Alles over indoor fietsen.
De Elite SUITO is een direct drive smart trainer die goede prestaties kan voorleggen. Met een maximaal vermogen van 1900 watt en de mogelijkheid om hellingen te simuleren tot 15% heeft hij voldoende mogelijkheden voor de gewone wielertoerist. De SUITO wordt geleverd met een cassette die je wel nog zelf moet monteren. Dit is ook het enige verschil met de SUITO-T die geleverd wordt zonder cassette.
Het vliegwiel van de SUITO weegt 3,5 kg en kan een nauwkeurigheid voorleggen van 2,5%.
Met een gewicht van 14,2 kg is het niet de zwaarste trainer op de markt. Hij is compact op te vouwen en dus een ideale oplossing als je fietstrainer na elke rit moet opgeborgen worden.
De fiets die je wil gebruiken op de SUITO moet een wieldiameter hebben tussen de '26 en '29. Schijfremmen vormen geen probleem voor de SUITO. Een deraileur met lange kooi werkt ook perfect samen met de fietstrainer. Hij is compatible met 130-135 x 5mm snelspanner en 142 x 12mm steekas. Andere assen zijn optioneel verkrijgbaar.
Naast de vermelde cassettes is de Suito ook compatibel met 12-speed van Shimano, SRAM en Campagnolo mits het aanschaffen en plaatsen van een andere body
De Suito is een complete trainer voor een betaalbare prijs. Hij zit in de categorie van de Tacx Flux 2 en Wahoo KICKR CORE. De prestaties zijn vergelijkbaar, maar de Elite Suito is net dat beetje goedkoper.
De Suito is gemakkelijk te verbinden met een trainingsapp en dit zowel via Bluetooth als ANT+. Gebruik van je favorieten trainingsapp zal geen probleem vormen. Dit mag je verwachten van een fietstrainer in deze prijsklasse. Bij aankoop van een smart trainer zal je deze ook in de meeste gevallen gaan gebruiken samen met een app.
In praktijk zal het de app zijn die fietstrainer gaat besturen en voor alle mogelijkheden zal zorgen. De Suito kan perfect communiceren met alle indoor fietsplatformen. De Keuze van app zal bepalen wat allemaal mogelijk is.
De Suito kan alle gegevens die nodig zijn registeren en doorsturen naar de app of fietscomputer die je wil gebruiken. Hij verzendt het vermogen, snelheid en omwentelingen. Zijn de 2,5% nauwkeurigheid van het vermogen onvoldoende voor je dan is het mogelijk een vermogensmeter rechtstreeks te koppelen met de Suito. Het vermogen zal dan door de vermogensmeter worden gemetenen gebruikt worden door de Suito.
De Suito is een fietstrainer waarbij een kalibratie moet uitgevoerd worden om zo correct mogelijk te werken. De kalibratie gebeurt aan de hand van een spindown. Je voert deze best 1 keer per maand uit.
De Suito kan een vermogen leveren van 1900 watt bij 40 km/u en 730 watt bij 20 km/u. Het maximaal vermogen dat wordt meegegeven bij de specificaties van een fietstrainer zijn altijd op een hoge snelheid. Meestal zal dit rond de 40 km/u liggen. Bij lage snelheden ligt het vermogen dat de fietstrainer kan genereren een pak lager. Let wel, dit is niet de snelheid die in je fietstrainer app wordt aangegeven, maar de snelheid van je ronddraaiende wielen. Dit is van belang bij het gebruik van ERG-mode. De keuze van een kleine versnelling zorgt dan ook voor een lage snelheid.
De vermogens die de Suito kan leveren zijn ruim voldoende voor de meeste onder ons. Zij die 1900 watt kunnen leveren zijn dun gezaaid.
Met de mogelijkheid om een hellingsgraad tot 15% te simuleren zit je ook goed. 15% is al best veel en wie wil er eigenlijk een helling van 20% oprijden in zijn woonkamer.
De Suito is compact op te vouwen en ook voorzien van een handvat. Handig om hem te dragen en op te bergen.
De Suito is een degelijk fietstrainer die een realistische fietservaring geeft. Als dit belangrijk voor je is dan is de Suito zeker het overwegen waard. In zijn prijsklasse en vergeleken met zijn concurrenten doet hij het zeker niet slecht. Op vlak van prestaties zit hij in dezelfde lijn met fietstrainer die €100 duurder zijn. Er zijn kleine verschillen die echter verwaarloosbaar zijn.
Wat de keuze van fietstrainer zal bepalen is het budget en als dat rond de €650 ligt dan is de Suito een kanshebber.
Je mag er ook vanuit gaan dat de grote merken betrouwbare producten afleveren en al zeker als deze al meer dan een jaar op de markt zijn. De kinderziekte zullen dan al een oplossing gekregen hebben aan de hand van software-updates of wijzigingen in de hardware.