage van 10% kan simuleren. De trainer difficulty is een tool die kan bepalen in hoever de hellingen realistisch worden gesimuleerd. Je kunt een percentage instellen waarmee de hellingen worden aangepast. Stel je dit in op 50% dan zal een helling van 10% aanvoelen als eentje van 5%. Belangrijk is wel dat de berekende snelheid van Zwift wel zal gebeuren op basis van een helling van 10%. De geleverde arbeid zal om de helling te overwinnen dus niet wijzigen.
Met deze tool kun je dus het bereik van de fietstrainer vergroten. De versnellingskeuze zal dan wel niet meer overeenkomen met dezelfde situatie buiten.

Maximaal vermogen van een fietstrainer.

Wat belangrijk is om te weten is dat het maximaal vermogen dat opgegeven wordt bij de eigenschappen van een fietstrainer aan een bepaalde snelheid is. Vaak is dit aan 40 km/u of hoger. Bij een lagere snelheid zal dit maximaal vermogen aanzienlijk lager liggen. Als het maximaal vermogen opgegeven voor een fietstrainer 1200 watt is zal dit bij 10 km/u een pak lager zijn. Vermoedelijk rond de 200 watt. Het is gevaarlijk hier zomaar een getal op te plakken want elke fietstrainer is verschillend. Vroeger waren de power curves van fietstrainers gemakkelijk te vinden, maar dat lijkt nu een pak moeilijker te zijn.
Waarom is dit belangrijk? Het is belangrijk hier rekening mee te houden bij het kiezen van een fietstrainer. De krachtigere fietstrainers hun limieten zul je nooit bereiken, maar dat is wel mogelijk bij fietstrainers die minder krachtig zijn. Een sterke fietser zal de limieten van een Tacx Flow snel ontdekken. Je moet je hier wel bewust van zijn bij de keuze om teleurstelling achteraf te vermijden.

vermogenscurve Elite QUBO Fluid
vermogenscurve Elite QUBO Fluid

Heb je opmerkingen of suggesties?

Jouw ervaringen met indoor fietsen kunnen een schat aan kennis voor onze lezers zijn. Jouw inbreng is niet alleen waardevol voor jou, maar ook voor de gehele indoor fietsgemeenschap. Een kleine tip of observatie van jou kan een groot verschil maken voor een ander. We nodigen je van harte uit om jouw gedachten en ervaringen te delen. Samen maken we deze community sterker en informatiever. Bedankt voor je bijdrage!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen via:

Table of Contents

Table of Contents